1515
Annons

Råvaror: Kopparpriset stiger<br />

Priserna på råvaror visar blandade rörelser på måndagen. Medan oljan sjönk, med WTI stundtals under 100 dollar per fat, noterades basmetallerna något högre.

Vid klockan 11.30 handlas WTI-oljan 0,76 dollar ned på 100,05 dollar per fat, medan Brent är 0,33 dollar lägre på 109,61 dollar per fat.

"Vi kommer att röra oss tillbaka till mer oljespecifika drivkrafter på marknaden så lagersiffrorna kommer att vara viktiga. På kort sikt kan marknaden komma att röra sig lägre för att se om stödet vid 98-99 dollar kan hålla", sade Michael McCarthy vid CMC markets till Bloomberg News.

Energidepartementet i USA sköt förra veckan upp sin publicering av sin lagerstatistik på grund av de statliga nedstängningarna. I stället redovisas det på måndagen, och analytikernas förväntningar är att råoljelagren ska ha ökat med 2,9 miljoner fat förrförra veckan.

Utanför Mexikos kust har årets första omfattande orkan bildats. Raymond, som den namngetts till, uppgraderades under förmiddagen till en kategori 3-orkan på den femgradiga skalan. Än så länge pekar dock prognosbanan på att den inte kommer att nå land och inte heller ha någon direkt påverkan på offshore-borrningen.

Enligt Opecs generalsekreterare, Abdalla El-Badri, är oljemarknaden väl försedd och fundamenta är i balans. Samtidigt är världsekonomin ett betydande orosmoment på kort sikt.

Han sade att ett oljepris på 100-110 dollar per fat acceptabelt för producenter och för användare.

Han konstaterade också att Opec producerar något över 30 miljoner fat olja per dag och att den lediga kapaciteten ligger på bekväma nivåer. Samtidigt har inverkan från stopp vid nordafrikanska anläggningar varit begränsade.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot euro och yen under måndagen. På måndagens makroagenda står försäljning befintliga bostäder i USA, med en väntad nedgång om 3,3 procent under månaden. Veckans fokus ligger inte minst på tisdagens jobbrapport för september, som ursprungligen skulle ha publicerats den 4 oktober.

Den japanska exporten ökade med 11,5 procent i årstakt i september, väntat var en uppgång med 15,6 procent. Importen ökade med 16,5 procent, väntat var en uppgång med 19,9 procent.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange har kopparn stigit 13 dollar medan aluminium och zink är 10 respektive 8 dollar upp.

Statistik från Kina visade att importen av raffinerad koppar steg med hela 17,9 procent i september jämfört med samma månad 2012. Totalt uppgick importen till 347.305 ton, vilket kan jämföras med 262.942 ton i augusti.

"En del traders importerade stora volymer förra månaden på grund av arbitrage och för utbud efter helgerna och LME-veckan", sade Li Chinlan, kopparanalytiker vid CRU International, till Bloomberg News.

Guldpriset är oförändrat på 1.316 dollar per uns, medan silverpriset är 0,22 dollar upp.

"Guldet kommer nu sannolikt att återvända till amerikanska jobb- och ekonomiska data, vilket är nyckelfaktorer för Fed och dess beslut att börja dra ned på stimulanserna", skrev Lachlan Shaw på Commonwealth Bank of Australia i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

Noteringar klockan 11.30:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:76 USD 100:05
Brent, första termin -0:33 USD 109:61
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +13 USD 7.258
Zink +8 USD 1.942
Aluminium +10 USD 1.857
Nickel +116 USD 14.316
Bly +11 USD 2.187
Tenn +185 USD 22.885
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +0:07 USD 1.316:32
Silver +0:222 USD 22:152


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?