1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Yenen tappar fart<br />

Europaräntorna stiger svagt i den inledande handeln på måndagen, med tyska räntor 1 punkt upp.

I de stora valutaparen är rörelserna dämpade. Yenen har tappat något till 98,10 mot dollarn, medan euro/dollar med handel på 1,367 visar små nettoförändringar från fredagen.

USA-räntorna har stigit något, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt upp på 2,59 procent.

Efter uppgörelsen i USA om att åter öppna staten och skjuta fram skuldtaksfrågan några månader, så återvänder fokus på inkommande data och vad det kan betyda för Federal Reserve och timingen i nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna, "tapering".

På måndagens agenda står försäljning av befintliga bostäder i USA, som väntas ha sjunkit 3,3 procent i september.

En hel del uppskjuten data ska betas av, med jobbrapporten för september på tisdagen.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, upprepade på fredagen att det politiska debaclet påverkat beslutet att våga påbörja en nedtrappning. Han tror inte att de kommer att ha fått tillräckligt positiv ytterligare information när de går in i nästa möte för att "plötsligt bestämma vad som är lämpligt".

Enligt medianen i en Bloomberg News-enkät, genomförd 17-18 oktober, väntas Federal Reserve börja nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna först i mars. I motsvarande enkät för en månad sedan spådde analytiker en "tapering"-start i december.

Morgan Stanley konstaterar att det "osäkra" beslutet i september att inte inleda en QE-nedtrappning nu känns mycket länge sedan. Det fundament som argumentationen för tapering vilade på har skakats om i grunden, och till och med en "hök" som Richard Fisher ser nu svårigheter att inleda en nedtrappning på grund av det politiska debaclet.

På grund av den statliga nedstängningen kommer oktoberdata att ifrågasättas, då undersökningsperioder påverkats och en del skattningar behöver göras. Till exempel kan det riktas skepsis mot jobbrapporten för oktober tills revderingarna blivit klara i början av december.

FOMC-protokollet från september visade, efter det överraskande beslutat att inte inleda en QE-nedtrappning, att de policyansvariga såg svårigheter att förklara en nedtrappning framöver om det inte fanns "klart starkare data" om ekonomin.

"Medan oktoberdata faktiskt kan visa sig vara 'starkare', så kommer de knappast att av kommittén upplevas som 'klara'. Detta innebär att den första rundan av 'klara' novemberdata kommer att börja komma in först i början av december. Och med bara en trovärdig datasamling i handen för FOMC-mötet den 29-30 december, så är det osannolikt att kommittén kommer att vara villig att börja nedtrappningen av tillgångsköpen", skriver Morgan Stanley, som har en sannolikt för tapering på endast 10 procent i december.

Framåtblickande så kan en inledd nedtrappning i januari inte uteslutas. November- och decemberdata som överraskar på uppsidan skulle underbygga argumenten för nedtrappning och åter resa trovärdighetsfrågor för de som argumenterar för oförändrad policy.

Om senaten agerar snabbt och godkänner Janet Yellen som ny chef så kommer hon inte heller att skygga för snabbt och beslutsamt agerande, skriver Morgan Stanley som ser en sannolikthet på 30 procent för att nedtrappningen inleds i januari och 50 procent i mars.

Svenska räntor stiger marginellt i inledningen medan kronan handlas på något svagare nivåer jämfört med fredagens stängning.

Data på måndagen visade att den japanska exporten ökade 11,5 procent i årstakt i september, mindre än väntade +15,6 procent. Importen ökade med 16,5 procent, väntat var en uppgång med 19,9 procent.

Exportökningen bromsade in till såväl USA som Europa, men den tydligaste nedgången kom till Asien, där exportökningen minskade till 8,2 från 13,5 procent i augusti.

"De positiva effekterna av den svaga yenen kan ha verkat ut. Vi kanske inte får se en tydlig förbättring i exporten från nu om inte den externa återhämtningen tar fart", sade Junko Nishioka på RBS Securites till Reuters.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade på måndagen att den japanska ekonomin fortsätter att återhämta sig i en dämpad takt. KPI väntas stiga gradvis och rör sig lugnt mot inflationsmålet. Bank of Japan kommer att fortsätta med stimulanser tills de nått en stabil inflation på 2 procent.

Måndag kl 9.00 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6:4197 (6:4175) Statsobl 2y 1,05 (1,05)
EUR/SEK 8:7833 (8:7808) Statsobl 10y 2,45 (2,45)
EUR/USD 1:3682 (1:3682) Räntegap/ty 60 (61)
US obl 10y 2,59 (2,58) Tysk obl 10y 1,85 (1,84)


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?