Annons

USA-börser: Fallet dämpades<br />

USA-börserna stängde visserligen lägre på onsdagen men indexen återhämtade sig ändå 0,2-0,4 procent jämfört med noteringarna då Stockholmsbörsen stängde klockan 17.30. Budgetbråket mellan republikaner och demokrater är ännu inte löst.
Foto:Richard Drew

Dow Jones Industrial Average sjönk med 0,4 procent till 15.133. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 0,1 procent till 1.694 medan Nasdaq Composite backade med 0,1 procent till 3.815.

Räntan på den tioåriga obligationen föll 3 punkter till 2,62 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 1 punkt till 3,71 procent.

Budgetbråket i USA fortsätter, och nedstängningen av delar av den amerikanska statens verksamhet går in på sin andra dag under onsdagen efter att Demokraterna och Republikanerna misslyckats med att nå en överenskommelse kring budgeten för nästa år.

Samtidigt som diskussionerna fortsätter närmar sig deadline för höjandet av skuldtaket, vilket uppges vara ett större orosmoment för marknaden. Leder budgetbråket till att politikerna misslyckas med att komma överrens kring skuldtaket, är det möjligt att den amerikanska ekonomin kastas in i en ny recession.

USA:s centralbank Federal Reserves ordförande Ben Bernanke nämnde inte nedstängningen av amerikanska myndigheter vid ett tal inför bankfolk och reglerande myndigheter på onsdagen. Det rapporterar Wall Street Journal.

Bernanke höll endast ett kort tal i St Loius med reportrar närvarande. Bernanke har tidigare sagt att det kan få "väldigt allvarliga konsekvenser" om skuldtaket inte höjs av kongressen eller om myndigheter stängs ned.

ADP publicerade före öppning sysselsättningssiffror för den privata sektorn i USA. Den bedöms ha stigit med 166.000 arbetstillfällen under augusti månad. Analytiker hade väntat sig en ökning om 180.000 arbetstillfällen. Den officiella sysselsättningsstatistiken kommer egentligen på fredag men kan komma utgå på grund av nedstängningarna av statlig verksamhet.

USA:s centralbank Federal Reserve ska inte minska stimulanserna för tidigt. Om utsikterna håller så kommer det vara en långsam process att justera återköpen av obligationer. Det sade Eric Rosengren, ordförande för Federal Reserve Bank of Boston på onsdagskvällen.

Aluminiumjätten Alcoa tappade 1,7 procent efter att Deutsche Bank sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll. Bolaget kickar igång rapportsäsongen nästa vecka med sina delårssiffror. Alcoa är det första bolaget i S&P500 som publicerar delårsrapporten för det tredje kvartalet.

Blackberry backade inledningsvis men vände upp mitt i sessionen efter uppgifter från Dow Jones Newswires att Cerberus och åtminstone en annan investerare vill köpa in sig i bolaget. Medgrundaren Lazaridis kan fortsatt tänka sig ett bud på bolaget.

Smartphonetillverkaren meddelade tidigare att den räknar med högre omstruktureringskostnader är tidigare indikerat. Bolaget ska minska antalet anställda med 40 procent och sälja av tillgångar. Aktien ökade 0,6 procent till 7,97 dollar.

Tesla Motors backade 6,3 procent. Robert W Baird drog ned rekommendationen från outperform till neutral.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?