1515
Annons

Råvaror: Oljepriset sviktar, guldet sakta upp<br />

Råoljepriserna har visat små förändringar under avvaktande handel på onsdagen, inför penningpolitiskt besked från ECB, amerikansk ekonomisk statistik, en förtroende- omröstning i Italien samt amerikansk oljelagerstatistik senare under eftermiddagen.

Det väntas även flera tal från Fed-medlemmar under kvällen där Ben Bernanke talar vid 21.30.

"Utan några nyheter som ger stöd till priserna har bleknande geopolitiska hot och rikliga lager en negativ påverkan. Det finns också osäkerhet kring effekten på USA:s efterfrågan från landets budgetkris." Det skriver Commerzbank i en kommentar.

Sent i går kväll meddelades att USA:s lager av råolja ökade med 4,6 miljoner fat under förra veckan, enligt bransch- organisationen API. Lagren av bensin steg med 3,3 miljoner fat, medan lagren av destillerad olja var ned med 1,6 miljoner fat.

Den officiella oljelagerstatistiken väntas klockan 16.30 i eftermiddag och det väntas en ökning av råoljelagren med 2,1 miljoner fat. Bensinlagren väntas ha sjunkit med 0,6 miljoner fat och lagren av destillerad olja bedöms ha tappat 0,6 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande bedöms har minskat till 89,3 procent, jämfört med 90,3 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Libyens produktion av råolja uppgår för närvarande till 700.000 fat om dagen, uppgav Libyens oljeminister på onsdagen. Den 20 september uppgavs Libyens produktion uppgå till 620.000 fat per dag och kring den 13 september var produktionen cirka 400.000 fat per dag. Ett avtal gällande de stängda oljeterminalerna i Libyen väntas inom kort och nedstängningarna kan skada vissa av oljebrunnarna, enligt oljeministern.

Iraks oljeexport sjönk med 20 procent i september jämfört med månaden innan och nivån uppgick till 2,070 miljoner fat om dagen. Iraks oljeexport i september var den lägsta hittills i år med anledning av underhållsarbeten vid hamnar. Irak startade underhållsarbete vid Basra-oljeterminalen i september och har stängt ned två av fyra kajplatser.

Irak har tidigare som mål att exportera i genomsnitt 2,9 miljoner fat olja per dag under 2013. Under huvuddelen av 2012 låg oljeexporten omkring 2,5-2,6 miljoner fat per dag.

Basmetallpriserna är, liksom övriga råvaror, under press i dag. De kinesiska marknaderna håller fortsatt helgstängt och en svagare dollar har inte bidragit till att lyfta priserna.

USA står fortfarande utan lösning till budgetbråket mellan demokrater och republikaner. Senaten röstade under tisdagen emot ett förslag från Representanthuset som handlade om att börja förhandla om budgeten, och Obama uppgav att nedstängningen oundvikligen kommer att skada ekonomin.

Signaler under gårdagen om något lägre tempo i den europeiska tillverkningssektorn har även det bidragit till att tynga kopparpriset, enligt bedömare.

Även italienarna får uppleva politiskt kaos. Ett antal medlemmar i Berlusconis parti har nu uttalat sitt stöd för premiärminister Letta vid dagens förtroendeomröstning.

Guldet, ansedd som en säker hamn under osäkra tider, är också i fokus under onsdagen och stiger något.

"Om regeringen stänger ned och folk börjar spara pengar, varför skulle det stödja guld?" Frågar sig Dominic Schnider vid UBS Wealth Management, enligt CNBC. "Du vill inte äga guld för neddragningen skulle kunna påverka ekonomin negativt, samt försämra köpkraften", fortsätter han.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?