Annons

Råvaror: Oljepriset sviktar, guldet sakta upp<br />

Råoljepriserna har visat små förändringar under avvaktande handel på onsdagen, inför penningpolitiskt besked från ECB, amerikansk ekonomisk statistik, en förtroende- omröstning i Italien samt amerikansk oljelagerstatistik senare under eftermiddagen.

Det väntas även flera tal från Fed-medlemmar under kvällen där Ben Bernanke talar vid 21.30.

"Utan några nyheter som ger stöd till priserna har bleknande geopolitiska hot och rikliga lager en negativ påverkan. Det finns också osäkerhet kring effekten på USA:s efterfrågan från landets budgetkris." Det skriver Commerzbank i en kommentar.

Sent i går kväll meddelades att USA:s lager av råolja ökade med 4,6 miljoner fat under förra veckan, enligt bransch- organisationen API. Lagren av bensin steg med 3,3 miljoner fat, medan lagren av destillerad olja var ned med 1,6 miljoner fat.

Den officiella oljelagerstatistiken väntas klockan 16.30 i eftermiddag och det väntas en ökning av råoljelagren med 2,1 miljoner fat. Bensinlagren väntas ha sjunkit med 0,6 miljoner fat och lagren av destillerad olja bedöms ha tappat 0,6 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande bedöms har minskat till 89,3 procent, jämfört med 90,3 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Libyens produktion av råolja uppgår för närvarande till 700.000 fat om dagen, uppgav Libyens oljeminister på onsdagen. Den 20 september uppgavs Libyens produktion uppgå till 620.000 fat per dag och kring den 13 september var produktionen cirka 400.000 fat per dag. Ett avtal gällande de stängda oljeterminalerna i Libyen väntas inom kort och nedstängningarna kan skada vissa av oljebrunnarna, enligt oljeministern.

Iraks oljeexport sjönk med 20 procent i september jämfört med månaden innan och nivån uppgick till 2,070 miljoner fat om dagen. Iraks oljeexport i september var den lägsta hittills i år med anledning av underhållsarbeten vid hamnar. Irak startade underhållsarbete vid Basra-oljeterminalen i september och har stängt ned två av fyra kajplatser.

Irak har tidigare som mål att exportera i genomsnitt 2,9 miljoner fat olja per dag under 2013. Under huvuddelen av 2012 låg oljeexporten omkring 2,5-2,6 miljoner fat per dag.

Basmetallpriserna är, liksom övriga råvaror, under press i dag. De kinesiska marknaderna håller fortsatt helgstängt och en svagare dollar har inte bidragit till att lyfta priserna.

USA står fortfarande utan lösning till budgetbråket mellan demokrater och republikaner. Senaten röstade under tisdagen emot ett förslag från Representanthuset som handlade om att börja förhandla om budgeten, och Obama uppgav att nedstängningen oundvikligen kommer att skada ekonomin.

Signaler under gårdagen om något lägre tempo i den europeiska tillverkningssektorn har även det bidragit till att tynga kopparpriset, enligt bedömare.

Även italienarna får uppleva politiskt kaos. Ett antal medlemmar i Berlusconis parti har nu uttalat sitt stöd för premiärminister Letta vid dagens förtroendeomröstning.

Guldet, ansedd som en säker hamn under osäkra tider, är också i fokus under onsdagen och stiger något.

"Om regeringen stänger ned och folk börjar spara pengar, varför skulle det stödja guld?" Frågar sig Dominic Schnider vid UBS Wealth Management, enligt CNBC. "Du vill inte äga guld för neddragningen skulle kunna påverka ekonomin negativt, samt försämra köpkraften", fortsätter han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?