1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn trots allt stark<br />

Amerikanska statspappersräntor har stigit något i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på tisdagen medan dollarn står starkare mot euron.

Det har inte kommit några klara framsteg med att bryta dödläget i de amerikanska budgetförhandlingarna, vilket innebär att många myndigheter fortsätter att hålla stängt en andra dag.

Wall Street Journal noterar att de två partierna i den amerikanska kongressen inte har fört några förhandlingar för att bryta dödläget, i stället har man beskyllt varandra för att ha orsakat problemen.

President Barack Obama sade att republikanerna i kongressen bedriver ett "ideologiskt korståg" och håller den amerikanska ekonomin som gisslan. Representanthusets talman John Boehner anklagade demokraterna för att "stänga dörren för en öppning av staten genom att vägra att samtala".

Ekonomer räknar i genomsnitt med att den partiella stängningen av amerikanska myndigheter kan skala bort omkring 0,1 procent av BNP per vecka, rapporterar Bloomberg News. Stephen Stanley, chefekonom på Pierpoint Securities, räknar med att effekterna börjar märkas i den bredare ekonomin när stängningen har dragits ut över en vecka. "Om det handlar om ett par dagar, eller till och med en vecka, då är det här något som vi har glömt om en eller två månader".

Efter tisdagens industri-PMI-data från stora delar av världen noterar JP Morgan att deras globala industri-PMI steg till 51,8 i september, från 51,6 i augusti. Ekonomen David Hensley noterar att produktionskomponenten steg från 52,3 till 53,1, vilket pekar mot den globala produktionen kan stiga mot en årstakt på 4 procent, vilket i sin tur skulle tala för att global-BNP kan stiga i en takt på 3 procent.

En liten nedgång i orderindex, i kombination med en liten ökning i lagerindex, dämpar dock sannolikheten för överraskningar på uppsidan i industri-PMI under kommande månader, enligt David Hensley.

I eftermiddag, klockan 14.15, kommer ADP att redovisa sin beräkning av sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn i USA i september. Enligt Bloomberg News enkät väntas den visa en ökning med 180.000 personer.

Hur det blir med fredagens officiella sysselsättningsstatistik för september är än så länge oklart. Bureau of Labor Statistics har indikerat att de inte kommer att publicera data innan staten åter öppnar verksamheten.

Klockan 16.00 publiceras eventuellt data över bygginvesteringarna i USA i augusti. Här väntas en ökning med 0,4 procent, efter +0,6 procent i juli.

Klockan 18.00 ska vidare Fedchefen i Boston, Eric Rosengren, tala om ekonomi.

Asiatiska aktiemarknader öppnade tisdagshandeln i en mestadels positiv ton, med Tokyo som undantag där Nikkei-index hade sjunkit omkring 0,7 procent före lunchuppehållet. Kina håller fortsatt helgstängt.

Marknadsaktörer i Asien ser fortsatt den partiella stängningen av amerikanska myndigheter som kortvarig, mer oro uttrycks över behandlingen av det amerikanska skuldtaket.

USA:s finansminister Jacob Lew meddelade i ett brev till representanthusets talman John Boehner att USA nu har börjat använda de sista möjliga extraordinära åtgärderna för att undvika att nationen bryter skuldtaket, vilket innebär att kongressen måste höja låneutrymmet "omedelbart".

Finansministern upprepade att de extraordinära åtgärderna som längst kommer att räcka till den 17 oktober.

På onsdagens Europaagenda står två italienare i särskilt fokus; premiärminister Enrico Letta, som ska försöka få stöd i parlamentet genom en förtroendeomröstning, samt ECB-chefen Mario Draghi, som håller pressträff klockan 14.30 efter räntebeskedet klockan 13.45.

Utsikterna för att Enrico Lettas regering ska klara dagens förtroendeomröstning ökade på tisdagseftermiddagen efter att ett antal ledande företrädare för Silvio Berlusconis PDL-parti uttalade att åtminstone en stor andel av partiets företrädare inte vill medverka till att fälla regeringen.

Enrico Letta kommer att tala inför parlamentet med start klockan 9.30, men det har inte framgått när man räknar med att hålla förtroendeomröstningen.

Beträffande ECB väntar analytiker inga direkta nyheter på onsdagen. Centralbanken väntas hålla fast vid sin framåtblickande guidning, som säger att räntan väntas ligga kvar på nuvarande, eller lägre, nivå under en utdragen period. Marknadsaktörer väntas också hålla ögonen på eventuellt nya besked om ECB-ledningens bedömning om överskottslikviditeten i euroområdet, och möjligen även om det politiska läget i Italien (även om Mario Draghi helst undviker att direkt kommentera hemlandets politik).

Klockan 15.00 ska också Internationella valutafonden publicera två delkapitel ur den kommande globala finansiella stabilitetsrapporten, GFSR.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?