1515

Börsen: USA-skräcken tilltar<br />

Stockholmsbörsen backade på onsdagen under måttlig omsättning, medan investerarkollektivet försökte analysera effekterna av de politiska låsningarna i Washington.

Lite svagare sysselsättningsdata än väntat från USA tyngde ytterligare, liksom en besvikelse över att ECB-chefen Mario Draghi inte signalerade några nya åtgärder för att få fart på den tröga europeiska ekonomin.

OMXS30 stängde 0,6 procent ned på nivån 1.260,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,8 miljarder kronor.

Utvecklingen var likartad på de kontinentaleuropeiska handelsplatserna. Undantaget var framför allt den italienska börsen, som gladdes åt att regeringen Letta klarade en förtroendeomröstning.

Fokus riktades alltjämt mot andra sidan Atlanten, där en rad statliga verksamheter nu bommat igen i spåren av den politiska oenigheten. Några nya förhandlingar mellan parterna har enligt Wall Street Journal inte hållits och oron ökar inför kommande diskussioner om skuldtaket.

Någon hjälp fick börsen inte av färsk sysselsättningsstatistik, som visade en uppgång med 166.000, lägre än enligt Bloomberg News väntade 180.000.

Den europeiska centralbanken ECB höll som väntat den viktigaste styrräntan oförändrad på 0,5 procent. En viss besvikelse kunde dock noteras sedan centralbankschefen Mario Draghi inte gett några signaler om nya penningpolitiska åtgärder, som till exempel en ny treårsrepa (LTRO).

I OMXS30-index befann sig SSAB A för första gången på länge i topp, med en uppgång på 2,4 procent utan någon uppenbar anledning. Kursen har dock fortfarande fallit närmare 10 procent på tre veckor.

I andra änden av index tyngde Swedish Match, som därmed fortsätter den senaste tidens kräftgång. Aktien stängde 2,1 procent lägre till kursen 221 kronor.

Även indextungviktaren H&M tappade mark, 2 procent, efter den stora uppgång som tog fart i samband modejättens starka kvartalsresultat förra veckan.

Sektorkollegan Kappahl rasade nästan 10 procent till 38,80 kronor efter en kvartalsrapport som var sämre än väntat.

I övrigt återfanns en rad verkstadsbolag bland dagens förlorare. Sandvik tappade 1,8 procent, Atlas Copco A 0,8 procent och ABB 0,5 procent.

Investmentbolaget Investor gick ned 1,4 procent, sedan Svenska Dagbladet spått att vd Börje Ekholm kan komma att avgå med bland annat SEB-chefen Annika Falkengren som ersättare. SEB förlorade 0,7 procent och var därmed den för dagen svagaste storbanken.

Investmentbolaget Vostok Nafta rusade 9 procent till 45,20 kronor, den högsta kursen på den här sidan av finanskrisen. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska bolagets största innehav, den ryska banken Tinkoff Credit Systems, tillkännage en noteringsplan på torsdagen.

Gruvbolaget Semafo steg 4,5 procent mot bakgrund av ett guldpris som vände upp över 1.300 dollar per uns och stängde drygt 2 procent högre för dagen.

På rekommendationsfronten noterades en köprekommendation för 3D-printingbolaget Arcam från kanadensiska Canaccord. Aktien steg 3 procent till 711 kronor.

En köprekommendation i tidningen Affärsvärlden hjälpte också callcenterbolaget Transcom till en uppgång på 5 procent. Motsatt rekommendation fick läkemedelsbolaget Orexo, som tappade 8 procent.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?