ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vinge-jurist fälls för insiderbrott

  • Foto: Jack Mikrut

Den före detta Vinge-juristen Christian Granqvist som åtalats för insiderbrott i bland annat Orc Software och Academedia döms till villkorlig dom och dagsböter för insiderbrott. Åklagaren kommer att överklaga domen.

Den tidigare Vinge-juristen döms till villkorlig dom av Stockholms tingsrätt för insiderbrott i ett fall och grovt insiderbrott i ett annat fall.

Tingsrätten anser att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att han köpt aktier i Academedia och Orc Software med insiderinformation.

Samtidigt frias Christian Granqvist på tre åtalspunkter, det gäller aktieaffärer i Biophausia, IBS och Elektronikgruppen.

Dock skriver tingsrätten i domen att omständigheterna kring aktieköpen är besvärande eller till och med utomordentligt besvärande för honom.

Det här väcker åklagarens förhoppning om att Christian Granqvist skulle kunna dömas även för handeln i Biophausia och Elektronikgruppen.

"Det känns som om det var väldigt nära, och bland annat därför kommer jag att överklaga domen", säger åklagare Stig Åström.

Är du missnöjd med det förhållandevis milda straffet?

 "Jag har inte funderat på det. Men tingsrätten skriver att domen sannolikt kommer att hindra honom inom den yrkesverksamhet han har valt och utbildat sig inom. Han kanske inte kommer att kunna arbeta som advokat, domare eller åklagare. Dessutom har man beaktat att han suttit frihetsberövad."  

Enligt åklagaren finns det elva fall där den nu dömde handlat och där det funnits en koppling till Vinge-uppdrag. I fem av de fallen har den för detta Vinge-juristen funnits med i advokatbyråns loggbok, och har gjort aktieaffärer snart därefter. Till exempel gäller det affärer i Orc Software och Academedia.

Men samtidigt som Christian Granqvist funnits i loggboken vid ett flertal tillfällen har ingen av de personer som arbetat med Christian Granqvist hörts som vittnen. Det finns alltså ingen person som hörts direkt om vilken insiderinformation som den tidigare Vinge-juristen kan ha haft tillgång till. Tingsrätten anser att det är en stor brist i utredningen.

"Problemet är att det står i lagen att en advokat inte får höras om ett sådant här uppdrag och vad han i samband med detta erfarit. Så det är ju omöjligt att ta in advokaterna och höra dem om detta", kontrar Stig Åström.

Tyck till