1515

Råvaror: Kinaskutt för oljan<br />

Priserna på råvaror handlades överlag i blandade riktningar på fredagskvällen. Data över stärkt tillväxt i Kina gav svaga lyft för koppar och olja, samtidigt som vinsthemtagningar satte viss press på guld.

Vid klockan 18.15 handlades WTI-oljan 0,19 dollar högre på 100,86 dollar per fat, medan Brent var 0,40 dollar upp på 109,51.

"Det har funnits vissa tvivel kring huruvida den kinesiska återhämtningen är uthållig, och det finns mycket oro fortfarande, men dessa siffror är otvivelaktigt positiva och stödjer oljepriserna idag", sade Amrita Sen, oljemarknadsstrateg vid analysfirman Energy Aspects i London.

Kinas BNP ökade 7,8 procent under tredje kvartalet, jämfört med samma period 2012, i linje med förväntningarna, men en uppgång från föregående kvartal då tillväxten var 7,5 procent. Tillväxttakten ökade därmed sekventiellt för första gången på tre kvartal.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange var utvecklingen blandad, men kopparns tremånaderstermin steg 8 dollar till 7.238 dollar per ton.

"Även om det i huvudsak var tjänstesektorn som var ansvarig för ökningen i BNP-tillväxten denna gång, är vi övertygade om att den robusta kinesiska tillväxten, tillsammans med ett upphörande av budgetdispyten i USA, kommer att återspeglas i högre metallpriser", skrev Commerzbank i en kommentar under fredagsmorgonen.

Guldpriset var samtidigt ned dryga 5 dollar till 1.316 dollar per uns. Detta efter kraftiga uppgångar på torsdagen i spåren av att det kinesiska kreditvärderingsinstitutet Dagong sänkte USA:s kreditbetyg.

Noteringar klockan 18.15:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:19 USD 100:86
Brent, första termin +0:40 USD 109:51
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +8 USD 7.238
Zink +4 USD 1.932
Aluminium -5 USD 1.846
Nickel +205 USD 14.210
Bly -2 USD 2.175
Tenn -30 USD 22.705
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -4:62 USD 1.315:72
Silver +0:0435 USD 21:92


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?