1515

Räntor och valutor: <br />Tapp för kronan<br />

Europaräntorna sjönk överlag på fredagen, med tyska räntor 1-4 punkter ned. Även USA-räntorna sjönk, med den tioåriga statsobligationen på 2,58 procent vid svensk stängning, 3 punkter ned från torsdag samma tid.

"Sedan budgetuppgörelsen i USA så har marknaderna börjat fundera på inverkan på ekonomin och penningpolitiken, och Fed kan komma att senarelägga starten på tapering väl in på första kvartalet 2014. De är därför som räntorna trendar lägre, USA går ned och tyska obligationer följer efter", sade Mathias van der Jeugt på KBC Bank till Bloomberg News.

Även Patrick Jacq på BNP Paribas noterade att obligationerna till viss del har fått stöd av det faktum att den statliga nedstängningen tyngt USA-tillväxten. Då Feds policy är databeroende, så kan inverkan av nedstängningen leda till att den förväntade "tapering"-timingen skjuts fram.

Data på fredagen visade att Kinas BNP tog fart under tredje kvartalet och ökade med väntade 7,8 procent i årstakt, upp från 7,5 procent kvartalet före.

Sheng Laiyun, talesperson för statistikmyndigheten NBS, sade att Kinas ekonomi generellt sett är stabil, vilket även gäller sysselsättningsläget. Den ekonomiska strukturen håller på att förbättras och kvaliteten i tillväxten likaså.

Handelsbanken skrev i en kommentar att utfallet bekräftar att Kina är på väg att nå tillväxtmålet på 7,5 procent. Den tidigare accelerationen har inte varit hälsosam, utan koncentrerats till fastigheter och tung industri, och varit klart policydriven.

Tecken på en inbromsning har redan uppenbarat sig. HSBC:s definitiva PMI kom in 1 enhet under det preliminära utfallet och industriproduktionen i september bromsade till 9,0 procent i beräknad årstakt, ned från 11,6 procent i augusti.

Dessutom sjönk exporten något i september. Uppgången i inflationen är också ett tecken på att tillväxten åter slår i ett allt lägre tak av potentiell tillväxt.

"Även om regeringen uppenbarligen blev skrämd av likviditetsåtstramningen i juni och återvände till efterfrågestimulans, så är den återgången bara tillfällig. Den riktiga utmaningen för Kina är nu strukturell, och dessa utmaningar måste hanteras för att tillväxten ska bli uthållig. Kommunistpartiets ledningsmöte den 3 november bör staka ut riktningen i kommande reformer", skrev Handelsbanken.

Fredagens makroagenda var annars tunn, och fokus riktas mot den eftersläpande USA-statistiken som kan börja publiceras nästa vecka, med jobbrapporten för september på tisdagen.

Federal Reserve har sitt nästa FOMC-möte den 29-30 oktober, men budgetbråk och brist på data gör att Fed väntas sitta stilla i båten ett tag till, efter det oväntade beslutet i september att fortsätta med QE i nuvarande omfattning.

Esther George, Fed-chef i Kansas City, anser att de har tillräckligt med data för att bedöma styrkan i ekonomin och nu bör trappa ned på obligationsköpen trots finanspolitisk osäkerhet. Hon har i år reserverat sig mot fortsatta stimulanser.

Richard Fisher (Dallas) konstaterade däremot att det finanspolitiska "rackarspelet" har "sänkt" Feds möjligheter att börja dra ned på obligationsköpen, och Charles Evans (Chicago), noterade att de inte bör börja dra ned på sina tillgångsköp eftersom dataunderlaget är bristfälligt på grund av den statliga nedstängningen.

På valutamarknaden var rörelserna små i de stora valutaparen. Jämfört med svensk stängning på torsdagen stärktes yenen marginellt till 97,80 mot dollarn, medan euron stärktes något till 1,368 mot dollarn. Dollarindex är på den lägsta nivån på åtta månader.

"Folk börjar anta att Fed inte börjar sin tapering förrän i mars, vilket är en betydande förändring. Om Kina växer på ett bra sätt och Fed bifogar mer stimulans, så bidrar det till att lyfta mer högavkastande tillgångar. Dollarn bör tappa mot euron", sade Jane Foley på Rabobank International till Bloomberg News.

Svenska räntor sjönk 1-4 punkter ned medan kronan tappade cirka 2 öre till 6,42 mot dollarn och lika mycket till 8,78 mot euron, från torsdagens stängning.

SBAB:s Mäklarbarometer visade på fortsatt högtryck på bostadsmarknaden i storstadsregionerna. Under det tredje kvartalet räckte utbudet inte till för att möta den stigande efterfrågan med snabbt fallande försäljningstider som följd.

Budgivningarna har tilltagit i styrka och bostadspriserna stigit i snabb takt, och prisuppgången väntas hålla i sig även under det fjärde kvartalet, enligt SBAB.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?