Annons

Räntor och valutor: <br />Drösvis med Kinasiffror<br />

Amerikanska marknadsräntor fortsatte svagt nedåt efter svensk stängning på torsdagen och har under natten rört sig sidledes på ökade förväntningar om att Federal Reserve ska vänta med att dra ned på sina tillgångsköp.

Under natten mot fredagen publicerades ett helt batteri av kinesisk statistik. Bland annat visade siffrorna att Kinas BNP tog fart under tredje kvartalet och ökade med väntade 7,8 procent, upp från 7,5 procent kvartalet före. Jämfört med andra kvartalet ökade Kinas BNP med 2,2 procent, väntat var +2,1 procent.

Sheng Laiyun, talesperson för NBS, sade i en kommentar att Kinas ekonomi generellt sett är stabil och det gäller även sysselsättningssituationen.

Han sade också att Kinas ekonomiska struktur håller på att förbättras och kvaliteten i tillväxten likaså.

Enligt NSB har den förda politiken lyft förtroendet och bidragit till att tillväxten tagit fart. Den förbättrade globala ekonomin hjälper också Kinas tillväxt.

Kinas ekonomi kommer sannolikt att se en stabil, snabb tillväxt under fjärde kvartalet, enligt NSB.

Analytiker påpekar dock att nylig statistik för september månad tyder på att en mild avmattning kan vara på väg.

Detaljhandeln i Kina ökade med 13,3 procent i september, något lägre än förväntningarna på 13,5 procent, medan industriproduktionen under samma månad ökade exakt enligt förväntningarna, med 10,2 procent från ett år tidigare.

I USA var en rad Fed-företrädare ute och talade på torsdagskvällen.

Esther George, Fed-chef i Kansas City, sade i ett tal sent på torsdagskvällen att Federal Reserve har tillräckligt med data för att bedöma styrkan i ekonomin och bör trappa ned på sina obligationsköp på 85 miljarder dollarn i månaden trots finanspolitisk "osäkerhet".

"Bevisen tyder på att fördelarna med kvantitativa lättnader har varit rätt små och kostnaderna har fortsatt att öka" och även om "vissa delar av data saknas så är vi ändå kapabla att följa och bedöma ekonomins framsteg", sade hon.

Esther George har i år röstat emot att Fed ska utöka stimulanserna.

Hennes kollega, Richard Fisher, som också är emot ökade stimulanser, sade tidigare på torsdagen att det finanspolitiska "rackarspelet" har "sänkt" Feds möjligheter att börja dra ned på obligationsköpen.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, som däremot är en uttalad förespråkare för större stimulanser, sade att centralbanken inte bör börja dra ned på sina tillgångsköp eftersom regeringen under nedstängningen dragit ned på data som används för att bedöma hälsan i ekonomin.

Financial Times skriver på fredagen att en lyckad budgetkonferens mellan representanthuset och senaten, som väntas vara klar till 13 december, avsevärt skulle öka chanserna för att Fed börjar trappa av på sina tillgångsköp.

I fredagens asiatiska handel noteras den tioåriga amerikanska obligationsräntan ned 1 punkt till 2,60 procent från svensk stängning dagen före.

I eftermiddag publiceras ingen USA-statistik.

Enligt Bloomberg News kalender över amerikansk statistik väntas de första utfallen från statistik som sköts upp på grund av statliga myndigheters nedstängning på måndag.

Jobbrapporten för september månad publiceras nästa tisdag, den 22 oktober, enligt Bloomberg News.

En rad Fed-företrädare talar även under fredagskvällen, bland annat Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, som talar om ekonomi.

Japanska korträntor stiger svagt medan de längre är svagt ned i fredagens handel, samtidigt som Tokyobörsen sjunker svagt och yenen handlas något svagare kring 98 mot dollarn.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's bekräftade på fredagen Japans kreditbetyg, AA-/A-1, med negativa utsikter.

Enligt S&P beror de negativa utsikterna på finanspolitiska risker på medellång sikt, även om premiärminister Shinzo Abes åtgärder har förbättrat de ekonomiska utsikterna på kort sikt och tidiga indikatorer tyder på att Japans kvantitativa lättnader bär frukt.

På valutamarknaden är dollarn annars stabil mot euron, medan kronan tappat ett halvt öre mot dollarn och ligger stilla mot euron.

Fredagens europeiska statistikagenda gapar tom och här hemma väntar endast SBAB:s Mäklarbarometer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?