1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Drösvis med Kinasiffror<br />

Amerikanska marknadsräntor fortsatte svagt nedåt efter svensk stängning på torsdagen och har under natten rört sig sidledes på ökade förväntningar om att Federal Reserve ska vänta med att dra ned på sina tillgångsköp.

Under natten mot fredagen publicerades ett helt batteri av kinesisk statistik. Bland annat visade siffrorna att Kinas BNP tog fart under tredje kvartalet och ökade med väntade 7,8 procent, upp från 7,5 procent kvartalet före. Jämfört med andra kvartalet ökade Kinas BNP med 2,2 procent, väntat var +2,1 procent.

Sheng Laiyun, talesperson för NBS, sade i en kommentar att Kinas ekonomi generellt sett är stabil och det gäller även sysselsättningssituationen.

Han sade också att Kinas ekonomiska struktur håller på att förbättras och kvaliteten i tillväxten likaså.

Enligt NSB har den förda politiken lyft förtroendet och bidragit till att tillväxten tagit fart. Den förbättrade globala ekonomin hjälper också Kinas tillväxt.

Kinas ekonomi kommer sannolikt att se en stabil, snabb tillväxt under fjärde kvartalet, enligt NSB.

Analytiker påpekar dock att nylig statistik för september månad tyder på att en mild avmattning kan vara på väg.

Detaljhandeln i Kina ökade med 13,3 procent i september, något lägre än förväntningarna på 13,5 procent, medan industriproduktionen under samma månad ökade exakt enligt förväntningarna, med 10,2 procent från ett år tidigare.

I USA var en rad Fed-företrädare ute och talade på torsdagskvällen.

Esther George, Fed-chef i Kansas City, sade i ett tal sent på torsdagskvällen att Federal Reserve har tillräckligt med data för att bedöma styrkan i ekonomin och bör trappa ned på sina obligationsköp på 85 miljarder dollarn i månaden trots finanspolitisk "osäkerhet".

"Bevisen tyder på att fördelarna med kvantitativa lättnader har varit rätt små och kostnaderna har fortsatt att öka" och även om "vissa delar av data saknas så är vi ändå kapabla att följa och bedöma ekonomins framsteg", sade hon.

Esther George har i år röstat emot att Fed ska utöka stimulanserna.

Hennes kollega, Richard Fisher, som också är emot ökade stimulanser, sade tidigare på torsdagen att det finanspolitiska "rackarspelet" har "sänkt" Feds möjligheter att börja dra ned på obligationsköpen.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, som däremot är en uttalad förespråkare för större stimulanser, sade att centralbanken inte bör börja dra ned på sina tillgångsköp eftersom regeringen under nedstängningen dragit ned på data som används för att bedöma hälsan i ekonomin.

Financial Times skriver på fredagen att en lyckad budgetkonferens mellan representanthuset och senaten, som väntas vara klar till 13 december, avsevärt skulle öka chanserna för att Fed börjar trappa av på sina tillgångsköp.

I fredagens asiatiska handel noteras den tioåriga amerikanska obligationsräntan ned 1 punkt till 2,60 procent från svensk stängning dagen före.

I eftermiddag publiceras ingen USA-statistik.

Enligt Bloomberg News kalender över amerikansk statistik väntas de första utfallen från statistik som sköts upp på grund av statliga myndigheters nedstängning på måndag.

Jobbrapporten för september månad publiceras nästa tisdag, den 22 oktober, enligt Bloomberg News.

En rad Fed-företrädare talar även under fredagskvällen, bland annat Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, som talar om ekonomi.

Japanska korträntor stiger svagt medan de längre är svagt ned i fredagens handel, samtidigt som Tokyobörsen sjunker svagt och yenen handlas något svagare kring 98 mot dollarn.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's bekräftade på fredagen Japans kreditbetyg, AA-/A-1, med negativa utsikter.

Enligt S&P beror de negativa utsikterna på finanspolitiska risker på medellång sikt, även om premiärminister Shinzo Abes åtgärder har förbättrat de ekonomiska utsikterna på kort sikt och tidiga indikatorer tyder på att Japans kvantitativa lättnader bär frukt.

På valutamarknaden är dollarn annars stabil mot euron, medan kronan tappat ett halvt öre mot dollarn och ligger stilla mot euron.

Fredagens europeiska statistikagenda gapar tom och här hemma väntar endast SBAB:s Mäklarbarometer.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?