ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Krönika: Svårt att välja ben för Skistar

  • Foto: Leif R Jansson / TT

Börsens insiders har gott hopp om framtiden. En överväldigande del av deras affärer pekar på att de tror på börsen, vilket lovar gott för placerarna. Men agerandet i Skistar är mycket svårt att tolka.

Aktiviteten bland börsens insynspersoner har tagit fart igen och dessutom under positiva tongångar. Eller vad sägs om att 76 procent av att de rapporterade affärerna under den senaste veckan är köp eller att 74 procent av affärerna under oktober hittills varit köp? Under september var motsvarande siffra 58 procent och i augusti 46 procent.

Christina Ståhl som är nytillträdd vd på klädbolaget MQ Holding köpte den 10 oktober sina första MQ-aktier. Köpet på 29.500 aktier motsvarar cirka 500.000 kronor. Aktien har sedan dess stigit med omkring 4 procent. Det är alltid bra när en nytillträdd vd köper aktier. Men den som väntar på starka köpsignaler avvaktar fler vd-köp.

En grundare, storägare och ordförande som nyligen sålt är Vincent Hamilton i energibolaget Tethys Oil. Han sålde hela sitt innehav på omkring 2,2 miljoner aktier den 11 oktober. Försäljningen som inbringade omkring 140 miljoner kronor ska gå till forskningsstiftelsen Victory NET som Hamilton har grundat och som kommer att stödja forskning kring neuroendokrin cancer, en cancerform han själv drabbades av för drygt två år sedan. I ett pressmeddelande från bolaget är köparna flera institutionella investerare samt bolagets ledning och styrelse som köpte 30.000 aktier. Bland annat köper styrelseledamoten Per Brilioth som tillträdde i våras, till vardags vd i Vostok Nafta, sina första 5.000 aktier.

Jag brukar säga att det är ett mycket negativt tecken när en grundare säljer. I detta fall är det tydligt att helt andra värderingar än finansiella sådana styr försäljningen. Däremot delas Hamiltons aktiepost som tidigare hade inflytande på bolaget upp på flera mindre och det är naturligtvis negativt när en stark ägare förvandlas till flera mindre.

Ett bolag där insynspersonerna fortsätter att vara aktiva i är skidturismföretaget Skistar. Finansmannen Mats Qviberg som jag skrev om förra veckan köpte under perioden 7-9 oktober ytterligare 47.000 aktier vilket är en ökning med 6 procent av hans tidigare samlade innehav tillsammans med hustrun. Samtidigt så fortsatte Öresund, där Qviberg är största ägare, att sälja Skistar-aktier och har efter försäljningen på 266.554 aktier den 8 oktober inte längre något innehav. Såväl Qviberg som Öresund var aktiva i aktien under våren men har inte agerat sedan dess. I oktober har Qviberg köpt 78.000 aktier privat medan Öresund har sålt 916.554 aktier. Eftersom Qviberg äger 26,8 procent av Öresund har han netto sålt motsvarande omkring 167.000 aktier under den senaste månaden. Hans syn på Skistar är således alltjämt negativ.

Men bilden av Skistar-aktien blir inte enklare av att de största ägarna Paulsson-bröderna Erik och Mats har ökat sina innehav. Erik Paulsson köpte 250.000 aktier den 10 oktober via Backahill och Mats Paulsson köpte 293.268 aktier den 15-16 oktober via Stjärnhimlen Invest och ökar sina tidigare innehav med 4 respektive 5 procent. Bolagets finanschef, Magnus Sjöholm, slutar på sitt uppdrag och säljer samtidigt hela sitt innehav på 143.268 aktier.

Hur ska man då se på Skistar-aktien? Signalerna är minst sagt tvetydiga och det är ingen enhetlig bild som målas upp genom insiders agerande. Just nu är det samlade agerandet i bästa fall neutralt och för en positiv signal krävs större köp av någon insider och helst utan försäljningar.

Nästa vecka lämnar flera bolag rapporter för det tredje kvartalet och det gäller bland andra Micronic Mydata och Ginger Oil. I Micronic köpte vd Lena Olving 40.000 aktier den 23 september, alltså just innan handelsförbudet inträffade, och i Ginger Oil har vd Åke Andersson ökat sitt innehav med mer än 50 procent sedan mitten av september. Större insiderköp av vd innan kvartalsrapporter brukar vara ett gott tecken.

Tyck till