Annons

Stockholmsbörsen: Svag start väntas trots skulduppgörelse<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen pekade svagt ned inför torsdagens öppning. Teliasonera kan dock komma att stiga ett par procent på rapport och även Axis kvartalsresultat var starkare än väntat. Africa Oil spås handlas ned efter meddelande om riktad nyemission.

Terminerna för brittiska FTSE100, franska CAC40, tyska DAX och regionala europeiska Euro Stoxx 50 var klockan 8.40 samtliga mellan 0,2 och 0,3 procent lägre.

Africa Oil, som stängde på kursen 53 kronor på onsdagen, meddelade efter gårdagens europeiska stängning en riktad nyemission på upp till 56,5 miljoner aktier till en kurs om 51:75 kronor per aktie. Emissionen ska inbringa upp till 450 miljoner dollar. Citis mäklardesk räknar med ett par procents nedgång för oljebolagets aktie i spåren av beskedet. RBC spår i sin tur en nedgång runt 3 procent.

Den finländska verkstadskoncernen Metso och även den finska gruvutrustningsleverantören Outotec har sänkt helårsprognoser på torsdagsmorgonen.

Telia Sonera rapporterade ett rörelseresultat 5 procent över SME Direkts konsensus. Lägre kostnader bidrog positivt till bolagets marginalutveckling under det tredje kvartalet. Jefferies, RBC och Main First tror samtliga på cirka 2 procents uppgång för Telia-aktien.

Axis rörelseresultat om 258 miljoner kronor var 14 procent över SME Direkts snittprognos när både omsättning och marginal överträffade analytikers förväntningar.

Fingerprint Cards ser med "mycket stor tillförsikt" fram emot de närmaste kvartalen och åren, bland annat mot bakgrund av Apples försäljningsframgångar med sin nya Iphonemodell, som innehåller en fingeravtryckssensor, skrev biometribolaget vd Johan Carlström i niomånadersrapporten.

Investmentbolaget Investor redovisade en totalavkastning för tredje kvartalet på 8 procent (10). Substansvärdet per aktie vid periodens utgång var 264 kronor.

Bland mindre bolag har Tribona rapporterat inför öppning medan Bringwells rapport väntas kring öppning. Vid 14-tiden väntas vidare Nederman och OEM rapportera.

Den amerikanska kongressen agerade på onsdagskvällen lokal tid i sista sekunden för att undvika en betalningsinställelse och öppna den statliga verksamheten.

Ett förslag om budgetförlängning, som gör att den statliga verksamheten åter kan öppna och fungera fram till den 15 januari, samt att skuldtaket höjs till och med den 7 februari röstades igenom i såväl senaten som representanthuset under natten mot torsdagen svensk tid.

USA-terminerna var mellan 0,1 till 0,2 procent lägre på torsdagsmorgonen. USA-börserna steg 1,2 till 1,4 procent på onsdagen på uppgifter om att en budgetförlängning nalkades.

Från USA väntar på torsdagen makrostatistik i form av nyanmälda arbetslösa (klockan 14.30) och Philadelphia Fed Index (klockan 16.00). SCB levererar klockan 9.30 statistik över svensk arbetslöshet i september. Från europeiskt håll står vidare en spansk obligationsemission på förmiddagens agenda.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?