1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svag start väntas trots skulduppgörelse<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen pekade svagt ned inför torsdagens öppning. Teliasonera kan dock komma att stiga ett par procent på rapport och även Axis kvartalsresultat var starkare än väntat. Africa Oil spås handlas ned efter meddelande om riktad nyemission.

Terminerna för brittiska FTSE100, franska CAC40, tyska DAX och regionala europeiska Euro Stoxx 50 var klockan 8.40 samtliga mellan 0,2 och 0,3 procent lägre.

Africa Oil, som stängde på kursen 53 kronor på onsdagen, meddelade efter gårdagens europeiska stängning en riktad nyemission på upp till 56,5 miljoner aktier till en kurs om 51:75 kronor per aktie. Emissionen ska inbringa upp till 450 miljoner dollar. Citis mäklardesk räknar med ett par procents nedgång för oljebolagets aktie i spåren av beskedet. RBC spår i sin tur en nedgång runt 3 procent.

Den finländska verkstadskoncernen Metso och även den finska gruvutrustningsleverantören Outotec har sänkt helårsprognoser på torsdagsmorgonen.

Telia Sonera rapporterade ett rörelseresultat 5 procent över SME Direkts konsensus. Lägre kostnader bidrog positivt till bolagets marginalutveckling under det tredje kvartalet. Jefferies, RBC och Main First tror samtliga på cirka 2 procents uppgång för Telia-aktien.

Axis rörelseresultat om 258 miljoner kronor var 14 procent över SME Direkts snittprognos när både omsättning och marginal överträffade analytikers förväntningar.

Fingerprint Cards ser med "mycket stor tillförsikt" fram emot de närmaste kvartalen och åren, bland annat mot bakgrund av Apples försäljningsframgångar med sin nya Iphonemodell, som innehåller en fingeravtryckssensor, skrev biometribolaget vd Johan Carlström i niomånadersrapporten.

Investmentbolaget Investor redovisade en totalavkastning för tredje kvartalet på 8 procent (10). Substansvärdet per aktie vid periodens utgång var 264 kronor.

Bland mindre bolag har Tribona rapporterat inför öppning medan Bringwells rapport väntas kring öppning. Vid 14-tiden väntas vidare Nederman och OEM rapportera.

Den amerikanska kongressen agerade på onsdagskvällen lokal tid i sista sekunden för att undvika en betalningsinställelse och öppna den statliga verksamheten.

Ett förslag om budgetförlängning, som gör att den statliga verksamheten åter kan öppna och fungera fram till den 15 januari, samt att skuldtaket höjs till och med den 7 februari röstades igenom i såväl senaten som representanthuset under natten mot torsdagen svensk tid.

USA-terminerna var mellan 0,1 till 0,2 procent lägre på torsdagsmorgonen. USA-börserna steg 1,2 till 1,4 procent på onsdagen på uppgifter om att en budgetförlängning nalkades.

Från USA väntar på torsdagen makrostatistik i form av nyanmälda arbetslösa (klockan 14.30) och Philadelphia Fed Index (klockan 16.00). SCB levererar klockan 9.30 statistik över svensk arbetslöshet i september. Från europeiskt håll står vidare en spansk obligationsemission på förmiddagens agenda.


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?