1515

Råvaror: Metallerna rusade<br />

Ädelmetallpriserna steg kraftigt under torsdagen till följd av Dagongs nedvärdering av det amerikanska kreditbetyget. Oljepriserna återfanns på andra sidan av spektrumet efter svag lagerstatistik.

Vid klockan 18.10 handlades WTI-oljan 1:88 dollar lägre på 100:40 dollar per fat, medan Brent var 1:45 dollar ned på 109:14.

Oljepriserna steg successivt under onsdagen i takt med att det stod alltmer klart att kongressen skulle hitta en lösning om att höja skuldtaket och förlänga budgeten. Dagens pristapp innebär dock att uppgångarna är utraderade.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på onsdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 5,9 miljoner fat under föregående vecka.

"API-siffrorna är negativa och kan tyda på att vi är på väg in i en period av relativt svag efterfrågan", sade Michael Lynch, vd på Stretegic Energy & Economic Research, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna sjönk kopparns tremånaderstermin 33 dollar till 7.227 dollar per ton. Aluminium och nickel var samtidigt 4 respektive 106 dollar lägre.

Efter uppgörelsen i USA kan investerare nu åter fokusera på fundamenta som utbud och efterfrågan.

"En korrektion har skett i basmetallerna har inträffat eftersom överenskommelsen bland USA:s politiker inte kommer att vara stöttande för långsiktiga, fundamentala faktorer", sade Li Ye på Shenyin & Wanguo Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden steg priserna på både silver och guld med över 2 procent. Guldet handlades cirka 37 dollar högre på 1.320 dollar per uns, medan silvret klättrade till 21:87 dollar per uns.

Guldpriserna tog stöd i den svaga dollarutvecklingen till följd av att det kinesiska kreditvärderingsinstitutet Dagong sänkt USA:s betyg till A- från A, med negativa utsikter.

"Det var en ryggmärgsreflex på den kinesiska nedgraderingen. När oron i slutändan gäller dollarn så kanske man går till guld. Jag tror att den större frågan om tapering (Feds QE-nedtrappning) fortfarande finns där, även om vi fortsatt säger att det är borta från bordet just nu", sade David Wilson på Citigroup till Bloomberg News angående guldprisets utveckling.


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?