1515
Annons

Europabörser: Sjunker trots budgetuppgörelse<br />

De ledande Europabörserna inledde torsdagen nedåt efter fem dagar i följd med uppgångar. I USA kom politikerna överens om att avsluta den delvisa nedstängningen av regeringen samt höja skuldtaket. Däremot misslyckades parterna komma överens om en mer långsiktig lösning för landets finanser.

"I termer av arbete behöver budgeten omförhandlas inom två månader. Regeringen kommer återöppnas och finansieras för bara tre månader och skuldtaksfrågan flyttades fram fyra månader. Den tysta marknadsreaktionen... visar att de redan prisat in en neutralisering och omtagning i december, januari och februari", sade Mike van Dulken, analyschef vid Accendo Markets i en kommentar, enligt Marketwatch.

Nestle rapporterade en försäljning för den inledande niomånadersperioden 2013 på 68,4 miljarder schweizerfranc. Utfallet nådde inte upp till analytikernas förväntningar om en försäljning på 69,04 miljarder schweizerfranc. Utsikterna för helåret bekräftades med en förväntad organisk tillväxt på cirka 5 procent med förbättringar i marginaler och underliggande resultat per aktie i fasta valutor. Aktien ställdes upp 2,7 procent.

Roche släppt en försäljningsrapport avseende det tredje kvartalet som inkom just över förväntningarna vid 11,6 miljarder schweizerfranc. Samtidigt bekräftade det schweiziska läkemedelsbolaget de tidigare utsikterna för helåret 2013 där försäljningen i fasta valutakurser väntas stiga jämfört med året innan. Rörelseresultatet per aktie väntas stiga mer än försäljningen. Dessutom planerar Roche att höja utdelingen ytterligare 2013. Roche var upp 0,2 procent.

Nederländska telekomoperatören KPN:s förhandlingar med störägaren América Móvil kring dess avsikter att lägga ett kontantbud på resterande aktier i KPN på nivån 2,40 euro per atkie ledde inte till en överenskommelse. KPN föll 8,9 procent.

Stiftelsen som är största ägare i den italienska banken Banca Monte dei Paschi di Siena, för diskussioner med det italienska finansdepartementet om att avyttra delar av sitt innehav i banken. Aktien stärktes 0,1 procent.

Outotec rasar med 16 procent efter en vinstvarning för helåret. Försäljningsprognosen justeras ned till mellan 1,9 och 2,1 miljarder euro medan målet rörelsemarginalen sätts ned till 8,9 till 9,5 procent för 2013. Det finska bolaget kom även med ett effektiviseringsprogram med sikte på årliga besparingar av driftskostnader om 50 miljoner euro. Sammanlagt räknar Outotec med engångskostnader på 30 miljoner euro för både 2013 och 2014. Som en del i omstruktueringarna kommer 500 anställda, motsvarande grovt räknat 10 procent av personalstyrkan att komma att behöva reduceras.

Ett annat finskt bolag som har fått justeras sin prognos för 2013 är Metso. Försäljningen och det justerade ebita-resultatet väntas för 2013 nu landa på en nivå som är "väsentligt lägre" än under 2012. Orsaken till vinstvarningen är främst förväntningar om lägre än väntad lönsamhet under andra halvåret inom Valmet Automotive, som man snart ska knoppa av. Aktien trycktes ned 6,7 procent.

Detaljhandelnstatistik från Storbritannien visade på en ökning om 2,2 procent i årstakt för försäljning under september. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 1,9 procent.

I Spanien såldes statsobligationer för totalt 2,545 miljarder euro. Inför emissionerna hade ett totalt belopp om mellan 1,5 till 2,5 miljarder euro indikerats. Två löptider till juli 2016 och till oktober 2018 emitterades till maxräntor om 2,081 respektive 3,078 procent. Maxräntorna blev lägre än vid närmast föregående emission.


Innehåll från AteaAnnons

Unikt samarbete förenklar molnresan för Ateas kunder

När Microsoft i höst öppnar sitt nya datacenter i Sandviken kommer det bringa molnet närmare kunderna. Det öppnar för Ateas kunder att flytta sina VMware-system till Azure med bibehållna licenser och förlängda avtal för uppdateringar.

Kunder som kör applikationer på VMwares virtualiseringsplattform i egen regi kan nu flytta sina arbetslaster till Azure utan att lämna VMware-miljön. Det är kärnan i det nya erbjudandet från Atea, i nära samarbete med Microsoft, som nu erbjuds företagets kunder i Sverige och övriga Norden. Erbjudandet kommer samtidigt som, och är en direkt följd av, att Microsoft öppnar sin nya datacenterregion i Sverige.

Kunderbjudandet som går under namnet Atea Managed It Modernization Service är en plattform från VMware tillsammans med Microsoft Azure VMware Solution. Det innebär att de kan fortsätta använda VMware-miljön och samtidigt nyttja fördelarna med Azure. De behöver även inte skola om sig till en ny miljö, men kan ändå effektivisera i molnet, vilket i slutänden ger lägre kostnader. 

– Vi har skapat en allians med VMware-baserat moln på Azure och har ett antal kunder med utgående kontrakt för VMware som kan dra nytta av detta. Det nya erbjudandet är utmärkt för de kunder som vill flytta sina applikationer till molnet, men ha kvar teknologin i VMware, säger Jonas Emilsson, chefsarkitekt på Atea.

Kortare och grönare väg till molnet

Enligt Jonas Emilsson har Atea många Azure-kunder och samtidigt en stor bas med kunder som använder VMwares teknik i egna datacenter. Tanken är att de senare kan dra nytta av erbjudandet för sin molnresa, att flytta applikationer till molnet men ha kvar den tekniska och administrativa miljö de är vana vid, och det med en levererans från en och samma aktör. Jonas Emilsson kallar det för en brygga mellan två världar.

– Värdet för kunden ligger i helhetsupplevelsen, Managed It Modernization Service är en one-stop-shop för den hybrida molnresan. Man har ett arv i VMware men man migrerar till Azure med samma trygghet som tidigare. Kunderna bibehåller sin förmåga att integrera och de kan använda tekniken som de är vana vid. Det ligger en stor affärsnytta i detta, säger Jonas Emilsson.

>> Läs hur ni undviker fallgroparna på vägen till det hybrida molnet

Erbjudandet från Atea är kopplat till Microsofts etablering av ett nytt datacenter i Sverige, närmare bestämt i Sandviken. Etableringen innebär att de svenska Azure-kunderna nu kan driva sina applikationer med kortare svarstider, högre tillgänglighet och inte minst med renare klimatsamvete.

– Vi lanserar en ny datacenterregion i Sandviken. Det gör att vi drar nytta av den region som är mest hållbar med otroligt fina CO2-värden. Det ger också kunderna korta svarstider och sju till tio gånger snabbare uppkoppling till den här regionen än andra regioner, säger Asbjörn Ejsing, DC Lead – Director Cloud Sweden på Microsoft.

Förlängda supportavtal krymper kostnader

I samband med att kunder går in i Azure VMware Solution, AVS, kommer supportavtalen med säkerhetsuppdateringar för Server 2008 och SQL Server, så kallade Extended Security Updates, förlängas. Enligt Asbjörn Ejsing finns det ”stora arv i gammal mjukvara” som annars hade inneburit omfattande kostnader för förlängning av avtalen.

– Kundens egna datacenter i molnet ska vara så likt deras nuvarande miljö som möjligt. Man kan administrera från samma ställe och till exempel flytta maskiner som tidigare. Managed It Modernization Service är som att lägga till en sekundär datahall med dedikerade värdmaskiner som den gamla miljön etableras på. Vi delar heller inte infrastruktur med andra ur ett hårdvaruperspektiv, säger Jonas Emilsson på Atea.

Enligt Asbjörn Ejsing på Microsoft är detta en lösning med ”en hel del järn i botten” som omsluts med managementverktyg och kopplingar till Azure-portaler och -profiler, så att kunderna kan addera bland annat lagring och säkerhet.

Först i Norden

Ateas ramvek CloudTrack riktar sig mot företag som har egna datacenter men som ska migrera till molnet. Ramverket erbjuder både den tekniska migreringen, men också allt runt omkring som kommersiella verktyg och juridik. 

– Vi ser att det finns en stor oro och osäkerhet bland företag inför teknikskiften och migrering till molnet, och jag tycker inte att vi jobbar på rätt sätt i branschen som helhet med att hjälpa kunderna på resan. Atea kan hjälpa kunderna med hela resan med en ”safe journey” och bibehållen trygghet, säger Jonas Emilsson.

>> Läs hur ni undviker fallgroparna på vägen till det hybrida molnet

Att teknik bara är en del av utmaningarna understryks av Emil Darrell, erbjudandeansvarig på Atea. Att flytta applikationer till molnet handlar om ett helhetsgrepp som måste inkludera även ekonomiska och juridiska frågor.

– Vi kan säkerställa kostnadsdelarna med ett verktyg för både on-prem och moln. Vi har kommersiella verktyg också, inte bara tekniska. Det blir kostnadseffektivt ur ett avtalsperspektiv och ger en större affärsnytta för kunden. Till det har vi även juridiska verktyg och ramverk för att underlätta processen, säger Emil Darrell.

– Det som gör erbjudandet unikt är kringtjänsterna och den stora breda basen med konsulter som kan stötta i resan. Vi är först ut i Norden att formalisera ett sånt här erbjudande, säger Jonas Emilsson.

Får återvinna licenser

En fråga som många kunder ställer är hur det kommer fungera med deras existerande licenser om de flyttar applikationer till molnet. Ofta handlar detta om olika licenser ifall applikationen driftas i eget datacenter eller i molnet. Enligt Asbjörn Ejsing och Jonas Emilsson kommer Microsoft och Atea att ge kunderna möjlighet att återvinna licenserna om de migrerar applikationer till Azure VMware Solutions genom initiativet Azure Hybrid Benefit.

– Nu kan kunderna återvinna licenserna från Microsoft när de går in i AVS, det ger en lägre kostnad eftersom de redan betalat licenserna, och det sparar naturligtvis kunden en hel del pengar, säger Jonas Emilsson.Asbjörn Ejsing håller med: 

– Det ska vara kostnadsneutralt mellan on-prem och Azure. Det underlättar resan.

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?