1515

Börsen: Telia ger stöd<br />

Stockholmsbörsen tappade något mindre än övriga Europa på torsdagen med stöd av en bra rapport från Telia Sonera.

Svensk verkstad hade en svag utveckling likt den allmänna utvecklingen i Europa. Sänkta helårsprognoser märktes från Metso och Outotec i Finland samt även schweiziska Sulzer.

"Även om de finska vinstvarningarna har påverkan på svensk verkstadssektor så ska man akta sig för att dra för stora paralleller. Svenska bolag har allmänt sett en bättre marknadsexponering än de finska bolagen. Svensk verkstad är även mer intressant värderad än finsk motsvarighet som värderas högt i förhållande till förväntad lönsamhet", säger Lars Söderfjell, analyschef på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,2 procent ned till nivån 1.263, klockan 14.05. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då runt 6 miljarder kronor. I övriga Europa var DAX, FTSE100 och Euro Stoxx 50 samtliga omkring 0,5 procent lägre.

I Europa tappade den schweiziska pumptillverkaren Sulzer runt 5 procent och den finländska verkstadskoncernen Metso var ned i samma härad medan finska gruvutrustningsleverantören Outotec retirerade 14 procent efter sänkta helårsprognoser.

Inom OMXS30 tappade råvarurelaterade Boliden och SSAB A 1,1 respektive 1,5 procent. Inom verkstad backade Volvo knappa 2 procent medan Sandvik och Atlas Copco A var störst surdegar inom storbolagsindexet med 2,5 respektive 2,8 procents tapp.

"Intressant från Metso är att Mining håller uppe relativt väl medan det är skogssidan som går riktigt svagt, utöver Valmet Automotive. För svensk del är det framför allt Atlas Copco och Sandvik som har råvaruexponering och då främst mot Mining. Marknaden handlar ned dessa bolag i dag på viss oro", säger Lars Söderfjell.

En annan storbolagsförlorare var Swedish Match, som föll dryga 2 procent. Enligt Nielsens marknadsdata minskade bolagets volymandel av den svenska snusmarknaden i september.

Telia Sonera stödde storbolagsindexets utveckling med 3,5 procents uppgång sedan det rapporterat ett rörelseresultat 5 procent över SME Direkts konsensus. Lägre kostnader bidrog positivt till bolagets marginalutveckling under det tredje kvartalet. Inom sektorn var Tele2 upp 2,7 procent. Ryska VTB Bank har sålt 50 procent av Tele2 Ryssland. Tele2 har enligt försäljningsavtal rätt till halva eventuella vinsten.

Axis lyfte omkring 9 procent sedan det rapporterat ett rörelseresultat om 258 miljoner kronor, vilket var 14 procent över SME Direkts snittprognos när både omsättning och marginal överträffade analytikers förväntningar.

I rapportflödet avancerade Fingerprint 16 procent. Bolaget ser med "mycket stor tillförsikt" fram emot de närmaste kvartalen och åren, bland annat mot bakgrund av Apples försäljningsframgångar med sin nya Iphonemodell, som innehåller en fingeravtryckssensor, skriver vd Johan Carlström i rapporten. Inom biometri avancerade Precise nära 11 procent.

Svaga kvartalssiffror drog ned Renishaw 7 procent i London. Bolaget konkurrerar delvis med Hexagon, som backade knappa 2 procent i Stockholm.

Africa Oil, som stängde på kursen 53 kronor på onsdagen steg 7,6 procent till 57 kronor. Oljebolaget meddelade efter onsdagens europeiska stängning en riktad nyemission på upp till 56,5 miljoner aktier till en kurs om 51,75 kronor per aktie. Intresset för emissionen var mycket stort, uppgav en källa med insyn i ärendet för Nyhetsbyrån Direkt, och framhöll att tolv aktörer ska ha tagit merparten av emissionen.

På valutamarknaden tappade dollarn över 1,36 mot euron och ned under 98 gentemot yenen efter att det kinesiska kreditvärderingsinstitutet Dagong nedgraderat USA:s kreditbetyg till A- från tidigare A, med fortsatt negativa utsikter.

Den amerikanska kongressen agerade på onsdagskvällen lokal tid i sista sekunden för att undvika en betalningsinställelse. Den statliga verksamheten håller nu öppet, åtminstone över nyår. En plan över när uppskjuten makrodata ska publiceras förväntas offentliggöras inom kort.

USA-terminerna var från oförändrat till 0,4 procent lägre, vid 14-tiden. USA-börserna steg 1,2 till 1,4 procent på onsdagen på uppgifter om att en budgetförlängning nalkades.

Från USA väntar på torsdagen makrostatistik i form av nyanmälda arbetslösa (klockan 14.30) och Philadelphia Fed Index (klockan 16.00).


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?