1515
Annons

USA-börser: Hopp om lösning<br />

De amerikanska börsindexen steg i den inledande handeln på onsdagen, efter indikationer om att de amerikanska politikerna närmar sig en överenskommelse om en höjning av skuldtaket. På bolagsnivå var samtidigt en rad kvartalsrapporter i blickfånget.

Vid klockan 16.45 var både Dow Jones Industrial Average och S&P 500 upp 1,1 procent, till indexnivåerna 15.336 respektive 1.717, medan tekniktäta Nasdaq Composite steg 1,0 procent till 3.833. Omsättningen var cirka 170 miljoner aktier på New York-börsen och 470 miljoner aktier på Nasdaq.

"Investerare är lättade över att det ser ut som om vi inte kommer att gå över stupet. Det gör att vi kan bortse från värstascenariot", sade Ben Hart, analytiker vid Haverford Trust, till Bloomberg News.

I den amerikanska skuldtaksdebatten bröt förhandlingarna mellan demokrater och republikaner samman i representanthuset på tisdagskvällen svensk tid, men efter det har senaten återupptagit diskussionerna och enligt uppgifter på onsdagen ligger en uppgörelse inte långt borta.

"Senator Reid och senator McConnell (majoritets- respektive minoritetsledare i senaten) har återupptagit förhandlingarna och är optimistiska om att en överenskommelse ligger inom räckhåll", skrev Harry Reids talesperson, Adam Jentleson, på Twitter.

Enligt ett uttalande från den republikanske representanthusmedlemmen Kevin Brady kommer representanthusets republikanske talman John Boehner också att tillåta en omröstning om ett förslag från senaten, om att få slut på den statliga nedstängningen och höja skuldtaket.

Tiden för att få till ett avtal börjar emellertid bli knapp. I morgon torsdag är officiellt deadline för när USA slår i skuldtaket, och därmed inte längre kan finansiera sig med upplåning.

Vidare på makronivå väntas Federal Reserve under onsdagskvällen publicera sin regionala konjunkturrapport, som ligger till grund för policybesluten vid nästa möte i FOMC.

Onsdagen bjöd även på en hel del kvartalsrapporter.

En av de mer färgstarka var Stanley Black & Deckers, där vinstprognosen för helåret sänktes från 5,40-5,65 dollar per akti, till 4,90-5,00 dollar per aktie. Bland annat hänvisades till neddragningar inom säkerhetsövervakningssegmentet, försvagning på tillväxtmarknader och nedstängningen i USA. Aktien föll 14 procent i den inledande handeln.

Vidare i rapportflödet hittades Yahoo (+0,4%) och Bank of America (+1,8%) i inledningen.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp två punkter till 2,74 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?