1515
Annons

Råvaror: Oljan och guldet ned<br />

Såväl oljan som basmetallerna handlas överlag på något lägre nivåer på onsdagen, medan guldet också är svagt ned. Någon lösning har ännu inte nåtts om skuldtaket i USA.

Vid klockan 8.00 handlas WTI-oljan 0:17 dollar lägre till 101:04 dollar per fat, medan Brent handlas 0:13 dollar lägre till 109:83.

"Marknaden intar en vänta och se-attityd till samtalen om skuldtaket. Vi kan få se mer volatilitet i priserna. Marknaderna kommer att hålla ett öga på Iran-förhandlingarna men jag, men jag tror att investerare redan har tagit bort en del risk", sade David Lennox på Fat Prophets till Bloomberg News.

Representanthusets misslyckades på tisdagen att rösta igenom ett eget förslag. Senatsledarna Harry Reid och Mitch McConnell uppges dock åter agera för att nå en överenskommelse och såväl senaten som representanthuset håller sessioner på onsdagen och kan då behandla ett eventuellt förslag från senatsledarna.

Västdiplomater kommer samtidigt under onsdagen att fortsätta samtalen med Iran i Geneve om landets kärnteknikprogram.

Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi uppgav att Iran meddelat diplomater från säkerhetsrådets permanenta medlemmar plus Tyskland att de är redo att vidta förtroendebyggande åtgärder till andra kvartalet nästa år, utan att specificera vilka dessa åtgärder är, rapporterar Bloomberg News.

Analytiker tror att Brent kan falla under 100 dollar per fat om samtalen med Iran leder till lättnader i sanktionerna mot landet.

Iraks vice premiärminister Hussein Al-Shahristani sade på onsdagen att ett oljepris på cirka 100 dollar per fat "förefaller att vara rätt nivå" och kommer att få marginalproducenter att producera mer och öka utbudet.

Algeriets energiminister Youcef Yousfi uppgav på tisdagen att de nuvarande oljepriserna är "rimliga". Opec har sitt nästa möte i Wien den 4 december.

American Petroleum Institute, API, rapporterar på onsdagskvällen lagerdata. Energidepartementets officiella lagerrapport kommer inte att publiceras så länge som den statliga nedstängningen pågår, enligt tidigare uppgifter på EIA:s hemsida.

På valutamarknaden har euro/dollar gått sidledes runt 1:352. På makroagendan står bland annat NAHB husmarknadsindex och Feds Beige Book från USA.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin sjunkit 9 dollar till 7.231 dollar per ton. Aluminium och zink är 5 respektive 12 dollar ned.

"Varje form av positiv utveckling i samtalen (i USA) ger stöd åt kopparpriset", sade Zhou Jie på Shanghai CIFCO Futures till Bloomberg News.

Guldet noteras cirka 1 dollar ned till 1.281 dollar per uns, medan silvret är 0:08 dollar ned.

"Historien talar för att politikerna kommer att dra sig bort från avgrunden. Investerare förefaller bekväma med att inta en vänta och se-hållning till denna situation", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Den fortsatta politiska dragkampen om budgeten och skuldtaket väntas få Federal Reserve att skjuta en tänkt påbörjad nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna än mer på framtiden.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?