ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Kronan försvagas

Kronan har försvagats mot samtliga stora valutor under onsdagsförmiddagen, i spåren av riskaversion på de finansiella marknaderna efter fortsatt avsaknad av någon lösning på USA:s finanspolitiska kris. Bland andra valutarörelser försvagades dollarn något mot euron och yenen.

Handelsbanken bedömer i en färsk analys att det sannolikt dröjer till 2014 innan vi får se en starkare krona. Den senaste kronsvagheten bedöms ha kommit som en effekt av svaga globala aktiemarknader, svag ekonomisk statistik och väldigt mjuka uttalanden från Riksbanken.

På väldigt kort sikt kommer den stigande trenden för EUR/SEK sannolikt fortsätta, speciellt om den kommande svenska arbetslöshetsstatistiken på torsdag överraskar negativt, uppger Handelsbanken.

De svenska obligationsräntorna stiger något under förmiddagen, i linje med riktningen för de tyska och amerikanska motsvarigheterna.

Någon finanspolitisk lösning har ännu inte nåtts i den amerikanska kongressen och efter USA-marknadernas stängning i går kväll meddelade Fitch att kreditvärderingsföretaget överväger att sänka USA:s AAA-betyg.

Demokraternas majoritetsledare i senaten, Harry Reid, upprepade i går budskapet att han är optimistisk om att en överenskommelse i senaten kan nås. En sådan uppgörelse behöver sedan få klartecken även från representanthuset.

"Ebben och floden mellan det av republikanerna kontrollerade representanthuset och den av demokraterna ledda senaten fortsatte med få synbara framsteg", skrev Société Générale.

Även om en lösning av de amerikanska budget- och skuldförhandlingarna är inom räckhåll är sannolikheten för nya budgetbråk efter årsskiftet betydande, enligt Mattias Bruér, USA-expert på SEB.

EMU-statistiken visade att KPI kom in helt enligt förväntningarna på 1,1 procent under september. Handelsbalansen i augusti var +7,1 miljarder i augusti, efter att exporten sjunkit med 5 procent i årstakt och importen minskat 7 procent.

Brittisk statistik visade att den justerade arbetslösheten sjönk till 4,0 procent i september, vilket kan jämföras med 4,2 procent föregående månad. Förväntningarna var en oförändrad nivå. Den totala arbetslösheten, vilken rapporteras med en månads fördröjning, uppgick till oförändrade 7,7 procent.

Portugals regering presenterade sent på tisdagen en åtstramningsbudget för 2014 där såväl sänkta pensioner och lägre statliga löner ska bidra till att nå målet för budgetunderskottet. De totala neddragningarna uppgår till 3,2 miljarder euro och bolagsskatten ska samtidigt sänkas från 25 till 23 procent. Regeringen har blivit något mer pessimistisk kring storleken på årets budgetunderskott.

Det tyska miljöpartiet De gröna uppger efter möten med kristdemokratiska CDU att De gröna inte ser tillräckligt med gemensamma nämnare för att forma en regering med CDU. Nya möten mellan CDU och socialdemokratiska SPD väntas hållas på torsdag.

I eftermiddag kommer USA-data i form av NAHB husmarknadsindex för oktober och i kväll släpps Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies