1515

Räntor och valutor: Europa i väntans tider<br />

Europeiska statspappersräntor noterar blygsamma rörelser i den tidiga Europahandeln på onsdagen, efter att ha stigit något efter svensk stängning på tisdagen. Euron handlas något högre mot dollarn samtidigt som den amerikanska valutan handlas marginellt lägre mot japanska yen.

Förhandlingarna för att undvika en amerikansk betalningsinställelse, och för att återöppna statlig verksamhet, tycks fortsätta ända in i kaklet. Senatsledarna andas ändå optimism när de fortsätter att förhandla om de sista detaljerna inför en möjlig uppgörelse på onsdagen. Kongressens båda kamrar håller sessioner på onsdagen för att kunna behandla ett eventuellt förslag.

Ett beslut i senaten kan fördröjas ändå in på nästa vecka om någon ledamot agerar för att fördröja det. Enligt Washington Post förlitar sig dock republikanska ledare på att senator Ted Cruz och hans allierade inte ska fördröja ett eventuellt förslag i onödan.

Ted Cruz "filibustertalade" emot "Obamacare" i 21 timmar i september och har tidigare sagt att han inte utesluter nya fördröjningsmanövrer. Han har däremot inte uttalat sig efter tisdagens händelseutveckling.

Den republikanske representanthusledamoten Charles Dent, från Pennsylvania, sade till CNN på tisdagskvällen att talmannen John Boehner troligen kommer att lägga fram den eventuella senatsöverenskommelsen inför kammaren, och att förslaget troligen kan antas av en majoritet av demokraterna samt en minoritet av republikanerna.

Fitch satte ytterligare tryck på politikerna på tisdagskvällen när de meddelade att de sätter USA:s kreditbetyg under bevakning, med negativa utsikter, med hänvisning till det politiska dödläget.

"Den politiska balansgången och reducerade flexibiliteten i finansieringen kan öka risken för en amerikansk default (betalningsinställelse)", skrev Fitch i ett pressmeddelande.

Det amerikanska finansdepartementet konstaterade i ett uttalande att Fitch betygsåtgärd visar hur bråttom det är för kongressen att agera för att eliminera det hot om betalningsinställelse som hänger över ekonomin.

I Europa riktas blickar på onsdagen bland annat mot brittisk arbetslöshetsdata för september, klockan 10.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas antalet arbetslösa ha sjunkit med 25.000 personer i september, efter -32.600 i augusti. Arbetslösheten enligt det traditionella måttet väntas ha varit oförändrad på 4,2 procent, och den ILO-beräknade arbetslösheten, som Bank of England använder som måttstock, väntas också ha varit oförändrad, på 7,7 procent, under tremånadsperioden till augusti.

Eurostat redovisar september-KPI och augusti-handelsdata för euroområdet klockan 11.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI-inflationen ha varit oförändrad på 1,1 procent, och kärn-KPI-inflationen väntas ha varit oförändrad på 1,0 procent.

I kväll ska också ECB-chefen Mario Draghi tala i samband med öppningen av de europeiska kulturdagarna 2013 i Frankfurt, klockan 20.00.

Svenska statsobligationsräntor stiger något i onsdagens öppningshandel medan kronan handlas cirka 3 öre svagare mot euron jämfört med tisdagens svenska stängning.

Den svenska makroagendan är relativt tunn på onsdagen, men Sveriges Byggindustrier ska i alla fall presentera en ny konjunkturprognos klockan 10.00, och klockan 9.00 debatterar partiledarna i riksdagen.

NAHB kommer att publicera sitt sentimentindex för amerikanska husbyggare i oktober, klockan 16.00. Här väntas en nedgång till 57, från 58 i september.

Klockan 20.00 ska Federal Reserve också publicera sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, som blir ett av flera underlag inför centralbankens penningpolitiska möte den 29-30 oktober.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?