1515
Annons

USA-börser: Öppnar nära nollstrecket<br />

Terminerna för de amerikanska börsindexen pekade mot en USA-börsöppning nära nollstrecket på tisdagen efter en stark utveckling sent på måndagen. På rapportfronten har inte minst Citigroup, Coca Cola och Johnson & Johnson levererat kvartalsresultat. Under de kommande tre veckorna kommer 70 procent av bolagen på S&P 500 rapportera.

"I dagsläget handlas S&P 500 till ett framåtblickande p/e-tal om 14,7x, vilket är en uppgång med 14 procent sedan årsskiftet. Således förväntar sig marknaden vinsttillväxt, 11 procent för 2013 och 13 procent för 2014, och det kommer nog krävas för att marknaden ska kunna fortsätta upp", skriver Dag Tigerstedt, investeringsstrateg på Carnegie Privatbank, i en kommentar på tisdagen.

Vid 15-tiden var terminerna för Dow Jones, det bredare S&P 500 och tekniktunga Nasdaq samtliga från oförändrade till 0,2 procent högre. Optimistiska indikationer från Washington gällande en skuldtakshöjning och en öppning av den stängda statliga verksamheten stärkte risksentimentet och fick de ledande USA-indexen att stänga över nollstrecket på måndagen.

Enligt Dag Tigerstedt har vinstförväntningarna på S&P 500 fallit från 6,5 till 3 procents vinstökning inför rapportperioden, vilket förbättrat risk/reward något.

Strategen poängterar vidare att försäljningstillväxten kommer att vara central även denna rapportperiod. Då redan höga marginaler likt de tre senaste åren förväntas ligga fortsatt stilla krävs det enligt honom "försäljningstillväxt för att försvara de allt högre värderingarna".

Inför tisdagens öppning noterades Coca Cola 1,1 procent högre i den amerikanska förhandeln sedan dryckesjätten redovisat en ökad försäljningsvolym i Nordamerika.

Även Johnson & Johnson var en dryg procent högre inför tidagens öppning sedan bolaget redovisat en starkare försäljning och ett bättre resultat än väntat för det tredje kvartalet. Dessutom höjdes prognosen för helårsvinsten.

Citi var däremot nära 1 procent ned i förhandeln sedan banken redovisat ett något större resultattapp till justerade 1,02 dollar per aktie, från 1,06 dollar året före. Intäkterna var lägre än Bloomberg News konsensusprognos. Till grund för resultatmissen låg, enligt nyhetsbyråns rapportering, lägre intäkter från obligationshandel samt amerikanska bolån.

På makrofronten försämrades oväntat affärsförhållandena för industrin i delstaten New York i september. Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index sjönk till 1,52 (i september), från 6,29 i augusti. Väntat var en uppgång till 7,00, enligt Bloomberg News enkät.

De statliga nedstängningarna medför annars fortsatta förseningar av publicering av amerikansk makrostatistik. Ledare för de respektive partierna i den amerikanska senaten meddelade dock sent på måndagen att de var nära en överenskommelse som skulle höja skuldtaket och få slut på nedstängningarna, rapporterade Washington Post, med hänvisning till anonyma partirepresentanter.

Överenskommelsen skulle förlänga finansdepartementets mandat att låna till 7 februari och öppna den nu stängda statliga verksamheten fram till mitten av januari.

På obligationsmarknaden har räntan på tioårig amerikansk statsobligation tickat upp 2 punkter till 2,71 procent. Amerikansk räntemarknad höll stängt på måndagen för "Columbus Day". USA-börserna var alltjämt öppna under gårdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?