1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Uppgång spås på tisdagen<br />

Terminerna för de ledande europeiska och börsindexen pekade uppåt inför tisdagens öppning på hopp om att USA:s politiker kommer närmare en budgetöverenskommelse. På rapportfronten inväntas SKF:s kvartalssiffror vid lunchtid.

"Situationen är fortsatt instabil även om det verkar som om vissa framsteg har gjorts", sammanfattade Nomuras ekonom Lewis Alexander läget i en snabbkommentar på måndagskvällen.

Terminerna för brittiska FTSE100, franska CAC40, tyska DAX och regionala europeiska Euro Stoxx 50 var samtliga mellan 0,5 och 0,7 procent högre, strax efter klockan 8.30.

USA-terminerna var svagt upp på tisdagsmorgonen och de ledande amerikanska börsindexen vände också upp över noll efter europeisk stängning på måndagen.

Ledare för de respektive partierna i den amerikanska senaten meddelade sent på måndagen att de var nära en överenskommelse som skulle höja skuldtaket och få slut på de statliga nedstängningarna, rapporterade Washington Post med hänvisning till anonyma partirepresentanter.

Överenskommelsen skulle förlänga finansdepartementets mandat att låna till 7 februari och öppna den nu stängda statliga verksamheten fram till mitten av januari.

Creades meddelade i sin kvartalsrapport att substansvärdet per aktie var 166 kronor vid månadsskiftet september/oktober.

Hennes & Mauritz försäljning i jämförbara butiker sjönk med 2 procent i september. Den totala försäljningen steg med 7 procent jämfört med samma månad året innan. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle minska med just 2 procent och att den totala försäljningen skulle öka med 8 procent.

Clas Ohlsons totala försäljning ökade med 1 procent under september. I lokala valutor ökade försäljningen med 3 procent. Det var under förväntningarna i SME Direkts prognossammanställning, där den totala försäljningen skulle öka kring 3 procent medan försäljningen i lokala valutor förväntades stiga runt 5 procent.

I detaljhandelsfokus visade Svensk Handels Handelsbarometer att handlarnas framtidstro fortsatte att öka i oktober och nu ligger på den högsta nivån sedan sommaren 2011.

Det finländska verkstadsbolaget Cargotec sänkte på tisdagsmorgonen den helårsprognos för 2013 som bolaget lämnade i juli. Orsaken angavs vara en ihållande minskning av leveranser av handelsfartyg. I går sänkte finska Konecranes, som bland annat tillverkar hamnkranar och traverser, sin prognos för 2013.

Även Swedol väntas leverera försäljningssiffror inför tisdagens börsöppning. På kvartalsrapportfronten står främst SKF i fokus kring lunchtid men även Getinge (som vinstvarnat).

SEB Equities har sänkt rekommendation för Ica Gruppen från köp till behåll.

Swedbank har höjt rekommendationen för Boliden till köp, från tidigare behåll.

Goldman Sachs har dragit upp rekommendationen för Stora Enso från neutral till köp. Riktkursen på sex månaders sikt dras upp till från 6:50 till 8:69 euro (76:20 kronor).

Goldman Sachs har även höjt riktkursen för skogsbolaget Holmen till 213 kronor, från tidigare 186 kronor. Rekommendationen är alltjämt neutral. 

För SCA har Goldman Sachs dragit upp riktkursen på sex månaders sikt till 203 från 176 kronor. Rekommendationen neutral anges. Société Générale har justerat ned riktkursen med 10 kronor till 200 kronor med upprepad köprekommendation.

Berenberg har upptagit bevakning av Seamless med rekommendationen köp och riktkursen 112 kronor.

På tisdagens europeiska makrostatistikagenda står det tyska ZEW-indexet i fokus (klockan 11).

I avsaknad av lejonparten av makrostatistiken i USA, på grund av de statliga nedstängningarna, riktas eftermiddagens blickar mot Empire Manufacturing Index klockan 14.30 (som visar industriaffärsförhållandena i delstaten New York).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?