1515

Råvaror: Oljan tappar<br />

Priserna på råvaror noterade överlag mindre nedgångar på tisdagens morgonhandel.

Klockan 7.40 handlades WTI-oljan 0,30 dollar lägre till 102,11 dollar per fat. Brent var samtidigt ner 0,22 dollar till 110,82 dollar per fat.

Med tre dagar kvar innan USA slår i skuldtaket meddelade ledare för demokraterna och republikanerna i den amerikanska senaten sent på måndagen att de var nära en överenskommelse som skulle höja skuldtaket och få slut på de statliga nedstängningarna.

Överenskommelsen skulle förlänga finansdepartementets mandat att låna till 7 februari och öppna den nu stängda statliga verksamheten fram till mitten av januari, enligt uppgifter till Washington Post.

Samtidigt kommer beslutsfattarna att inleda nya förhandlingar om bredare budgetfrågor i syfte att utveckla en plan för att ersätta de kraftiga automatiska budgetnedskärningarna, "sequester", innan den 15 januari.

Representanter för de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhets råd samt Tyskland ska på tisdagen träffa representanter för Iran för samtal under två dagar. Det är första gången parterna träffas efter att Hassan Rohani valdes in som ny president i Iran.

"Det är fortfarande en lång väg att gå med Iran." Investerare kommer att leta efter "alla nyheter eller konkreta diskussioner som ökar sannolikheten" att sanktionerna försvinner, sade Ric Spooner vid CMC Markets till Bloomberg News.

Bloomberg News har genomfört en analytikerenkät om hur mycket priset på Brent-olja kommer att falla om sanktionerna mot Iran upphör, och svarsintervallet låg på mellan 4 till 29 dollar per fat.

Bland ädelmetallerna var guldet drygt 1 dollar lägre på 1.271 dollar per uns, medan silvret var ned 0,08 dollar till 21,18 dollar per uns.

"Marknaden räknar med att det kommer att bli en lösning. Om det inte blir det kan vi komma att få se en del efterfrågan på riskskydd", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparn 18 dollar lägre till 7.238 dollar per ton. Zink och aluminium sjönk 2 dollar vardera.

Noteringar klockan 7.40:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:30 USD 102:11
Brent, första termin -0:22 USD 110:82
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -18 USD 7.238
Zink -2 USD 1.927
Aluminium -2 USD 1.868
Nickel -30 USD 13.975
Bly -1 USD 2.130
Tenn -125 USD 23.325
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -1:43 USD 1.270:96
Silver -0:0840 USD 21:176


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?