1515
Annons

Råvaror: Ädelmetaller i botten<br />

Priserna på råvaror noterar lägre nivåer över hela linjen på tisdagens handel. Största nedgångarna stod ädelmetallerna för, som präglades av att den amerikanska senaten kommit närmare en överenskommelse om skuldtaket och de statliga nedstängningarna.

Klockan 11.30 handlades WTI-oljan 0,66 dollar lägre till 101,75 dollar per fat. Brent var samtidigt ner 0,49 dollar till 110,55 dollar per fat.

Representanter för de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhets råd samt Tyskland träffar på tisdagen representanter för Iran för samtal under två dagar. Det är första gången parterna träffas efter att Hassan Rohani valdes in som ny president i Iran.

"Det är fortfarande en lång väg att gå med Iran." Investerare kommer att leta efter "alla nyheter eller konkreta diskussioner som ökar sannolikheten" att sanktionerna försvinner, sade Ric Spooner vid CMC Markets till Bloomberg News.

Bloomberg News har genomfört en analytikerenkät om hur mycket priset på Brent-olja kommer att falla om sanktionerna mot Iran upphör, och svarsintervallet låg på mellan 4 till 29 dollar per fat.

"Jag tror att det förr eller senare kommer att lösas, men det här mötet kommer endast bidra till att lägga grunden för det. Marknaden kommer troligen att börja tänka längre fram, vad betyder det här? Det kommer troligen vara negativt för råolja, mest negativt för Brent", sade Bill O'Grady, chefmarknadsstrateg vid Confluence Investment Management till Bloomberg News.

Med tre dagar kvar innan USA slår i skuldtaket meddelade ledare för demokraterna och republikanerna i den amerikanska senaten sent på måndagen att de var nära en överenskommelse som skulle höja skuldtaket och få slut på de statliga nedstängningarna.

Överenskommelsen skulle förlänga finansdepartementets mandat att låna till 7 februari och öppna den nu stängda statliga verksamheten fram till mitten av januari, enligt uppgifter till Washington Post.

Samtidigt kommer beslutsfattarna att inleda nya förhandlingar om bredare budgetfrågor i syfte att utveckla en plan för att ersätta de kraftiga automatiska budgetnedskärningarna, "sequester", innan den 15 januari.

Ädelmetallerna föll rejält under förmiddagen, med guldet ned 15 dollar till 1.257 dollar per uns medan silvret tappade 0,55 dollar till 20,71.

"Marknaden verkar generellt tro att en förlängning av skuldtaket, eller åtminstone en lösning som köper mer tid, är högst sannolik. Det kan vara så att marknaderna har underskattat risken för att USA ställer in betalningarna, men så länge som det inte finns realistiska utsikter om uteblivna betalningarna verkar det som att guldet kommer att fortsätta i den nedgående trenden", skrev Tom Kendall, analytiker vid Credit Suisse, i en rapport.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparn 35 dollar lägre till 7.220 dollar per ton. Aluminium sjönk 5 dollar till 1.928.

Noteringar 11.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:66 USD 101:75
Brent, första termin -0:49 USD 110:55:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -35 USD 7.220
Zink 0 USD 1.928
Aluminium -5 USD 1.865
Nickel 0 USD 14.005
Bly +3 USD 2.134
Tenn -250 USD 23.075Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -15:67 USD 1.256:72
Silver -0:552 USD 1,325


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?