1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks<br />

Europeiska statspappersräntor stabiliseras på högre nivåer i förmiddagens handel på tisdagen medan dollarn stärks ytterligare något mot euron och japanska yen i ett fortsatt positivt riskklimat.

Signalerna om att amerikanska kongressledare kan vara nära en överenskommelse om att kicka budget- och skuldtaksburken vidare en bit längs vägen höjer humöret bland europeiska investerare, med ytterligare visst stöd ifrån det tyska ZEW-indexet för oktober.

Drygt två dagar innan USA slår i skuldtaket meddelade ledare för republikanerna och demokraterna i den amerikanska senaten sent på måndagen att de var nära en överenskommelse som skulle höja skuldtaket och få slut på de statliga nedstängningarna, åtminstone temporärt.

Överenskommelsen skulle förlänga finansdepartementets mandat att låna till 7 februari och öppna den nu stängda statliga verksamheten fram till mitten av januari, enligt källor inom de respektive partierna.

Samtidigt kommer beslutsfattarna att inleda nya förhandlingar om bredare budgetfrågor i syfte att utveckla en plan för att ersätta de kraftiga automatiska budgetnedskärningarna, "sequester", innan den 15 januari.

Ramverket som övervägs inkluderar endast mindre förändringar av president Barack Obamas hälsovårdslag, Obamacare, och berör inte överhuvudtaget de tidigare kraven om att minska finansieringen eller skjuta upp införandet av lagen, vilket konservativa republikaner initialt hade hoppats på.

Dock måste det eventuella förslaget också godkännas av representanthuset, som varit den drivande kraften bakom att försöka göra ändringar i Obamacare. Det är mellan representanthuset och och Vita huset som förhållandet mellan partierna är som mest infekterat.

I Tyskland steg ZEW-index, förtroendeindikator för finansmarknadsaktörer, till 52,8 i oktober, från 49,6 i september. Det var den högsta noteringen sedan april 2010 och högre än de 49,6 som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Investerarnas optimism om utsikterna tycks därmed inte ha skadats av budget- och skuldtaktsbråket i USA. Däremot har investerarnas omdöme om nuläget försämrats något i oktober jämfört med september, från 31,3 till 29,7, och när det gäller USA har såväl utsikter som nulägesomdömena försvagats påtagligt jämfört med föregående månad.

I Storbritannien steg KPI något mer än väntat i september, inflationstakten förblev oförändrad på 2,7 procent jämfört med i augusti (väntat 2,6 procent). PPI-inflatio9nstakten sjönk dock samtidigt till 1,2 procent, från 1,7 procent i augusti (väntat 1,3 procent).

Pundet tog dock fasta på att KPI-inflationen blev högre än väntat och stärktes något mot euron och dollarn. Brittiska statspappersräntor stärktes också marginellt ytterligare efter statistikken, efter att ha stigit i linje med omvärlden tidigare på tisdagen.

Spanien fick se god efterfrågan i tisdagens emission av sex- och tolvmånadersväxlar efter måndagskvällens positiva kommentarer från eurogruppen. Under eurogruppsmötet på måndagskvällen sade ordförande Jeroen Dijsselbloem vid en presskonferens att Irland och Spanien är på rätt väg för att kunna lämna sina nödlåneprogram i december. Efterfrågan stöddes också av det allmänt bättre riskklimatet.

Växlarna såldes till väsentligt lägre räntor än vid motsvarande auktioner i september, ettårsräntan (0,961 procent) var den lägsta sedan i april 2010, och buden översteg den erbjudna volymen i betydligt högre grad än föregående månad.

Svenska statsobligationsräntor något ytterligare i förmiddagens handel på tisdagen, efter ett uppställ i öppningshandeln. Kronan handlas samtidigt stabilt mot euron, och därmed något svagare mot dollarn, jämfört med morgonens noteringar.

Statistik från SCB på morgonen visade att produktionen i det svenska näringslivet steg 1,0 procent mellan juli och augusti, och sjönk 0,8 procent jämfört med augusti 2012. Tjänste- och byggproduktion kompenserade för den oväntat svaga industriproduktionen under månaden.

Enligt denna rapport sjönk industriproduktionen 2,8 procent i augusti jämfört med i juli, och föll 7,8 procent jämfört med i augusti 2012. Enligt den ordinarie industriproduktionsstatistiken sjönk produktionen 2,3 respektive 6,9 procent. Skillnaden kan bero på att i tisdagens data inkluderas även elproduktion, vilket inte inkluderas i ordinarie industriproduktionsindex.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skriver i ett kundbrev att produktionsstatistiken trots allt var starkare än väntat, vilket beror på att den enda egentliga nyheten i tisdagens data, byggproduktionen, utvecklades betydligt starkare än beräknat. Byggproduktionen steg 4,8 procent jämfört med i juli, och med 4,9 procent jämfört med augusti 2012.

Han noterar att produktionen i näringslivet nu har sjunkit med i genomsnitt 1,0 procent på årsbasis i juli och i augusti, men "det finns gynnsamma baseffekter i september, och den genomsnittliga tillväxttakten på årsbasis kommer troligen ha varit positiv under tredje kvartalet".

Torbjörn Isaksson tillägger att näringslivets produktion har varit starkare i nationalräkenskaperna än i de månatliga produktionsutfallen, och Nordeas prognos om att BNP ska ha stigit 0,4 procent under tredje kvartalet ligger nu inom räckhåll, möjligen med viss uppåtrisk.

I avsaknad av något slutlig uppgörelse i kongressen uteblir ännu lejonparten av makrostatistiken i USA. I eftermiddag kommer i alla fall Empire Manufacturing Index för oktober, klockan 14.30. Här räknar analytiker med att index ska ha stigit till 7,00 från 6,29 i september.

Vidare ska Fedchefen i New York, William Dudley, tala om penningpolitik i Mexiko, klockan 16.00, och kollegan i San Francisco, John Williams, talar om ekonomi klockan 17.10.

Noteringar 11.30
USD/SEK 3,618056 (6:4796) Statsobl 2y 1,09 -1,07
EUR/SEK 5,591667 (8:8018) Statsobl 10y 2,53 -2,48
EUR/USD 2,476389 (1:3583) Räntegap/ty 63 -62
US obl 10y 2,73 -2,69 Tysk obl 10y 1,9 -1,86


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?