1515
Annons

Stockholmsbörsen: Amerikanskt dödläge sprider skugga<br />

Europabörserna drog nedåt och USA-terminerna tappade på måndagsförmiddagen i spåren av fortsatt dödläge i de amerikanska budgetförhandlingarna. Indextunga Ericsson var en av förlorarna i Stockholm.

"Investerare är försiktiga och vi har ett litet slag åt nedsidan då det verkar vara lite längre kvar än vad som hoppades i fredags kring en överenskommelse om skuldtaket. Utan framsteg i denna fråga riskerar rapporter från exempelvis SKF komma i skymundan. Vågar man köpa på en bra rapport när diskussionerna i Capitol Hill ligger som brus i bakgrunden?", resonerar Ålandsbankens analytiker Stefan Olsson i en marknadskommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var vid 13.45-tiden 0,7 procent lägre till nivån 1.257,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till drygt 3 miljarder kronor.

Även de ledande Europabörserna drog svagt nedåt medan USA-terminerna var mellan 0,5 och 0,7 procent lägre.

Bland bolag som lindrade nedgången i Stockholm återfanns Swedish Match 1,2 procent högre, efter en svag utveckling i fredags på sin vinstvarning. Swedbank har höjt rekommendationen för snusaktien till neutral, från tidigare minska. Teleoperatörerna Tele2 och Telia Sonera tickade båda runt 1 procent högre.

"När oron kring USA består tassar mer defensiva bolag med bra direktavkastning, såsom teleoperatörerna, vidare lite uppåt. Ericsson backar på nytt ned mot 80 kronor från att ha stuckit upp över 90 kronor som mest tidigare i höst. Vodafones höjda capex-prognos drog aktien lite väl mycket och drog kanske upp multiplarna lite väl långt", säger Stefan Olsson som anser att en nivå kring 80 kronor för Ericsson är mer neutral värdering.

Ericsson återfanns längst ned inom OMXS30 med knappa 3 procents nedgång till 82:50 kronor. Barclays har sänkt rekommendationen för aktien till undervikt, från jämvikt. Inom telekom var vidare Nokia 0,4 procent högre. Barclays har höjt aktien till jämvikt, från tidigare undervikt.

Veckans nummer av Börsveckan rekommenderade köp i elhandlaren Malmbergs, som lyfte runt 6 procent. Doro var dryga 3 procent ned med Avanza som stor nettosäljare, sedan Börsveckan plockat ur aktien från sin modellportfölj.

Kapp-Ahl backade kring 3 procent. Klädbolaget har beslutat att avveckla sina fem butiker i Tjeckien.

Bioinvent lyfte nära 7 procent. Bolaget har tecknat en förlängning av sitt licensavtal från 2009 med Bayer Pharma för utveckling av antikroppar från Bioinvents n-coder-bibliotek.

Cassandra Oil steg kring 6 procent sedan det genom ett samriskbolag ingått ett ramavtal med Iraks oljeministerium.

Biometribolagen Fingerprint och Precise, som var i fokus i fredags, var båda runt 5 procent lägre på måndagen.

Under natten inkom kinesiskt handelsöverskott under förväntan för september då exporten oväntat sjönk medan importen ökade något mer än väntat, från samma månad 2012.

Kinabörserna steg något på måndagen med stöd av en stark utveckling för tågtillverkare efter uppgifter om att Kina visat intresse i att utveckla Thailands höghastighetstågsystem.

Samtalen mellan Vita Huset och republikanerna i representanthuset om en höjning av skuldtaket bröt samman i helgen och fokus skiftade över mot senaten, där samtal inleddes på söndagen men där ännu ingen lösning finns. Trots helgdagen planerar senaten att återsamlas klockan 20 svensk tid i kväll och representanthuset klockan 18, men inga omröstningar är planerade förrän klockan 00:30 natten mot tisdagen.

Med fortsatt stängda statliga verksamheter i USA är det osäkert hur det blir med den planerade publiceringen av amerikanska data och sjoket av ännu inte publicerad USA-statistik lär byggas på ytterligare.

"Det är mer tunnsått med konjunkturindikatorer i och med att publiceringen av amerikansk makrostatistik stoppats och det byggts upp en 'backlog' (orderstock) som ska hanteras", påpekar Stefan Olsson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?