Annons

Råvaror: Stabilt för oljan<br />

Oljepriserna visar relativt små förändringar under veckans inledning medan basmetallerna överlag är något ned.

Vid klockan 8.10 handlas WTI-oljan 0,11 dollar lägre till 101,91 dollar per fat, medan Brent noteras 0,01 dollar upp till 111,29 dollar per fat.

"Nervositeten kommer att bestå då vanskötseln av budgetpolicyn fortsätter i USA. Den kinesiska exportstatistiken var bekymmersam", sade Jonathan Barratt på Barratt's Bulletin till Bloomberg News, som tror att köpare kommer att komma tillbaka vid 101-nivån för WTI.

Frågorna om såväl skuldtaket som den statliga nedstängningen är fortsatt olösta i USA, och fokus har under helgen riktats mot senaten och fortsatta förhandlingar där.

Samtidigt har såväl IMF som G20 uppmanat USA till en snabb lösning för att få bort den rådande osäkerheten, som hämmar återhämtningen i den globala ekonomin.

Opecs generalsekreterare Abdalla El-Badri uppgav i samband med IMF-mötet i helgen att Opec har ett fortsatt åtagande om att säkra stabiliteten på oljemarknaderna och ett stabilt utbud av drivmedel till konsumenterna. Han sade också att dödläget om budgeten i USA och svagheterna i de europeiska bankerna utgör nedåtrisker för återhämtningen i den globala ekonomin, rapporterar Bloomberg News.

Det amerikanska energidepartementets statistikavdelning, EIA, meddelade på fredagen att de inte kommer att publicera veckodata på grund av den statliga nedstängningen. Därmed riktas mer fokus på rapporten från privata American Petroleum Institute, API. På grund av måndagens delvis helgstängda Columbus Day publiceras denna först på onsdagen denna vecka.

Statistik i helgen visade att Kinas export oväntat sjönk i september, samtidigt som livsmedelspriserna lyfte inflationen.

Kinas export sjönk 0,3 procent i årstakt i september, långt svagare än den uppgång med 5,5 procent som analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med. Importen steg samtidigt aningen mer än väntat, +7,4 procent, jämfört med väntade +7,0 procent.

Kinas inflationstakt steg till sjumånadershögsta 3,1 procent i september, från 2,6 procent i augusti. Detta var mer än väntade 2,8 procent. Livsmedelsinflationen steg till 6,1 procent från 4,7 procent månaden före.

Handelsdata visade samtidigt att importen av såväl råolja som koppar till Kina steg i september.

Bland basmetallerna har kopparn sjunkit 6 dollar till 7.194 dollar per ton, medan zink och aluminium är 2 respektive 8 dollar ned.

Barclays skrev i en rapport, enligt Bloomberg News, att det globala utbudsöverskottet av koppar kommer att nästan tredubblas under 2014, och driva ned priserna. Överskottet väntas nå 272.000 ton, ett 13-årshögsta. Däremot antas utbudsöverskottet minska för aluminium, nickel och zink.

"Vi har tillräckligt med överskott (i koppar) för att hålla priserna under tryck. Vi måste verkligen få se efterfrågan överraska, vilket jag inte tror givet den ekonomiska miljön, för att påtagligt få dessa förväntningar ur kurs", sade Robin Bhar på Societe Generale till Bloomberg News.

Guldet noteras cirka 1 dollar högre på 1.273 dollar per uns, medan silvret är 0,09 dollar ned.

"Under de senaste veckorna så har priserna influerats av vad som händer i USA runt budgeten och nedstängningen. Detta kommer att fortsätta att skapa volatilitet", sade Alexandra Knight på National Australia Bank till Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?