1515
Annons

Räntor och valutor: Marknaden tar budgetkrisen med ro<br />

Politikerna i USA har ännu inte kunnat nå en uppgörelse om att höja skuldtaket och åter öppna den delvis stängda statsapparaten. Den default som riskerar att ske den 17 oktober rycker därmed allt närmare, men marknaderna verkar ta detta med ro.

Börserna i Asien pekar överlag svagt ned, men utvecklingen är lite blandad, och dollarn har försvagats marginellt mot euron och yenen.

Från Kina kom under helgen en dålig statistikmix med en oväntad nedgång i exporten i kombination med oväntat hög inflation.

De amerikanska statsobligationsräntorna steg efter svensk stängning på fredagen, med tioårsräntan 3 punkter upp till 2,69 procent. Det sker ingen handel i amerikanska statspapper i Asien eftersom Japan håller helgstängt. Även den amerikanska räntemarknaden är stängd på måndagen, för firande av Columbus Day, medan börsen däremot håller öppen.

"När den amerikanska nedstängningen närmar sig sitt tvåveckorsjubileum fanns det fortsatt få framsteg om att lösa det politiska dödläget", skrev Sharon Zolliner, senior ekonom vid ANZ Bank New Zealand i Wellington, i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News.

De amerikanska politikerna lyckades alltså inte bryta dödläget i budgetförhandlingarna under helgen. Förhandlingarna mellan Vita Huset och republikanerna i representanthuset om en höjning av skuldtaket bröt samman på lördagen och fokus skiftade därmed över mot senaten, där samtal inleddes.

Från båda sidor uttrycktes visserligen optimism över de första samtalen, men några konkreta resultat ledde de inte till. Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, uppgav att förhandlingarna var "produktiva".

"Diskussionerna var sakliga och vi kommer att fortsätta dessa diskussioner. Jag är optimistisk om utsikterna för en positiv lösning", sade han på söndagen.

Senaten planerar att återsamlas klockan 20 svensk tid på måndagen och representanthuset klockan 18, men inga omröstningar är planerade förrän klockan 00:30 natten mot tisdagen.

Enligt amerikanska medierapporter har fokus för förhandlingarna i senaten allt mer kommit att fokusera på utgifterna och hur länge skuldtaket ska höjas. Enligt New York Times är har demokraterna gått på offensiven vad gäller de automatiska budgetnedskärningarna, "sequestration" och hur länge de ska gälla. De vill att de ska ta slut till i mitten av november, medan republikanerna vill ha kvar dem så länge som möjligt. Tidningen konstaterar att detta är en skillnad från tidigare, då demokraterna velat ha en så ren uppgörelse som möjligt, där staten åter ska öppna och skuldtaket höjas utan några ytterligare policyförändringar.

Statistik i helgen visade att Kinas export oväntat sjönk i september, samtidigt som livsmedelspriserna lyfte inflationen.

Kinas export sjönk 0,3 procent i årstakt i september, långt svagare än den uppgång med 5,5 procent som analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med. Importen steg samtidigt aningen mer än väntat, +7,4 procent, jämfört med väntade +7,0 procent.

Denna kombination av vikande export och oväntat hög import gjorde att Kinas handelsöverskott krympte till 15,21 miljarder dollar i september från 28,52 miljarder dollar i augusti. Väntat i Bloomberg News enkät var ett överskott på 26,25 miljarder dollar.

"Kina står fortfarande inför betydande externa motvindar medan återhämtningen i inhemsk efterfrågan lyfter importtillväxten. Peking bör behålla sin ackommoderande policy och styra strukturreformer för att behålla en återhämtning som styrs av inhemsk efterfrågan", skriver HSBC i en kommentar som citeras av Reuters.

Kinas inflationstakt steg till sjumånadershögsta 3,1 procent i september, från 2,6 procent i augusti. Detta var mer än väntade 2,8 procent.

Bakom den högre inflationen låg främst stigande livsmedelspriser, livsmedelsinflationen steg till 6,1 procent, i september från 4,7 procent månaden före. Inflationen exklusive livsmedel var 1,6 procent, upp från 1,5 procent månaden före.

På valutamarknaden har det fortsatta politiska dödläget i Washington fått dollarn att tappa något mot både euron och yenen. Förändringarna från svensk stängning på fredagen är dock ganska måttliga.

Kronan visar små förändringar mot både dollarn och euron.

På måndagen kommer bland annat statistik från Mäklarstatistik och Valueguard över de svenska bostadspriserna i september och från utlandet kommer industriproduktion i euroområdet i augusti.

Senare i veckan riktas fokus mot bland annat kinesisk BNP för det tredje kvartalet och det kommer också en hel del annan kinesisk statistik. För svensk del väntas arbetslöshet i september.

Med fortsatt stängda statliga verksamheter i USA är det osäkert hur det blir med den planerade publiceringen av amerikanska data och sjoket av ännu inte publicerad USA-statistik lär byggas på ytterligare.

Statistik som är i farozonen denna vecka om ingen lösning nås i budgetfrågan är KPI, bostadsbyggande, industriproduktion och ledande indikatorer.

Vad som däremot helt klart kommer att publiceras är Empire Manufacturing Index, Philadelphia Fed Index, Beige Book samt veckostatistik över nyanmälda arbetslösa.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?