1515
Annons

Stockholmbörsen: Bluffbudet skakade om rejält<br />

Stockholmsbörsen fortsatte upp under fredagen tack vare de första tecknen på politisk islossning i USA. Den stora snackisen var dock det falska budet på Fingerprint som ställde vinstvarningen från Swedish Match i skymundan.

SIX Generalindex hade vid stängningen ökat 0,5 procent till 384 medan OMXS30-index hade ökat 0,5 procent till 1.266. Omsättningen var 9,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 13,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Republikanerna har lagt ett förslag om förlänga tidsfristen för skuldtaket i sex veckor i utbyte mot att president Obama sätter sig och förhandlar om budgeten. Inget konkret rapporterades från ett möte i går kväll mellan republikanerna i representanthuset och presidenten, men tongångarna var betydligt positivare än under de senaste veckorna.

71 procent av svenskarna tror att börsuppgången fortsätter under de närmaste sex månaderna. Det visar SBAB:s fondbarometer som presenterades under fredagen. Andelen som tror på nedgång det närmaste halvåret är 29 procent. De flesta, 23 procent, tror att rekylen blir ganska liten och hamnar i spannet 0-5 procent.

Verkstadsbolagen gick i täten för uppgången. Atlas Copco adderade 1,2 procent, Sandvik 1,4 procent och SKF 1,5 procent.

Dagens stora händelse var det falska budet på Fingerprint som fick både Fingerprint och Precise Biometrics att stiga kraftigt innan det uppdagades att pressmeddelandet var falskt. Efter att handeln återupptagits, efter handelsstopp, slutade Fingerprint oförändrad vid 52,75 kronor och Precise oförändrad vid 2,09 kronor.

Det var klockan 10.18 som ett pressmeddelande från vad som verkade vara Fingerprint anlände via bolagets vanliga distributör Cision om att Samsung köper bolaget för 650 miljoner dollar. Alla nyhetsbyråer på marknaden nappade och blåste på med full bevakning och aktierna drog i väg, som mest var Fingerprint upp över 50 procent och Precise med över 40 procent.

Flera omständigheter framstod dock som märkliga, det första var att språket var, till och med för ett pressmeddelande, ovanligt dåligt. Därtill saknades flertalet väsentliga uppgifter, som bud per aktie, vilka som har accepterat och så vidare. Det framkom snart att budet var falskt, vilket allt eftersom har bekräftats av alla inblandade parter. Alla affärer som gjorts i Precise och Fingerprint efter det falska pressmeddelandet kommer att makuleras.

Omvärldsbevakningsbolaget Cision, som är en leverantör som många börsbolag använder sig av, uppger att de har följt alla vanliga säkerhetsrutiner och att de utsatts för ett "utstuderat bedrägeri". Cision-aktien fick sig en törn av det inträffade och var ned 5,4 procent.

Att Swedish Match vinstvarnade till följd av ökad konkurrens på cigarrmarknaden i USA hamnade lite i skymundan. Den hårdnande konkurrensen har medfört lägre volymer och sämre rörelseresultat än förväntat för den amerikanska verksamheten för massmarknadscigarrer, uppgav bolaget vars aktie föll med 4,2 procent. Tillväxten har under flera år varit hög i det segmentet för bolaget så att marknaden nu kommit i kapp var inte helt oväntat, uppgav en analytiker för SIX News.

Astra Zeneca har ingått ett ett avtal med Janssen Pharmaceuticals i Japan om gemensam marknadsföring av abirateroneacetat, en oral terapi för behandling av patienter med prostatacancer. Aktien stärktes 1,0 procent.

It-konsulten Tieto tog sig upp 1,0 procent efter att konkurrenten Infosys släppt en stark delårsrapport. Infosys överträffade analytikernas förväntningar för senaste kvartalet och höjde dessutom intäktsprognosen för helåret.

Den ryska banken VTB har har sålt 50 procent av Tele2 Ryssland, som banken köpte av Tele2 i våras, till ett konsortium. Enligt försäljningsavtalet mellan VTB och Tele2 har Tele2 rätt till hälften av vinsten om bolaget såldes vidare inom ett år. Tele2 var upp 0,6 procent.

Det råder motvind för de svenska bankerna, konstaterar Dagens industri. Men Nordea ser fortfarande attraktivt värderad ut och Swedbanks direktavkastning är svår att säga nej till, tycker tidningen. Nordea ökade 0,5 procent och Swedbank 0,6 procent.

Handelsbanken tipsar om att köpa in sig i Getinge efter den kurssvacka medicinteknikbolaget drabbats av sedan vinstvarningen tidigare i veckan. Aktien avancerade 1,1 procent.

Oljebolaget Tethys Oils ordförande Vincent Hamilton har sålt hela sitt innehav i samband med att han avgår för att arbeta med en egengrundad medicinsk stiftelse. Hans post på 6,3 procent av aktierna såldes för 60 kronor till i huvudsak institutionella placerare. Aktien var ned 3,1 procent till 63 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?