1515
Annons

Råvaror: Oljepriset faller tillbaka<br />

Oljepriserna har sjunkit tillbaka något efter torsdagens betydande uppgång, medan basmetallerna överlag stiger något. Guldet är kvar under 1.300-nivån.

Vid klockan 8.40 handlas WTI-oljan 0,32 dollar ned till 102,69 dollar per fat, medan Brent noteras 0,26 dollar ned till 111,54 dollar per fat.

Risksentimentet har förbättrats efter att republikaner och president Barack Obama börjat förhandla om en höjning av skuldtaket, vilket gett gott hopp om att USA kommer att undvika en default.

Republikanerna i representanthuset bröt på torsdagen det politiska dödläget och lade fram ett förslag om en kortare höjning av skuldtaket, det talades om sex veckor. Därmed skulle den hotande betalningsinställelsen den 17 oktober kunna avvärjas, åtminstone tillfälligt.

President Barack Obama och ledande republikaner träffades på torsdagskvällen. Samtalen resulterade visserligen inte i någon överenskommelse, men båda sidor beskrev dem som konstruktiva och de fortsatte därefter på lägre nivå.

"Gårdagens utveckling minskar risken för en omedelbar kris. Det visar att politikerna i USA är motvilliga till att dra saker och ting över kanten. Det ser ut som om de kommer att blinka", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Libyens premiärminister frigavs på torsdagen efter att tidigare ha kidnappats under en kort period. Händelserna visar samtidigt på det fortsatt betydande inverkan från rebellgrupper.

"Situationen i Libyen har lösts på kort sikt, men det är en påminnelse om att Libyen är ett mycket instabilt ställe. Även om produktionen på senare tid har återupprättats något så förblir den under hot", sade Ric Spooner.

På valutamarknaderna har dollarn i stort gått sidledes, med euro/dollar på 1,354. På makroagendan har publiceringen av detaljhandel och PPI i USA skjutits på framtiden, men under eftermiddagen kommer i alla fall Michiganindex för oktober.

IEA publicerar en månadsrapport klockan 10.00. På torsdagen kom Opecs månadsrapport, som inte innehöll några större prognosrevideringar.

Bland basmetallerna har kopparn stigit 8 dollar till 7.153 dollar per ton, medan zink är 9 dollar upp.

På lördagen publiceras handelsdata i Kina för september, vilket även inkluderar råvaror.

"Vi kan komma att få se en relativt stor kopparimport i september i morgon då den senaste tidens indikatorer visar på en stabil kinesisk ekonomi", sade Yu Yi på SDIC CGOG Futures till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna har guldet stigit cirka 3 dollar till 1.291 dollar per uns, medan silvret är ned 0,08 dollar.

"Guldet har kommit ned eftersom ingen tror att de kommer att bryta deadline för skuldtaket. Oavsett om Obama viker sig mot republikanerna, eller tvärt om, så måste det bli en överenskommelse. Vi ser inte så mycket fysiska köpare som kommer tillbaka. Det har varit rätt lugnt vad gäller asiatiska köp", sade Jonathan Bouchet på Delman till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?