1515

Råvaror: Oljepriset backar<br />

Priserna på råvaror visade blandade rörelser på veckans avslutande handelsdag, med oljorna lägre medan basmetallerna överlag noterades något högre.

Vid klockan 11.45 handlas WTI-oljan 1,35 dollar ned till 101,66 dollar per fat, medan Brent noteras 0,45 dollar ned till 111,35 dollar per fat.

I budgetbråket i USA har republikaner och president Barack Obama börjat förhandla om en höjning av skuldtaket.

Republikanerna i representanthuset bröt på torsdagen det politiska dödläget och lade fram ett förslag om en kortare höjning av skuldtaket, det talades om sex veckor. Därmed skulle den hotande betalningsinställelsen den 17 oktober kunna avvärjas, åtminstone tillfälligt.

President Barack Obama och ledande republikaner träffades på torsdagskvällen. Samtalen resulterade visserligen inte i någon överenskommelse, men båda sidor beskrev dem som konstruktiva och de fortsatte därefter på lägre nivå.

"Gårdagens utveckling minskar risken för en omedelbar kris. Det visar att politikerna i USA är motvilliga till att dra saker och ting över kanten. Det ser ut som om de kommer att blinka", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Internationella energimyndigheten, IEA, publicerade på fredagen sin månadsrapport, där prognosen över efterfrågan höjdes för 2013 och 2014, samtidigt som utbudsprognosen reviderades upp.

IEA skriver att tecken på förbättringar i den europeiska ekonomin ligger bakom revideringen av efterfrågeprognosen, samtidigt som rapporter om större än väntad användning inom kraftsektorn i andra regioner också bidrog.

De positiva signalerna har dock delvis motverkats av de statliga nedstängningarna i USA, enligt IEA, som påpekar att dessa problem bidrog till en sänknig av IMF:s globala BNP-prognos.

Värt att notera att IEA rapporterade att produktionen inom Opec sjönk rejält i september till den lägsta nivån sedan februari 2011 på 29,99 miljoner fat per dag. De största

Libyens premiärminister frigavs på torsdagen efter att tidigare ha kidnappats under en kort period. Händelserna visar samtidigt på det fortsatt betydande inverkan från rebellgrupper.

På valutamarknaderna har dollarn i försvagats något, med euro/dollar på 1:358. På makroagendan har publiceringen av detaljhandel och PPI i USA skjutits på framtiden, men under eftermiddagen kommer i alla fall Michiganindex för oktober.

Bland basmetallerna har kopparn stigit 17 dollar till 7.162 dollar per ton, medan zink är 17 dollar upp.

I Kina visade statistik bilförsäljningen i Kina steg med 21 procent i september, till den högsta nivån på åtta månader. På lördagen publiceras handelsdata i Kina för september, vilket även inkluderar råvaror.

"Den kinesiska bilförsäljningen i september steg med cirka 21 procent, samtidigt som folk räknar med starka kinesiska handelssiffror. Samtidigt som vi hittills inte har fått se den förväntade utbudsökningen hittills, blir Kinas efterfrågan på koppar allt starkare", sade Richard Fu, chef för asiatisk råvaruhandel vid Newedge group till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna är guldet i stort sett oförändrat på 1.287 dollar per uns, medan silvret är ned 0:16 dollar.

"En hel del folk upplever problemen i USA som väldigt kortsiktiga. Om du köper guld på grund av att du tror att USA inte kommer att klara av att komma överens löper du risken att det kan ändras under natten. Det är många som inte vågar", sade Dominic Schnider vid UBS till Bloomberg News.

Inför nästa vecka räknar 15 analytiker i Bloomberg News enkät med att guldpriserna kommer att sjunka nästa vecka, medan åtta tror på stigande priser och fyra är neutrala.

Innehav i SPDR Gold Trust, världens största fond med börshandlade guldprodukter, föll till 896,38 ton på torsdagen, vilket var den lägsta nivån sedan februari 2009.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?