1515
Annons

Råvaror: Oljan föll<br />

Priserna på råvaror visade fortsatt blandade rörelser under den tidiga kvällshandeln på fredagen, med oljorna lägre medan basmetallerna noterades något högre.

Vid klockan 18.25 handlas WTI-oljan 1,37 dollar ned till 101,64 dollar per fat, medan Brent noteras 0,81 dollar ned till 110,99 dollar per fat.

Internationella energimyndigheten, IEA, publicerade på fredagen sin månadsrapport, där prognosen över efterfrågan höjdes för 2013 och 2014, samtidigt som utbudsprognosen reviderades upp.

"Det finns förväntningar om att produktionen i USA kommer att fortsätta att öka, vilket tynger marknaden. Spreaden mellan WTI och Brent håller på att minska", kommenterade Gene Mcgillian, analytiker och mäklare på Tradition Energy, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna har kopparn stigit 50 dollar till 7.195 dollar per ton, medan zink är 20 dollar upp.

I Kina visade statistik att bilförsäljningen i Kina steg med 21 procent i september, till den högsta nivån på åtta månader. På lördagen publiceras handelsdata i Kina för september, vilket även inkluderar råvaror.

"Den kinesiska bilförsäljningen i september steg med cirka 21 procent, samtidigt som folk räknar med starka kinesiska handelssiffror. Samtidigt som vi hittills inte har fått se den förväntade utbudsökningen hittills, blir Kinas efterfrågan på koppar allt starkare", sade Richard Fu, chef för asiatisk råvaruhandel vid Newedge group till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna är guldet ned 19 dollar till 1.287 dollar per uns, medan silvret är ned 0,44 dollar till 21,24.

Noteringar klockan 18.25:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -1:37 USD 101:64
Brent, första termin -0:81 USD 110:99
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +50 USD 7.195
Zink +20 USD 1.915
Aluminium +2 USD 1.883
Nickel +186 USD 13.936
Bly +28 USD 2.102
Tenn +85 USD 23.445
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -19:02 USD 1.268:58
Silver -0:44 USD 21:24


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?