Annons

Räntor och valutor: USA skakar om<br />

USA:s president Barack Obama och ledande republikaner har börjat förhandla om en höjning av skuldtaket, vilket har gett hopp om att USA kan undvika en katastrofal default.

USA-börserna tog ett glädjeskutt på torsdagen och börsuppgångarna har sedan fortsatt under natten i Asien, följt av en svag öppning upp i Europa. På valutamarknaden har yenen försvagats på bred front i det riskvilliga klimatet. Marknadsräntorna i Europas kärna öppnar däremot någon punkt lägre efter att USA-räntorna vänt ned på torsdagskvällen efter en stark emission av 30-åriga statsobligationer.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har ett par minuter efter öppning sjunkit 2 punkter till 2,47 procent samtidigt som kronan stärkts ett par öre mot dollarn och euron. Den tyska tioårsräntan är ned 1 punkt till 1,86 procent.

Republikanerna i representanthuset bröt på torsdagen det politiska dödläget och lade fram ett förslag om en kortare höjning av skuldtaket, det talades om sex veckor. Därmed skulle den hotande betalningsinställelsen kunna avvärjas, åtminstone tillfälligt.

President Barack Obama och ledande republikaner träffades på torsdagskvällen i de första samtalen sedan stängningen av statsapparaten i förra veckan. Presidenten vare sig accepterade eller förkastade republikanernas förslag om den kortare höjningen av skuldtaket, men båda sidor beskrev samtalen som konstruktiva och de fortsatte sedan på tjänstemannanivå. Enligt uppgift ska Barack Obama vid mötet ha tryckt på för att de stängda statliga verksamheterna också måste öppna igen.

Även om detta första samtal inte ledde fram till något konkret resultat togs öppningen för förhandlingar ändå emot positivt av finansmarknaderna. Enligt vissa uppgifter kan ett förslag om höjt skuldtak komma att läggas fram för omröstning i representanthuset redan på fredagen.

"Båda sidor försöker ta ett steg tillbala från stupet nästa vecka. Folk antar att det blir någon lösning före den 17, men det är uppenbarligen en lång väg att gå", sade Stephen Halmarick, chef för marknadsanalys vid Colonial First State Global Asset Management i Sydney, till Bloomberg News.

Amerikanska marknadsräntor vände ned på torsdagskvällen efter en stark emission av 30-åriga statsobligationer, där bid/cover blev den högsta sedan februari. Tioårsräntan har vid svensk öppning sjunkit 3 punkter till 2,68 procent, från torsdagen.

Med fortsatt stängda statliga verksamheter i USA ställs fredagens tyngsta statistiksläpp in - detaljhandeln för september. Även PPI och lager av osålda varor skjuts på framtiden.

Michigan-index publiceras dock som vanligt och här letar analytikerna efter tecken på om den delvis stängda statsapparaten har satt sina spår i konsumentförtroendet. Enligt Bloomberg News enkät väntas en nedgång till preliminära 75,6 i oktober från definitiva 77,5 i september.

Fed-chefen i St. Louis, James Bullard, sade till journalister på torsdagskvällen att stängningen av statliga verksamheter minskar sannolikheten för att räntekommittén FOMC ska besluta om att börja trappa ned de måntaliga obligationsköpen vid kommande räntemöte i slutet av oktober.

"Som saker och ting har utvecklats verkar det mindre troligt att FOMC skulle besluta om en nedtrappning i oktober till följd av den statliga stängningen och brist på statistik som vi annars skulle ha fått. Det har ändrat oddsen", sade han.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik uppgick arbetslösheten till 4,6 procent i september, jämfört med 4,8 procent i augusti och 4,7 procent i september 2012.

"Arbetslösheten fortsätter att förändras mycket lite. Utfallet för september visar dock att antalet personer som varslades om uppsägning var färre än motsvarande månad året innan och att antalet som gick till arbete var något fler", sade Susanne Okeke, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Klockan 9.30 släpper SCB statistik över småhuspriserna i september.

"SEB:s boprisindikator pekar på fortsatt uppgång för bostadspriserna; dagens husprissiffra bör komma att visa just detta. Blir uppgången markant framöver kommer trycket att använda olika makrotillsynsverktyg, till exempel amorteringskrav, att öka", skriver SEB-ekonomen Daniel Bergvall i bankens morgonbrev.

Inflationen i Tyskland var 1,4 procent i september, enligt definitiv statistik. Detta var helt i linje med det preliminära utfallet och en nedväxling från 1,5 procent i augusti.

I Washington håller G20 och IMF möten, med en pressträff inplanerad efter G20-mötet, till kvällen svensk tid.

På valutamarknaden har det ökade hoppet om en lösning av skuldtaksfrågan fått den defensiva yenen att försvagas på bred front. Mot dollarn har yenen tappat till 98:40 från 98:10 vid svensk stängning på torsdagen.

"En överenskommelse om skuldtaket ses som en risk på-katalysator - så enkelt är det", sade Daisaku Ueno, chefsvalutastrateg vid Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Dollarn har samtidigt tappat en aning mot euron, till 1,357 från 1,352.

Den svenska kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 6,49 och 2 öre mot euron till 8,78.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?