1515
Annons

Räntor och valutor: USA skakar om<br />

USA:s president Barack Obama och ledande republikaner har börjat förhandla om en höjning av skuldtaket, vilket har gett hopp om att USA kan undvika en katastrofal default.

USA-börserna tog ett glädjeskutt på torsdagen och börsuppgångarna har sedan fortsatt under natten i Asien, följt av en svag öppning upp i Europa. På valutamarknaden har yenen försvagats på bred front i det riskvilliga klimatet. Marknadsräntorna i Europas kärna öppnar däremot någon punkt lägre efter att USA-räntorna vänt ned på torsdagskvällen efter en stark emission av 30-åriga statsobligationer.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har ett par minuter efter öppning sjunkit 2 punkter till 2,47 procent samtidigt som kronan stärkts ett par öre mot dollarn och euron. Den tyska tioårsräntan är ned 1 punkt till 1,86 procent.

Republikanerna i representanthuset bröt på torsdagen det politiska dödläget och lade fram ett förslag om en kortare höjning av skuldtaket, det talades om sex veckor. Därmed skulle den hotande betalningsinställelsen kunna avvärjas, åtminstone tillfälligt.

President Barack Obama och ledande republikaner träffades på torsdagskvällen i de första samtalen sedan stängningen av statsapparaten i förra veckan. Presidenten vare sig accepterade eller förkastade republikanernas förslag om den kortare höjningen av skuldtaket, men båda sidor beskrev samtalen som konstruktiva och de fortsatte sedan på tjänstemannanivå. Enligt uppgift ska Barack Obama vid mötet ha tryckt på för att de stängda statliga verksamheterna också måste öppna igen.

Även om detta första samtal inte ledde fram till något konkret resultat togs öppningen för förhandlingar ändå emot positivt av finansmarknaderna. Enligt vissa uppgifter kan ett förslag om höjt skuldtak komma att läggas fram för omröstning i representanthuset redan på fredagen.

"Båda sidor försöker ta ett steg tillbala från stupet nästa vecka. Folk antar att det blir någon lösning före den 17, men det är uppenbarligen en lång väg att gå", sade Stephen Halmarick, chef för marknadsanalys vid Colonial First State Global Asset Management i Sydney, till Bloomberg News.

Amerikanska marknadsräntor vände ned på torsdagskvällen efter en stark emission av 30-åriga statsobligationer, där bid/cover blev den högsta sedan februari. Tioårsräntan har vid svensk öppning sjunkit 3 punkter till 2,68 procent, från torsdagen.

Med fortsatt stängda statliga verksamheter i USA ställs fredagens tyngsta statistiksläpp in - detaljhandeln för september. Även PPI och lager av osålda varor skjuts på framtiden.

Michigan-index publiceras dock som vanligt och här letar analytikerna efter tecken på om den delvis stängda statsapparaten har satt sina spår i konsumentförtroendet. Enligt Bloomberg News enkät väntas en nedgång till preliminära 75,6 i oktober från definitiva 77,5 i september.

Fed-chefen i St. Louis, James Bullard, sade till journalister på torsdagskvällen att stängningen av statliga verksamheter minskar sannolikheten för att räntekommittén FOMC ska besluta om att börja trappa ned de måntaliga obligationsköpen vid kommande räntemöte i slutet av oktober.

"Som saker och ting har utvecklats verkar det mindre troligt att FOMC skulle besluta om en nedtrappning i oktober till följd av den statliga stängningen och brist på statistik som vi annars skulle ha fått. Det har ändrat oddsen", sade han.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik uppgick arbetslösheten till 4,6 procent i september, jämfört med 4,8 procent i augusti och 4,7 procent i september 2012.

"Arbetslösheten fortsätter att förändras mycket lite. Utfallet för september visar dock att antalet personer som varslades om uppsägning var färre än motsvarande månad året innan och att antalet som gick till arbete var något fler", sade Susanne Okeke, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Klockan 9.30 släpper SCB statistik över småhuspriserna i september.

"SEB:s boprisindikator pekar på fortsatt uppgång för bostadspriserna; dagens husprissiffra bör komma att visa just detta. Blir uppgången markant framöver kommer trycket att använda olika makrotillsynsverktyg, till exempel amorteringskrav, att öka", skriver SEB-ekonomen Daniel Bergvall i bankens morgonbrev.

Inflationen i Tyskland var 1,4 procent i september, enligt definitiv statistik. Detta var helt i linje med det preliminära utfallet och en nedväxling från 1,5 procent i augusti.

I Washington håller G20 och IMF möten, med en pressträff inplanerad efter G20-mötet, till kvällen svensk tid.

På valutamarknaden har det ökade hoppet om en lösning av skuldtaksfrågan fått den defensiva yenen att försvagas på bred front. Mot dollarn har yenen tappat till 98:40 från 98:10 vid svensk stängning på torsdagen.

"En överenskommelse om skuldtaket ses som en risk på-katalysator - så enkelt är det", sade Daisaku Ueno, chefsvalutastrateg vid Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Dollarn har samtidigt tappat en aning mot euron, till 1,357 från 1,352.

Den svenska kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 6,49 och 2 öre mot euron till 8,78.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?