ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Erik Lidén: Så tolkar du Mats Qviberg

  • Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

Hur tolkar man när en insynsperson både köper och säljer? I veckans insideranalys pekar vi på ett specifikt exempel - tungviktaren Mats Qviberg - och vilka slutsatser man ska dra av hans manövrar.

Det är en decemberkväll 2010 och jag har just inlett en presentation för en grupp investerare på ämnet ”följ vad insiders gör med den egna plånboken”. Jag berättar om grundaren till Odd Molly som några månader tidigare hade börjat minska sitt innehav för första gången. Till media hade grundaren sagt att han behövde pengar till köp av ett sommarhus.

Med mitt enkla exempel ville jag förmedla att när en grundare börjar sälja, oavsett vad han anger som skäl till försäljningen, då bör man undvika den aktien. Plötsligt utbrister en av deltagarna ”Du, det där med att oroa sig över att en insider säljer det tycker jag är nonsens…”. Om han hade lyssnat till vad jag hade att berätta så hade han kunnat undvika den dåliga placering som aktien sedan blev. Nio månader senare var kursen mer än halverad.

Grundarens försäljning av Byggmax-aktien som jag berättar mer om nedan har gemensamma drag med ovanstående historia.

Det har varit en relativt lugn vecka bland börsbolagens insynspersoner inför kommande kvartalsrapporter. Av Finansinspektionens offentliggjorda insynsaffärer var 70 procent köp vilket är något högre än de 61 procent köp som har registrerats hittills i år.

En av de aktiva insynspersonerna är vd för det lilla oljeprospekteringsbolaget Ginger Oil, Åke Andersson, med ett blygsamt köp av 1.600 aktier. Mer intressant är det då att han successivt har ökat sitt innehav sedan juni i år på kurser från 11 kronor till nu senast 18 kronor. En insynsperson som ökar sitt innehav till högre kurser brukar vara positivt. Om det är så även denna gång får vi en första indikation på den 24 oktober då bolaget kommer med sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet.

En av de mest aktiva insynspersonerna i Sverige någonsin, Mats Qviberg, har varit i farten igen. I sin privata portfölj fyllde han den 4 oktober på ägandet i Skistar med 31.000 aktier. Men samma dag sålde investmentbolaget Öresund, där han är största ägare, 650.000 aktier i Skistar. Med Qviberg i spetsen ser Öresund tydligen bättre potential i investmentbolaget Svolder där man köpte 20.452 aktier under perioden 1-3 oktober.

Mats Qviberg brukar vara tydlig i sitt agerande som insynsperson med vilka aktier han tror mer på och vilka han tror mindre på. Har han börjat köpa så brukar han fortsätta. Detsamma gäller med försäljningar.

I det här fallet säger hans privata köp inget. Mats Qviberg äger 26,6 procent av Öresund och försäljningen på 650.000 aktier innebär i praktiken att han indirekt själv säljer 172.900 aktier. Borträknat köpet av 31.000 aktier säljer han alltså netto 141.900. Slutsatsen måste bli att han är personligen negativ till aktien.

En som fortsätter att casha in är grundaren av bygghandelskedjan Byggmax, Stig Notlöv. Via sitt ägarbolag Zamgate sålde han under perioden 19 september-4 oktober 285.000 aktier. Bolaget börsintroducerades den 2 juni 2010 till kursen 46 kronor och fram till den 17 juli i år har hans ägande hållits orört. Sedan dess har han dock halverat sitt innehav. Sedan introduktionen har aktien stigit med 12 procent vilket gör den till en medioker placering i jämförelse med Stockholmsbörsen som har stigit med 29 procent under samma period.

Det är klart att man unnar entreprenören att kunna kapitalisera på sitt livsverk, men investerare kan inte låta känslorna ta överhanden utan bör ta grundarens försäljningar som en negativ signal. Det är ingen högoddsare att merparten av de 1,6 miljoner aktier som Notlöv har kvar kommer att säljas av successivt. Sannolikt kommer detta ligga som en våt filt över aktien framöver.

Det finns anledning att slå hål på myten som speglas i uttrycket ”Det finns många skäl till att en insider säljer, men bara ett att han köper – att tjäna pengar”. En insider som säljer kan fortsätta att tycka om bolaget och till och med tycka att det är en hygglig placering. Men oavsett skälet till att han säljer så är hans bedömning att det finns betydligt bättre investeringsalternativ. Om han hittar bättre alternativ så bör du också kunna göra det.

Låt mig avsluta med att citera Mats Qviberg från en intervju för några år sedan: ”Insiders köper aktier för att de tror på bolaget och säljer för att de inte längre tror på stigande kurser”.

Tyck till