1515
Annons

USA-börser: Stiger på hopp om lösning<br />

Ljusnande signaler från Washington och diskussionerna om det amerikanska skuldtaket stärkte sentimentet på de amerikanska börserna i den inledande handeln på torsdagen.

Vid klockan 16.50 var Dow Jones Industrial Average upp 1,4 procent till indexnivån 15.010 medan det bredare S&P 500 ökade 1,5 procent till noteringen 1.681. Nasdaq Composite var samtidigt upp 1,7 procent till 3.742. Omsättningen var cirka 180 miljoner aktier på New York-börsen och 570 miljoner aktier på Nasdaq.

Amerikanska medier har under dagen rapporterat de republikanska ledarna i representanthuset senare på torsdagen kommer att lägga fram ett förslag till sina ledamöter om att höja skuldtaket i sex veckor, som en del av en större plan att få debatten att återgå till att handla om de amerikanska statliga utgifterna. Oron för bristen på framsteg i diskussionerna har tidigare under veckan bidragit till att pressa ned S&P 500 drygt 2 procent.

"Efter en sådan negativ start på veckan välkomnar marknaden nyheter om en potentiell överenskommelse. Vi förväntar oss alla att situationen kommer att lugna ned sig, men vi vet också att risken för en allvarlig skada, om än väldigt liten, inte kan ignoreras", sade Andreas Nigg, aktie- och råvarustrateg vid Vontobel Asset Management i Zurich, till Bloomberg News.

Enligt prognoserna kommer den amerikanska ekonomin, om en höjning uteblir, slå i skuldtaket den 17 oktober.

Samtliga sektorer inom S&P 500 var på plus. Bäst gick finans, medan telekom och olja/gas släpade efter något.

På fredagen fortsätter den amerikanska rapportsäsongen med två tunga bankrapporter i Wells Fargo och JP Morgan. Aktierna steg 1,6 respektive 2,3 procent i inledningen.

Sämre gick oljejätten Chevron som sjönk 0,7 procent efter att det aviserat att det väntar sig att vinsten för det tredje kvartalet kommer att bli lägre än den var under det andra kvartalet, tyngd av reparationskostnader för raffinaderier och ogynnsamma valutakursförändringar. Även sektorskollegan Exxon Mobil hittades på minus i den inledande handeln.

Gilead Sciences, världens största bioteknikbolag, steg samtidigt 5 procent efter att ha meddelat att det avbryter en studie med cancerpreparatet idelalisib som en följd av de förbättringar som patienterna på medicinen visat.

På den amerikanska statistikfronten visade siffror att antalet nyanmälda arbetslösa var 374.000 personer under vecka 40, vilket var högre än väntade 311.000 nya sökande. Bloombergs index över konsumentförtroendet sjönk samtidigt svagt från föregående vecka.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 5 punkter högre till 2,71 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?