1515
Annons

USA-börser: Bäddat för uppgång<br />

Signaler om att en öppning i budgetproblematiken i USA kan närma sig bäddar för en uppgång på de amerikanska aktiemarknaderna i torsdagens inledande handel.

"Efter en sådan negativ start på veckan välkomnar marknaden nyheter om en potential överenskommelse", säger Andreas Nigg, aktie- och råvarustrateg vid Vontobel Asset Management i Zürich, till Bloomberg News.

Strax efter klockan 15.00 var terminen för Dow Jones upp 0,9 procent. Det bredare S&P 500 var upp 1,1 procent och Nasdaq hade stigit 1,2 procent.

Amerikanska medier rapporterar om att konservativa republikanska kongressledare kan vara på väg att acceptera en kortfristig höjning av skuldtaket, för att ge utrymme för förhandlingar med president Barack Obama. Ett förslag från republikanen Paul Ryan, ordförande i representanthusets budgetkommitté, går ut på att skapa en frist för det amerikanska skuldtaket på fyra till sex veckor i utbyte mot ett ramverk för samtal om bredare budgetnedskärningar.

En rad möten hålls i Washington under torsdagen.

"Jag skulle räkna med ett lättnadsrally om en tillfredsställande lösning presenteras", säger Andreas Nigg.

USA:s finansminister Jacob Lew påpekade att osäkerheten om en höjning av skuldtaket i USA börjar stressa finansmarknaderna. Han varnade för att försök att få till en höjning i sista minuten "kan vara mycket farligt".

På statistikfronten var antalet nyanmälda arbetslösa 374.000 personer under vecka 40, vilket var högre än väntade 311.000 nya sökande.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper drygt 5 punkter upp till 2,72 procent.

Bland USA-aktierna noterades en uppgång i införhandeln för Bank of America och JP Morgan Chase.

Gilead Sciences, världens största bioteknikbolag, steg 3,8 procent efter att ha meddelat att det avbryter en studie med cancerpreparatet idelalisib som en följd av de förbättringar som patienterna på medicinen visat.

Mjukvarubolaget Citrix föll närmare 13 procent i införhandeln efter att ha sänkt sina vinst- och försäljningsprognoser för tredje kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?