1515

Råvaror: Oljepriset stiger<br />

Oljan handlas på något högre nivåer under torsdagen medan basmetallerna överlag är upp. Även guldet har stigit något.

Vid klockan 7.50 handlas WTI-oljan 0,34 dollar högre till 101,95 dollar per fat, medan Brent noteras 0,63 dollar upp till 109,69 dollar per fat.

"Veckovisa lagerdata som var bearish kommer att begränsa omfattningen av en återhämtning i oljepriserna om en lösning skulle nås för det amerikanska skuldtaket. Det amerikanska stilleståndet är definitivt en risk för att priset på WTI kan sjunka under 100 dollar nästa vecka", sade Gordon Kwan på Nomura Holdings till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja steg 6,8 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News enkät väntades lagren ha stigit med 0,9 miljoner fat.

Libyens premiärminister Ali Zaidan uppges ha kidnappats av en grupp som kallas Libya Revolutionaries Operations Room, uppgav chefen för landets säkerhetskommitté. Premiärministern har tagits till en okänd plats på grund av okänd anledning, uppgav regeringen.

Libyen har Afrikas största oljereserver och är medlem i Opec. Produktionen i landet sjönk förra månaden till den lägsta nivån på ett år i spåren av arbetarprotester vid oljefaciliteter.

"Vi måste vänta och se vad som händer där. Om det är sant så ger det en psykologisk inverkan på oljepriserna, eftersom oljeproduktionen återupptogs bara för några veckor sedan. Om oljefälten återigen tappar kontrollen över produktionen, så kan exporten återigen stanna", sade Tetsu Emori på Astmax Asset Management till Bloomberg News.

Bloomberg News rapporterar att representanthusets republikanska ledare och senatens demokratiska ledare är öppna för en kortfristig höjning av skuldtaket. Republikanerna ska dock inte ha enats om hur lång en eventuell förlängning ska kunna bli, eller om några villkor ska inkluderas. De republikanska ledarna har kallat partimedlemmar till ett möte klockan 10.00 lokal tid på torsdagen.

President Barack Obama uppgav senast den 8 oktober att han är redo att gå in i bredare förhandlingar om republikanerna går med på en kortsiktig höjning av skuldtaket och att få ett slut på den statliga nedstängningen.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något till 1,350 mot euron, och dollarindex har gått upp till 80,55 på torsdagen. På torsdagens makroagenda står bland annat nyanmälda arbetslösa i USA, som väntas ha stigit 3.000 till 311.000 förra veckan.

Bland basmetallerna har kopparn stigit 20 dollar till 7.120 dollar per ton, medan aluminium och zink är upp 6 respektive 1 dollar.

"Det finns en försiktig optimism om en höjning av skuldtaket i USA", sade Hwang Il Doo på Korea Exchange Futures till Bloomberg News, och tillade att koppar också fått stöd av en nedgång i lagren och högre premier för nästa år, vilket indikerar en stigande efterfrågan.

Bland ädelmetallerna har guldet stigit cirka 1 dollar till 1.307 dollar per uns, medan silvret är upp 0,09 dollar.

"Då marknaderna försöker att få grepp om den politiska brottningen i USA så tyngs guldet av den senaste styrkan i dollarn. Det förefaller som att för en del investerare så är fortfarande dollarn en säker hamn", sade Wang Xiaoli på CITICS Futures till Bloomberg News.

Noteringar klockan 7.50:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:34 USD 101:95
Brent, första termin +0:63 USD 109:69
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +20 USD 7.120
Zink +1 USD 1.888
Aluminium +6 USD 1.864
Nickel +50 USD 13.710
Bly +5 USD 2.080
Tenn -175 USD 23.425
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1:12 USD 1.306:92
Silver +0:09 USD 21:96


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?