1515
Annons

Räntor och valutor: USA-hoppet gryr på räntemarknaden<br />

Europeiska statspappersräntor stiger något i den inledande handeln på torsdagen, efter uppgångar i amerikanska räntor under natten i spåren på indikationer om att åtminstone en tillfällig lösning på skuldtaksproblematiken kan närma sig.

Amerikanska medier skriver om att konservativa republikanska kongressledare kan vara på väg att acceptera en kortfristig höjning av skuldtaket, för att ge utrymme för förhandlingar med president Barack Obama. Ett förslag från republikanen Paul Ryan, ordförande i representanthusets budgetkommitté, går ut på att skapa en frist för det amerikanska skuldtaket på fyra till sex veckor i utbyte mot ett ramverk för samtal om bredare budgetnedskärningar.

Många frågor återstår att lösa, men det kommer att hållas en rad möten i Washington på torsdagen, bland annat ska ledande republikanska representanthusföreträdare vara redo att bege sig till Vita Huset.

Protokollet från Federal Reserves penningpolitiska möte den 17-18 september visade att beslutet att lämna obligationsköpen oförändrade föregicks av stor vånda. Även om en majoritet såg utrymme för en neddragning av köpen senare i år så såg ledamöterna svårigheter med att förklara ett sådant beslut, givet det beslut som fattades i september, "såvida det inte kommer tydligt starkare data om ekonomin och en snabb lösning på de finanspolitiska osäkerhetsfaktorerna".

Statistik på torsdagsmorgonen visade att Frankrikes industriproduktion steg 0,2 procent i augusti jämfört med juli. Enligt Bloomberg News enkät väntades +0,6 procent.

Senare på torsdagen riktas intresse mot norsk september-KPI, klockan 10.00, som väntas visa att inflationstakten sjönk tillbaka något efter ett oväntat högt utfall i augusti.

Vidare ska ECB publicera sin månadsrapport klockan 10.00, och i Italien väntas resultatet av en auktion av tolvmånadersväxlar, 8,5 miljarder euro, klockan 11.00.

Bank of England lämnar räntebesked klockan 13.00, och enligt eniga analytiker väntas besked bli att styrräntan lämnas oförändrad på 0,50 procent, och att målet för tillgångsköpen också lämnas oförändrat på 375 miljarder pund.

Svenska statsobligationsräntor stiger upp till 2 punkter i längre löptider på torsdagsmorgonen, samtidigt som kronan handlas cirka 1 öre starkare mot euron jämfört med onsdagens svenska stängningsnivåer.

I Sverige publicerar SCB KPI-data för september samt order- och produktionsdata för industrin i augusti klockan 9.30.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas KPI ha stigit 0,6 procent mellan augusti och september, och stigit 0,3 procent jämfört med september 2012. För KPIF pekar prognoserna samtidigt mot +0,6 respektive +1,1 procent. I augusti var KPI-inflationen +0,1 procent medan KPIF-inflationen var +1,2 procent.

Industriproduktionen väntas ha ökat 0,4 procent jämfört med i juli, och sjunkit 4,4 procent jämfört med i augusti 2012.

I USA riktas blickarna mot finansminister Jacob Lew, som ska tala inför senatens finansutskott klockan 14.00 (tidigare har tidpunkten angivits till 14.30). Frågan är vad han kan ge för besked om finansdepartementets planering givet dödläget i fråga om att höja skuldtaket.

Klockan 14.30 publiceras vidare veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa i USA som vanligt, och enligt Bloomberg news enkät väntas antalet ha stigit till 311.000 personer från förra veckan 308.000.

I eftermiddag ska också Fedledamöterna James Bullard och John Williams tala om penningpolitik respektive ekonomi. Vidare ska ECB-chefen Mario Draghi tala inför the Economic Club of New York, och ECB-direktionsledamoten Jörg Asmussen ska delta i en paneldebatt i Washington.

USA:s finansdepartement ska också sälja 30-åriga statsobligationer för 13 miljarder dollar.

Torsdag kl 9.00 (onsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:4681 (6:4756) Statsobl 2y 1,10 (1,10)
EUR/SEK 8:7354 (8:7453) Statsobl 10y 2,49 (2,47)
EUR/USD 1:3506 (1:3506) Räntegap/ty 65 (66)
US obl 10y 2,69 (2,64) Tysk obl 10y 1,84 (1,81)


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?