Räntor och valutor: Kronan tappar<br />

De svenska marknadsräntorna sjunker några punkter i de kortare löptiderna, samtidigt som kronan tappar både mot dollarn och mot euron, efter att SCB rapporterat industristatistik som var betydligt sämre än vad analytikerna hade räknat med. Även KPI-statistik bidrog till rörelserna.

Cirka 15 minuter efter publiceringarna hade kronan försvagats med 4 öre mot dollarn till 6,50, jämfört med strax innan publiceringen. Mot euron försvagades kronan med 5 öre till 8,78.

Räntan på den tvååriga statsobligationen hade under samma tidsperiod sjunkit 3 punkter, medan tioåringen var oförändrad. Den svenska industriproduktionen sjönk med 2,3 procent i augusti jämfört med juli, vilket kan jämföras med förväntningar om en uppgång om 0,4 procent, enligt SME Direkts enkät. I årstakt sjönk produktionen med 6,9 procent (väntat -4,4).

Samtidigt rapporterades KPI i september ha stigit med endast 0,4 procent i september jämfört med augusti, vilket var under förväntningarna som låg på +0,6 procent. Inflationstakten blev 0,1 procent, medan förväntningarna låg på +0,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?