1515

Börsen: Uppgången håller i sig<br />

Stockholmsbörsen handlades fortsatt klart högre efter lunchtid på torsdagen. Uppgången kom efter sex dagar i följd med nedgångar. New York-börserna hade en positiv avslutning på onsdagen och Europabörserna noterar också breda uppgångar på torsdagen.

Optimismen har ökat något kring att nå en politisk överenskommelse om en höjningen av det skuldtaket i USA. Nedstängningen av de amerikanska myndigheternas verksamhet går nu in på sin tionde dag.

Republikanerna och demokraterna uppges kunna närma sig en kortsiktig kortsiktig överenskommelse för att undvika en betalningsinställelse. Skuldtaket väntas nås den 17 oktober. Ett misslyckande att höja skuldtaket kan tekniskt innebära en default för USA, vilket kan leda till en ny recession.

Den brittiska centralbanken, Bank of England, beslutade på torsdagen att lämna sin styrränta oförändrad på 0,50 procent. Beslutet var i linje med analytikernas förväntningar.

Centralbanken meddelade samtidigt att programmet för tillgångsköp lämnas oförändrat vid 375 miljarder pund, vilket också var i nivå med analytikernas förväntningar.

SIX Generalindex var klockan 13.10 upp 1,3 procent till 380 medan OMXS30-index ökade 1,4 procent till 1.252. Omsättningen var 4,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Bland de mest handlade aktierna ökade Nordea 1,5 procent, Volvo gick fram 2,3 procent och Electrolux avancerade 2,4 procent.

Fingerprint Cards gick mot strömmen och föll 11 procent i hög omsättning. Branschkollegan Precise Biometrics tappade 13 procent.

I biometrisektorn har Nasdaq-noterade Synaptics köpt privatägda Validity Sensors. Köpeskillingen uppgår till initialt 92,5 miljoner dollar i aktier och kontanter, samt en möjlig tilläggsköpeskilling på upp till 255 miljoner dollar.

Alliance Oils produktion i september uppgick till 65.955 fat olja och gas per dag medan raffineringen var 97.446 fat per dag. Oljeproduktionen backade något medan raffineringen steg något jämfört med augusti. Aktien ökade 0,3 procent till 300,10 kronor.

Oljebolaget Lundin Petroleums helägda dotterbolag i Malaysia har fått utbyggnadsplanen för Bertamfältet godkänd av Petronas. Bertamfältet är det första utbyggnadsprojektet i Malaysia med Lundin Petroleum som operatör. Den totala bruttoinvesteringen för fältutbyggnaden, exklusive kostnader relaterade till FPSO:n, uppskattas till cirka 400 miljoner dollar. Aktien gick fram 1,0 procent.

Gruvbolagen gick bra. Boliden ökade 3,6 procent och Lundin Mining avancerade 4,8 procent. Goldman Sachs lägger till Lundin Mining till sin lista för övertygade köpråd, convicition buy.

Oljebolaget Enquest klättrade 4,0 procent. HSBC höjer sin rekommendationen till övervikt, från neutral.

Medivir håller kapitalmarknadsdag i eftermiddag där fokus riktas mot Simeprevir för behandling av hepatit C. Läkemedlet fick så sent som i slutet av september sitt första godkännande i Japan. Bolaget meddelade nu på morgonen att MIV-247, en cathepsin S-hämmare, har valts ut som läkemedelskandidat för behandling av neuropatisk smärta. Det innebär att MIV-247 nu går in i preklinisk utveckling. Aktien steg 1,0 procent.

Venue Retail släpper sitt bokslut i eftermiddag vid 15-tiden. Aktien var upp 2,3 procent inför rapporten.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?