1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Stark spurt på tisdagen<br />

Stockholmsbörsen stängde högre på tisdagen efter en stark spurt de sista timmarna. Med hjälp av positiva inköpschefssiffror från USA, skakade marknaden av sig lite av oron över budgetsituationen i USA. På bolagsfronten var Swedbank dagens vinnare.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,6 procent till 386 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.268. Omsättningen var 10,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Under morgonen meddelade USA:s regering en nedstängning av icke essentiell statlig verksamhet sedan man misslyckats med att nå ett godkännande i kongressen avseende finansieringen för nästa budgetår. Effekten på marknaderna var dock begränsad då låsningen varit väntad och redan bidragit till kursfall de senaste veckorna.

"Mycket av nyheten har prisats in. Marknaderna ser inte en kortlivad statlig nedstängning som någon större sak", kommenterade Boris Rjavinski, räntestrateg vid UBS. Den stora frågan framöver är istället det nödvändiga höjandet av skuldtaket.

Dagens mest omsatta aktie var Swedbank som även toppade vinnarlistan på OMXS30-indexet med en uppgång på 2,1 procent. Sektorkollegan SEB ökade 1,8 procent medan Nordea var upp 0,2 procent.

Ericsson var ett annat starkt kort som avancerade 1,2 procent. Bolaget bekräftade medieuppgifter om att man fått en 4G-order från China Mobile. Telekomjätten ville dock inte kvantifiera storlek eller värde på kontraktet.

H&M steg 0,4 procent till 280,30 kronor. Analysfirman S&P IQ höjde sin rekommendation till köp från behåll med höjd riktkurs till 345 kronor från 295 kronor. Deutsche Bank skruvade också upp riktkursen på HM till 310 från 275 kronor.

Den i mångas ögon framgångsrike Meda-vd:n, Anders Lönner, slutar efter 14 år som högste chef för läkemedelsbolaget. Kursen har rusat 922 procent på tio år och till det kommer en del utdelningar. Styrelsen har internrekryterat Jörg-Thomas Dierks till ny vd.

Vd-nyheten kom samma dag som bolaget anordnade kapitalmarknadsdag i Solna. Anders Lönner sade under sitt anförande att det var en bra tidpunkt i bolagets utveckling att lämna posten när Meda nu går in i en ny fas.

"Vi har en stark portfölj", sade Anders Lönner och uppgav att han ser Meda gå in i en skördetid.

Aktiemarknaden såg ut att vara osäker på om Dierks kan fylla Lönners kostym och satte ned kursen med 3,3 procent.

Assa Abloy tecknade avtal om förvärv av Ameristar, tillverkare av skalskydd bestående av högsäkerhetsstängsel och grindar. Ameristars försäljning väntas uppgå till 173 miljoner dollar 2013 med en god rörelsemarginal. Förvärvet kommer bidra positivt till vinst per aktie från start. Under 2011 sades att Assa Abloy inte vill ha "grindar och staket".

"Det här är inga vanliga grindar och staket utan det handlar om att skydda samhällskritiska byggnader, så det är lite mer avancerade grejer. Du kan köra in med bilar i dem utan de går sönder", säger vd Johan Molin till SIX News på en fråga om hur förvärvet passar in i koncernen. Aktien förbättrades 1,6 procent.

Endomines kommer att öka sin guldproduktion med över 50 procent under andra halvåret jämfört med det första, skriver Dagens Industri och hänvisar till källor. Aktien gick fram 11 procent.

Shelton Petroleum har frackat två brunnar i Ryssland med gott resultat. Dagsproduktionen har ökat till över 700 fat per dag. Kursen klättrade 12 procent.

Kungsleden beräknar att domar i samtliga 11 BV-processer i Holland kommer att innebära en slutlig negativ resultat- och kapitaleffekt på omkring 290 miljoner kronor, att jämföra med reserveringar för dessa processer på 340 miljoner, gjorda under 2012. Aktien stärktes 4,4 procent.

Fingerprint Cards avancerade 11 procent. Bolaget meddelade om en order i Asien på ytterligare 1 miljon sensorenheter.

Högt upp på vinnarlistan låg också Cavotec med en ökning på 3,8 procent till 32,50 kronor. SEB har på tisdagen höjt riktkursen till 40 kronor från tidigare 32,40 kronor.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?