Annons

Stockholmsbörsen: <br />Stark spurt på tisdagen<br />

Stockholmsbörsen stängde högre på tisdagen efter en stark spurt de sista timmarna. Med hjälp av positiva inköpschefssiffror från USA, skakade marknaden av sig lite av oron över budgetsituationen i USA. På bolagsfronten var Swedbank dagens vinnare.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,6 procent till 386 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.268. Omsättningen var 10,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Under morgonen meddelade USA:s regering en nedstängning av icke essentiell statlig verksamhet sedan man misslyckats med att nå ett godkännande i kongressen avseende finansieringen för nästa budgetår. Effekten på marknaderna var dock begränsad då låsningen varit väntad och redan bidragit till kursfall de senaste veckorna.

"Mycket av nyheten har prisats in. Marknaderna ser inte en kortlivad statlig nedstängning som någon större sak", kommenterade Boris Rjavinski, räntestrateg vid UBS. Den stora frågan framöver är istället det nödvändiga höjandet av skuldtaket.

Dagens mest omsatta aktie var Swedbank som även toppade vinnarlistan på OMXS30-indexet med en uppgång på 2,1 procent. Sektorkollegan SEB ökade 1,8 procent medan Nordea var upp 0,2 procent.

Ericsson var ett annat starkt kort som avancerade 1,2 procent. Bolaget bekräftade medieuppgifter om att man fått en 4G-order från China Mobile. Telekomjätten ville dock inte kvantifiera storlek eller värde på kontraktet.

H&M steg 0,4 procent till 280,30 kronor. Analysfirman S&P IQ höjde sin rekommendation till köp från behåll med höjd riktkurs till 345 kronor från 295 kronor. Deutsche Bank skruvade också upp riktkursen på HM till 310 från 275 kronor.

Den i mångas ögon framgångsrike Meda-vd:n, Anders Lönner, slutar efter 14 år som högste chef för läkemedelsbolaget. Kursen har rusat 922 procent på tio år och till det kommer en del utdelningar. Styrelsen har internrekryterat Jörg-Thomas Dierks till ny vd.

Vd-nyheten kom samma dag som bolaget anordnade kapitalmarknadsdag i Solna. Anders Lönner sade under sitt anförande att det var en bra tidpunkt i bolagets utveckling att lämna posten när Meda nu går in i en ny fas.

"Vi har en stark portfölj", sade Anders Lönner och uppgav att han ser Meda gå in i en skördetid.

Aktiemarknaden såg ut att vara osäker på om Dierks kan fylla Lönners kostym och satte ned kursen med 3,3 procent.

Assa Abloy tecknade avtal om förvärv av Ameristar, tillverkare av skalskydd bestående av högsäkerhetsstängsel och grindar. Ameristars försäljning väntas uppgå till 173 miljoner dollar 2013 med en god rörelsemarginal. Förvärvet kommer bidra positivt till vinst per aktie från start. Under 2011 sades att Assa Abloy inte vill ha "grindar och staket".

"Det här är inga vanliga grindar och staket utan det handlar om att skydda samhällskritiska byggnader, så det är lite mer avancerade grejer. Du kan köra in med bilar i dem utan de går sönder", säger vd Johan Molin till SIX News på en fråga om hur förvärvet passar in i koncernen. Aktien förbättrades 1,6 procent.

Endomines kommer att öka sin guldproduktion med över 50 procent under andra halvåret jämfört med det första, skriver Dagens Industri och hänvisar till källor. Aktien gick fram 11 procent.

Shelton Petroleum har frackat två brunnar i Ryssland med gott resultat. Dagsproduktionen har ökat till över 700 fat per dag. Kursen klättrade 12 procent.

Kungsleden beräknar att domar i samtliga 11 BV-processer i Holland kommer att innebära en slutlig negativ resultat- och kapitaleffekt på omkring 290 miljoner kronor, att jämföra med reserveringar för dessa processer på 340 miljoner, gjorda under 2012. Aktien stärktes 4,4 procent.

Fingerprint Cards avancerade 11 procent. Bolaget meddelade om en order i Asien på ytterligare 1 miljon sensorenheter.

Högt upp på vinnarlistan låg också Cavotec med en ökning på 3,8 procent till 32,50 kronor. SEB har på tisdagen höjt riktkursen till 40 kronor från tidigare 32,40 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?