1515

Råvaror: Oljan sjunker<br />

Oljepriserna har sjunkit något medan basmetallerna visar en lite mer blandad utveckling. Guldet är svagt upp.

Vid klockan 8.30 handlas WTI-oljan 0,34 dollar lägre till 101,99 dollar per fat, medan Brent noteras 0,67 dollar ned till 107,70 dollar per fat.

Kongressen i USA har misslyckats med att komma överens om en tillfällig förlängning av budgetanslagen vilket innebär en stängning av viss statlig verksamhet i USA från och med tisdagen. Inga nya förhandlingar är omedelbart förestående.

"Den statliga nedstängningen kommer inte att vara länge, detta kommer sannolikt att lösas. Skuldtaket är en större fråga för den globala ekonomin. Det skulle kunna ha en dramatisk inverkan på den globala tillväxten", sade Ed Morse på Citigroup Global Markets till Bloomberg News.

Obama-administrationen har uppgett att skuldtaket kommer att nås den 17 oktober.

"Skuldtaket förblir ett hinder för varje mer betydande potential på uppsidan", sade Mark Keenan på Societe Generale till Bloomberg News.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, lagerdata.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på onsdagen, trots nedstängningen av statlig verksamhet, uppgav EIA enligt Bloomberg News.

Där räknar analytikerna med att oljelagren ska ha stigit med 2,5 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha sjunkit med 0,7 miljoner fat och destillatlagren spås ha sjunkit med 1,4 miljoner fat.

På valutamarknaden har dollarn tappat något till 1:354 mot euron under tisdagen, medan dollarindex sjunkit från 80,31 till 80,11. På makroagendan står bland annat inköpschefsindex från euroområdet och USA, samt arbetslöshet från Tyskland och euroområdet.

På basmetallmarknaden handlas kopparns tremånaderstermin 1 dollar högre till 7.303 dollar per ton. Zink och aluminium är 7 respektive 10 dollar upp.

"Den amerikanska budgetoron är nyckelfrågan för alla marknader idag. Det finns också ett annat hinder i form av skuldtaket som gör investerare tveksamma till att ta risk för närvarande", sade Hiroyuki Kikukawa på Nihon Unicom till Bloomberg News.

Kinas officiella inköpschefsindex för industrin steg till 51,1 i september, jämfört med 51,0 i augusti. Väntat var en uppgång till 51,6. Index över nya order steg till 52,8 från 52,4, medan index över exportorder steg till 50,7 från 50,2.

På ädelmetallmarknaden var guldet cirka 6 dollar upp till 1.335 dollar per uns, medan silvret stigit 0,16 dollar till 21,86 dollar per uns.

"En nedstängning kommer inte att vara länge eftersom trycket kommer att vara betydande på de två sidorna att hitta en kompromiss. Feds beslut att inte påbörja en nedtrappning har bara skjutits upp några månader. Vi förväntar oss att den amerikanska återhämtningen ska accelerera, och minska attraktionskraften i guldet", skrev Georgette Boele på ABN Amro i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?