1515
Annons

Räntor och valutor: USA-besked tas emot med lugn

Marknaderna tog med lugn emot beskedet att amerikanska statliga verksamheter stängt i brist på finansiering för första gången på 17 år.

Amerikanska marknadsräntor stiger några punkter samtidigt börserna i Asien överlag pekar upp efter stark statistik från Japan. Dollarn handlas aningen svagare mot euron och yenen har försvagats efter att förtroendet i den kvartalsvisa Tankan-rapporten steg till den högsta nivån på närmare sex år. Kina håller helgstängt.

"Ekonomisk statistik i Asien har varit bättre, det ger investerarna en viss optimism", sade Angus Gluskie, förvaltare vid White Funds Management i Sydney, till Bloomberg News.

Han tillade att en stängning av den amerikanska staten "bara kommer att vara tillfällig", en åsikt som verkar delas av många andra bedömare.

"De kommer snart att lösa problemen med stängning av staten, kanske i dag eller i morgon ", sade Kim Youngsung, ränteförvaltare vid Damsung Asset i Seoul, till Bloomberg News.

Klockan 6.00 svensk tid inleddes det nya budgetåret i USA, men utan någon budget tvingas statliga verksamheter stänga ned och 800.000 anställda får gå hem utan lön. Icke-kritiska verksamheter som militär och polis är dock undantagna.

Senaten och representanthuset har under måndagskvällen och natten turats om att rösta ned förslag från den andra kammaren. Den stora stötestenen är att republikanerna, som dominerar representanthuset, har velat koppla en förlängd finansiering av statlig verksamhet med att president Barack Omabas sjukvårdsreform, "Obamacare", skjuts på framtiden. Den demokratiskt dominerade senaten har lika hårdnackat sagt nej till varje sådan koppling mellan budgeten och sjukvårdsreformen.

Inga ytterligare förhandlingar ska vara inplanerade i närtid. Senaten kommer att samlas under tisdagen för att säga nej till det senaste förslaget från representanthuset, enligt senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 2,64 procent, från svensk stängning på måndagen.

Förtroende bland stora japanska industriföretag steg till den högsta nivån sedan 2007, enligt Bank of Japans Tankan-rapport för det tredje kvartalet.

Index över stora tillverkningsindustriföretag steg till 12 från 4 under det andra kvartalet, väntat enligt Bloomberg News enkät var en uppgång till 7.

"Detta är mycket positivt vad gäller bedömningen av den aktuella ekonomin", sade Masamichi Adachi, seniorekonom vid JP Morgan Securities i Tokyo, till Reuters.

Motsvarande index för stora tjänsteföretag steg till 14 från 12, väntat 14.

Annan japansk statistik var sämre. Arbetslösheten steg oväntat till 4,1 procent i augusti från 3,8 procent i juli medan hushållskonsumtion likaså oväntat minskade 1,6 procent i årstakt i augusti. Väntat var en ökning med 0,2 procent.

Japans premiärminister Shinzo Abe meddelande under natten att han som planerat kommer att höja momsen 8 procent i april från dagens 5 procent. Samtidigt lägger han fram ett ekonomiskt stimulanspaket för att motverka de negativa effekterna av momshöjningen. Den stora frågan är om paketet kommer att innehålla någon sänkning av företagsskatten.

Japanska marknadsräntor sjunker tillbaka, med den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter ned till 0,66 procent.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg marginellt till 51,1 i september från 51,0 i augusti. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var en uppgång till 51,6.

"Den kinesiska regeringen bör kunna uppnå sitt tillväxtmål på 7,5 procent", sade Lu Ting, Kinaekonom vid Bank of America i Hongkong, till Bloomberg News.

Under tidig morgon meddelade Australiens centralbank, RBA, att de helt som väntat lämnar sin styrränta oförändrad på 2,50 procent. RBA-styrelsen bedömer att penningpolitiken är "fortsatt lämplig".

På valutamarknaden har dollarn försvagats något mot euron, till 1:355 från 1:353 vid svensk stängning på måndagen.

Yenen har försvagats efter den starka Tankan-rapporten och momshöjningen, och tappat till 98:10 mot dollarn från 97:70.

Kronan handlas stabilt mot dollarn och har tappat ett par öre mot euron.

Som den första vardagen i månaden kommer det på tisdagen inköpschefsindex för industrin. Klockan 8.30 är det dags för Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindexet, som enligt analytikerna i SME Direkts enkät väntas ha stigit något, till 52,5 i september från 52,2 i augusti.

Under förmiddagen följer PMI från fler europeiska länder. Definitiva industri-PMI för euroområdet väntas ha bekräfta den preliminära nedgången till 51,1 från 51,4.

Under förmiddagen publicerar också Riksbanken sin senaste företagsundersökning och det vankas tysk arbetslöshet för september och arbetslöshet i euroområdet i augusti, där den senare väntas ha legat kvar på 12,1 procent, som den varit på sedan i mars.

På eftermiddagens amerikanska statistikagenda riktas intresset främst mot ISM inköpschefsindex för industrin, som enligt Bloomberg News analytikerenkät spås ha sjunkit tillbaka till 55,2 i september från oväntat höga 55,7 i augusti.

På USA-agendan i övrigt står definitiva industri-PMI från Markit och bygginvesteringar i augusti, som väntas ha ökat med 0,4 procent från i juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?