Annons

Räntor och valutor: USA-besked tas emot med lugn

Marknaderna tog med lugn emot beskedet att amerikanska statliga verksamheter stängt i brist på finansiering för första gången på 17 år.

Amerikanska marknadsräntor stiger några punkter samtidigt börserna i Asien överlag pekar upp efter stark statistik från Japan. Dollarn handlas aningen svagare mot euron och yenen har försvagats efter att förtroendet i den kvartalsvisa Tankan-rapporten steg till den högsta nivån på närmare sex år. Kina håller helgstängt.

"Ekonomisk statistik i Asien har varit bättre, det ger investerarna en viss optimism", sade Angus Gluskie, förvaltare vid White Funds Management i Sydney, till Bloomberg News.

Han tillade att en stängning av den amerikanska staten "bara kommer att vara tillfällig", en åsikt som verkar delas av många andra bedömare.

"De kommer snart att lösa problemen med stängning av staten, kanske i dag eller i morgon ", sade Kim Youngsung, ränteförvaltare vid Damsung Asset i Seoul, till Bloomberg News.

Klockan 6.00 svensk tid inleddes det nya budgetåret i USA, men utan någon budget tvingas statliga verksamheter stänga ned och 800.000 anställda får gå hem utan lön. Icke-kritiska verksamheter som militär och polis är dock undantagna.

Senaten och representanthuset har under måndagskvällen och natten turats om att rösta ned förslag från den andra kammaren. Den stora stötestenen är att republikanerna, som dominerar representanthuset, har velat koppla en förlängd finansiering av statlig verksamhet med att president Barack Omabas sjukvårdsreform, "Obamacare", skjuts på framtiden. Den demokratiskt dominerade senaten har lika hårdnackat sagt nej till varje sådan koppling mellan budgeten och sjukvårdsreformen.

Inga ytterligare förhandlingar ska vara inplanerade i närtid. Senaten kommer att samlas under tisdagen för att säga nej till det senaste förslaget från representanthuset, enligt senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 2,64 procent, från svensk stängning på måndagen.

Förtroende bland stora japanska industriföretag steg till den högsta nivån sedan 2007, enligt Bank of Japans Tankan-rapport för det tredje kvartalet.

Index över stora tillverkningsindustriföretag steg till 12 från 4 under det andra kvartalet, väntat enligt Bloomberg News enkät var en uppgång till 7.

"Detta är mycket positivt vad gäller bedömningen av den aktuella ekonomin", sade Masamichi Adachi, seniorekonom vid JP Morgan Securities i Tokyo, till Reuters.

Motsvarande index för stora tjänsteföretag steg till 14 från 12, väntat 14.

Annan japansk statistik var sämre. Arbetslösheten steg oväntat till 4,1 procent i augusti från 3,8 procent i juli medan hushållskonsumtion likaså oväntat minskade 1,6 procent i årstakt i augusti. Väntat var en ökning med 0,2 procent.

Japans premiärminister Shinzo Abe meddelande under natten att han som planerat kommer att höja momsen 8 procent i april från dagens 5 procent. Samtidigt lägger han fram ett ekonomiskt stimulanspaket för att motverka de negativa effekterna av momshöjningen. Den stora frågan är om paketet kommer att innehålla någon sänkning av företagsskatten.

Japanska marknadsräntor sjunker tillbaka, med den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter ned till 0,66 procent.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg marginellt till 51,1 i september från 51,0 i augusti. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var en uppgång till 51,6.

"Den kinesiska regeringen bör kunna uppnå sitt tillväxtmål på 7,5 procent", sade Lu Ting, Kinaekonom vid Bank of America i Hongkong, till Bloomberg News.

Under tidig morgon meddelade Australiens centralbank, RBA, att de helt som väntat lämnar sin styrränta oförändrad på 2,50 procent. RBA-styrelsen bedömer att penningpolitiken är "fortsatt lämplig".

På valutamarknaden har dollarn försvagats något mot euron, till 1:355 från 1:353 vid svensk stängning på måndagen.

Yenen har försvagats efter den starka Tankan-rapporten och momshöjningen, och tappat till 98:10 mot dollarn från 97:70.

Kronan handlas stabilt mot dollarn och har tappat ett par öre mot euron.

Som den första vardagen i månaden kommer det på tisdagen inköpschefsindex för industrin. Klockan 8.30 är det dags för Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindexet, som enligt analytikerna i SME Direkts enkät väntas ha stigit något, till 52,5 i september från 52,2 i augusti.

Under förmiddagen följer PMI från fler europeiska länder. Definitiva industri-PMI för euroområdet väntas ha bekräfta den preliminära nedgången till 51,1 från 51,4.

Under förmiddagen publicerar också Riksbanken sin senaste företagsundersökning och det vankas tysk arbetslöshet för september och arbetslöshet i euroområdet i augusti, där den senare väntas ha legat kvar på 12,1 procent, som den varit på sedan i mars.

På eftermiddagens amerikanska statistikagenda riktas intresset främst mot ISM inköpschefsindex för industrin, som enligt Bloomberg News analytikerenkät spås ha sjunkit tillbaka till 55,2 i september från oväntat höga 55,7 i augusti.

På USA-agendan i övrigt står definitiva industri-PMI från Markit och bygginvesteringar i augusti, som väntas ha ökat med 0,4 procent från i juli.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från VätternpotatisAnnons

Så skapar de en cirkulär ekonomi – med förkokt potatis

Potatis är en råvara som det finns gott om här i Sverige och som vi gärna stoppar i oss, vare sig den är tillagad i ugn eller traditionellt kokt. Några som älskar potatis lite extra är Vätternpotatis, som sedan 1964 lyft den svenska råvaran och försett den till landets storkök. 

– Vi har valt svensk råvara och jobbar aktivt för att minska vår miljöpåverkan, säger Erik Petterson, vd på Vätternpotatis. 

När Vätternpotatis grundades 1964, då under namnet Hästholmens Potatisprodukter, producerade man främst råskalad och konserverad potatis till storhushåll och industri. Redan då ville man jobba lokalt och slog därför rot i Ödeshög, beläget på den bördiga slätten nära till flera potatisodlare.

– Grundarna ville hitta en plats som låg nära till råvaran och till kunder. De valde därför Ödeshög som låg nära både potatisodlare samt större städer med skolor, sjukhus och militäranläggningar med mera, säger Erik Petterson

Förkokta potatisens fördelar

Vätternpotatis är i dag marknadsledande inom segmenten konserverad och kyld förkokt potatis. 1996 lanserade de sin sous vide tillagade Minutpotatis, som säljs i stora volymer till restauranger och storhushåll. Produkterna är helt utan tillsatser och förpackas på ett sätt så att alla näringsämnen behålls. 

– Fördelen med en förkokt potatis är att det går snabbt för kunden att tillaga. De slipper därför gissa sig fram till hur mycket potatis som kommer gå åt, och kan snabbt koka upp mer potatis på några minuter om det skulle behövas. På så sätt är förkokt potatis svinn-smart, ingen potatis behöver kastas. 

Med råvaran i fokus

Vätternpotatis vill ta vara på det lokala lantbruket och jobbar tillsammans med noga utvalda certifierade kontraktsodlare, samt med noggrant utvalda potatisgrossister som ligger i närheten till anläggning på Ödeshög. 

– Våra odlare samarbetar tillsammans med våra experter på företaget med att optimera skörd och få fram den godaste potatisen. Man använder sig av kända och prövade potatissorter men följer också utvecklingen och provar nyheter för att se deras egenskaper. 

I sin strävan efter att bli ett så klimatsmart företag som möjligt går alla potatisskalrester till kommunen för tillverkning av biogas. På så sätt används allt på potatisen och man bidrar till förnybar energi. 

– Vi vill förse Sverige med svensk hållbart odlad potatis och underlätta för våra kunder. Det blir både enklare och billigare för kunderna och vi hjälper till att minska mat-svinnet. De rester som vi har kvar på anläggningen går tillbaka i form av ny energi. På så sätt sluter vi cirkeln och bidrar till en cirkulär ekonomi, avslutar Erik Petterson 

Faktaruta:

Vätternpotatis är ett FSSC 22000 certifierat företag som grundades 1964. 

Vätternpotatis AB uppfyller EU-förordning 834/2007 om ekologisk produktion av jordbruksprodukter och märkning av ekologiska produkter med tillämpningsföreskrifter samt KRAVs regelverk för livsmedelsförädling. In med EU ekologisk och KRAV logo

De tillreder och säljer potatisprodukter till storhushåll och industri inom segmenten kylt, kolonial och fryst. 

2019 omsatte företaget 110 miljoner kronor. 

Läs mer på vatternpotatis.se  

 

Mer från Vätternpotatis

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vätternpotatis och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?