1515

Räntor och valutor: <br />Små rörelser efter USA-besked<br />

Nedstängningen av statlig verksamhet i USA har inte mötts med några direkta konvulsioner på marknaderna, utan rörelserna är överlag rätt avvaktande. Många bedömare ser en kortvarig "shutdown" och riktar istället fokus mot den större frågan om höjningen av skuldtaket.

Tyska räntor handlas 1-3 punkter upp medan den tioåriga statsobligationen är 4 punkter högre på 2,65 procent, jämfört med svensk stängning på måndagen. Europabörserna står överlag på plus.

"Marknaden funderar på vad en nedstängning kan betyda och vad effekten på skuldtaket kan bli. Detta kan leda till att Federal Reserve tillför mer QE för att motverka en möjlig inbromsning i den ekonomiska återhämtningen, och det skulle gynna risktillgångar", sade Sören Mörch på Danske Bank till Bloomberg News.

Italienska räntor har sjunkit 2-5 punkter trots osäkerheten om det politiska läget och om regeringen kan sitta kvar. Den tioåriga statsobligationen steg från 4,42 procent till 4,66 procent som högst i veckans inledning, men har därefter sjunkit tillbaka till 4,55 procent på tisdagen.

Data från euroområdet visade att arbetslösheten var oförändrad på 12,0 procent i augusti, jämfört med föregående månad. Den tyska arbetslösheten för september kom in sämre än väntat, med en uppgång till 6,9 procent.

Klockan 6.00 svensk tid inleddes stängningen av statliga verksamheter i USA efter att kongressen inte kunnat enas om en ny budget. 800.000 anställda får därmed gå hemma utan lön, samhällskritiska verksamheter som militär och polis är dock undantagna. Fredagens sysselsättningsrapport kan komma att bli försenad av stängningen, och tisdagens rapport om bygginvesteringarna är i farozonen. Privata rapporter från ADP och ISM publiceras däremot som vanligt.

Inga ytterligare förhandlingar ska vara inplanerade i närtid. Senaten kommer att samlas under tisdagen för att säga nej till det senaste förslaget från representanthuset, enligt senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid.

Morgan Stanley skriver i en kommentar att stängningen kommer att dra av 0,15 procentenheter av USA:s tillväxt under det fjärde kvartalet för varje vecka som staten är stängd.

De tror, liksom många andra bedömare, att stängningen blir tillfällig och att politikerna snart kommer att enas.

"Pressen på politikerna kommer att öka från väljare som är permitterade, besvärade eller rädda för konsekvenserna på marknaden. Det är därför vi tror att oddsen talar för en kort händelse - det är över om en vecka", skriver Morgan Stanley.

Danske Bank skriver i ett marknadsbrev att de direkta kostnaderna av en stängning sannolikt kommer att bli begränsade men att de indirekta kostnaderna kan bli större, där ökad osäkerhet kan leda till minskad konsumtion och investeringar och där minskat förtroende för det politiska systemet kan vara negativt för sentimentet på sikt.

De tror också att nedstängningen blir kortvarig och kan lösas innan budgettaket slås i den 17 oktober, men det kärva tonläget har ökat osäkerheten. Vad gäller Federal Reserve är det nu än mer osannolikt att de börjar en nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna i oktober, då de troligen vill se konsekvenserna av nedstängningen först.

"Detta stärker vår uppfattning att Fed inte kommer att börja trappa ned förrän i december. Om nedstängningen drar ut på tiden och har mer negativa effekter på ekonomin så riskerar det att nedtrappningen kan påbörjas än senare", skriver Danske Bank.

Svenska räntor har stigit 6-7 punkter, medan kronan initialt stärktes cirka 7 öre mot euro och dollar i spåren av ett starkare industri-PMI än väntat. Kronförstärkningen har sedan klingat av något och sammantaget har dollarn och euron blivit cirka 2 öre billigare jämfört med måndagen.

Silf/Swedbanks inköpschefsindexet för industrin steg till 56,0 i september från 52,2 i augusti, väntat var 52,5. Det var femte månaden i rad om svenska PMI låg över 50-strecket, och samtliga delindex bidrog till uppgången.

Orderindex steg till 59,9 från 54,5 och index över sysselsättningen steg till 51,8 från 48,2.

"Särskilt uppmuntrande var att exportorder steg till 57,2, den högsta nivån sedan april 2011 och historiskt i linje med att exporten ökar 7 procent i årstakt", skrev Nordeas Mikael Sarwe i en kommentar.

Handelsbanken skriver i en kommentar att korrelationen mellan order- och lager-index i PMI talar för ytterligare styrka framöver. De kortsiktiga utsikterna för en återhämtning i industrin (fjärde kvartalet) ser nu klart bättre ut.

"Det har varit vår prognos sedan länge att den svenska industrin skulle förbättras betydligt under andra halvåret och dagens PMI-utfall passar rätt väl in i det scenariot. Men dessa data tenderar att visa rätt betydande svängningar runt trenden (se till exempel den viktiga orderkomponenten), varför prognoserna inte bör revideras upp alltför mycket ännu", skriver Handelsbanken.

Även om de inte är skeptiska till dagens PMI-utfall så förefaller tecknen på en återhämtning att vara lite tidiga, och en liten dämpning kan vara att vänta framöver. PMI-trenden framöver väntas också bli lite mindre brant.

"Men detta motsäger inte vad PMI säger oss: det bör bara vara en tidsfråga innan hårda data verifierar ljusare dagar för den svenska industrin", skriver Handelsbanken.

På valutamarknaden har dollarn återhämtat morgonens försvagning mot euron och handlas på 1:354, i stort oförändrat från svensk stängning på måndagen. Yenen har samtidigt stärkts till 97:80 mot dollarn och 132:50 mot euron.

Statistik på tisdagen visade att förtroendet bland stora japanska industriföretag steg till den högsta nivån sedan slutet av 2007, enligt Bank of Japans Tankan-rapport för det tredje kvartalet. Det gav dock bara en tillfällig försvagning av yenen.

Index för stora tillverkningsindustriföretag steg till 12 från 4 under det andra kvartalet, väntat var en uppgång till 7. Motsvarande index för stora tjänsteföretag steg till 14 från 12, väntat 14.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg marginellt till 51,1 i september från 51,0 i augusti, väntat var en uppgång till 51,6. Pundet tappade något efter att brittiska industri-PMI oväntat sjunkit till 56,7 i september från 57,1 föregående månad.

Till eftermiddagen riktas intresset främst mot ISM:s industri-PMI i USA, som spås ha sjunkit till 55,2 i september från oväntat höga 55,7 i augusti.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?