1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn backar<br />

Efter en initial lugn reaktion har dollarn försvagats under morgonen efter att amerikanska statliga verksamheter för första gången på 17 år får stänga i brist på finansiering. En liten amerikansk ränteuppgång var i stort sett intakt efter nedstängningen.

Räntorna i Europas kärna öppnar ned och den tioåriga italienska statsobligationen stiger hela 15 punkter. Den japanska yenen har försvagats efter att förtroendet i den kvartalsvisa Tankan-rapporten steg till den högsta nivån på närmare sex år. Börserna i Europa stiger svagt, efter övervägande uppgångar i Asien. Kina håller helgstängt.

Svenska marknadsräntor stiger och kronan stärks efter att svenska inköpschefsindex överraskat ordentligt på uppsidan och stigit till den högsta nivån sedan maj 2011. Den tioåriga svenska statsobligationsräntan handlas några minuter efter öppning 3 punkter upp till 2,47 procent. Den tyska tioårsräntan sjunker samtidigt 2 punkter till 1,78 procent.

Klockan 6.00 svensk tid inleddes stängningen av statliga verksamheter i USA efter att kongressen inte kunnat enas om en ny budget. 800.000 anställda får därmed gå hemma utan lön, samhällskritiska verksamheter som militär och polis är dock undantagna. Fredagens sysselsättningsrapport kan komma att bli försenad av stängningen, men privata rapporter från ADP och ISM publiceras som vanligt.

Senaten och representanthuset turades om att under måndagskvällen och natten mot tisdagen rösta ned förslag från den andra kammaren. Den stora stötestenen rör president Barack Omabas sjukvårdsreform, "Obamacare". Republikanerna, som dominerar representanthuset, motsätter sig reformen och har velat koppla en förlängd finansiering av statlig verksamhet med att Obamacare skjuts på framtiden. Den demokratiskt dominerade senaten har lika hårdnackat sagt nej till varje sådan koppling mellan budgeten och sjukvårdsreformen.

Inga ytterligare förhandlingar ska vara inplanerade i närtid. Senaten kommer att samlas under tisdagen för att säga nej till det senaste förslaget från representanthuset, enligt senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid.

Morgan Stanley skriver i en kommentar att stängningen kommer att dra av 0,15 procentenheter av USA:s tillväxt under det fjärde kvartalet för varje vecka som staten är stängd.

De tror, liksom många andra bedömare, att stängningen blir tillfällig och att politikerna snart kommer att enas.

"Pressen på politikerna kommer att öka från väljare som är permitterade, besvärade eller rädda för konsekvenserna på marknaden. Det är därför tror vi att oddsen talar för en kort händelse - det är över om en vecka", skriver Morgan Stanley.

Amerikanska marknadsräntor steg ett par punkter i längre löptider inför nedstängningen och påverkades inte nämnvärt när det stod klart att det blir en stängning. Vid svensk öppning handlas den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan till 2,64 procent, 2 punkter upp från svensk stängning på måndagen.

Som den första vardagen i månaden kommer det på tisdagen inköpschefsindex för industrin från en lång rad länder.

Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindexet steg betydligt mer än väntat, till 56,0 i september från 52,2 i augusti. Analytikerna i SME Direkts enkät hade trott på en betydligt mer beskedlig uppgång till 52,5. Det var femte månaden i rad om svenska PMI låg över 50-strecket.

"Särskilt uppmuntrande var att exportorder steg till 57,2, den högsta nivån sedan april 2011 och historiskt i linje med att exporten ökar 7 procent i årstakt", skrev Nordeas Mikael Sarwe i en kommentar.

Bland delindex i PMI kan nämnas att orderindex steg till 59,9 från 54,5 och att index över sysselsättningen steg till 51,8 från 48,2.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg marginellt till 51,1 i september från 51,0 i augusti. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var en uppgång till 51,6.

Under förmiddagen följer PMI från fler europeiska länder. Definitiva industri-PMI för euroområdet väntas ha bekräftat den preliminära nedgången till 51,1 från 51,4.

Under förmiddagen publicerar också Riksbanken sin senaste företagsundersökning och det vankas tysk arbetslöshet för september och arbetslöshet i euroområdet i augusti.

Till eftermiddagen riktas intresset främst mot amerikanska ISM inköpschefsindex för industrin, som enligt Bloomberg News analytikerenkät spås ha sjunkit tillbaka till 55,2 i september från oväntat höga 55,7 i augusti.

På USA-agendan i övrigt står definitiva industri-PMI från Markit och bygginvesteringar i augusti, som väntas ha ökat med 0,4 procent från i juli.

Statistik under natten visade att förtroendet bland stora japanska industriföretag steg till den högsta nivån sedan slutet av 2007, enligt Bank of Japans Tankan-rapport för det tredje kvartalet.

Index för stora tillverkningsindustriföretag steg till 12 från 4 under det andra kvartalet, väntat enligt Bloomberg News enkät var en uppgång till 7. Motsvarande index för stora tjänsteföretag steg till 14 från 12, väntat 14.

4Cast skriver i en kommentar att Tanken är en indikation på ett allmänt starkare sentiment sedan Bank of Japan lanserade sitt stora stimulansprogram i april. De skriver vidare att det stora testet på förtroendet dock är hur marknaden reagerar på momshöjningen i april och att Tankan-rapporten för det första och andra kvartalet därmed kommer att studeras noga.

Annan japansk statistik var dock sämre, men en oväntad ökning av arbetslösheten och en likaså oväntad nedgång i hushållens konsumtion.

Japans premiärminister Shinzo Abe meddelade under natten att han som planerat kommer att höja momsen 8 procent i april från dagens 5 procent. För att motverka de negativa ekonomiska effekterna kommer han att senare under tisdagen att presentera ett ekonomiskt stimulanspaket. Den stora frågan är om paketet kommer att innehålla någon sänkning av företagsskatten.

På valutamarknaden har dollarn försvagats efter beskedet om stängningen av statsliga verksamheter. Mot euron har dollarn tappat till 1:358 från 1:353 vid svensk stängning på måndagen.

Mot pundet har dollarn tappat till den svagaste nivån på nio månader och mot schweizerfrancen till den svagaste nivån sedan februari 2012.

"Marknaden räknar med att en stängning innebär att Federal Reserve också kommer att behålla sin mjuka policyhållning längre på grund av riskerna mot USA-ekonomin. Vi ser en viss styrka i europeiska valutor och lite svaghet i USA-dollarn", sade Greg Gibbs, senior valutastrateg vid RBS i Singapore, till Bloomberg News.

Yenen har samtidigt försvagats något på den starka Tankan-rapporten och momshöjningen och har tappat till 97:95 mot dollarn från 97:70.

Kronan har stärkts 6 öre mot dollarn till 6:35 och 5 öre mot euron till 8:62.

Under morgonen meddelade Australiens centralbank, RBA, att de helt som väntat lämnar sin styrränta oförändrad på 2,50 procent. RBA-styrelsen bedömer att penningpolitiken är "fortsatt lämplig".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?