1515
Annons

Börsen: Svajig start väntas<br />

Terminerna för de europeiska börsindexen pekade försiktigt uppåt på tisdagsmorgonen, sedan de asiatiska marknaderna hållit sig över nollstrecket trots USA:s politiker inte lyckats nå enighet om skuldtaket.

För första gången sedan 1996 kommer en rad icke-kritiska statliga amerikanska verksamheter därmed att stängas.

De asiatiska börserna tog dock det inte helt oväntade beskedet med fattning och noterade mindre uppgångar.

I Tokyo stöddes börsen av att Bank of Japans Tankan-rapport visade att förtroendet bland de stora företagen nått den högsta nivån på sex år. Premiärminister Shinzo Abe meddelade också att en omdiskuterad momshöjning kommer att genomföras som planerat.

Från Kina kom inköpschefsindex, som steg något från augusti men inte nådde upp till förväntningarna.

På svensk hemmaplan steg PMI mer än väntat i september.

Vid 8.40-tiden var terminerna för Eurostoxx 50 upp 0,3 procent, medan den tyska DAX-terminen pekade 0,4 procent upp och Paris motsvarighet för CAC 40 var 0,2 procent högre.

I morgonens nyhetsskörd noteras:

* Låstillverkaren Assa Abloy köper amerikanska Ameristar, med en väntad årsomsättning på 1,21 miljarder kronor.

* Läkemedelsbolaget Medas långvarige vd Anders Lönner lämnar sin post till bolagets operative chef Jörg-Thomas Dierks.

* Läkemedelsbolaget Sobi har fått rättigheterna att distribuera Ravicti i Mellanöstern.

* Gruvbolaget Endomines guldproduktion har ökat rejält under det andra kvartalet och bolaget är på väg att nå den övre delen av prognosintervallet, enligt Dagens Industri.

* Det amerikanska verkstadsbolaget Caterpillar avser att höja priserna på de flesta maskiner bolaget säljer med upp till 2 procent 2014.

* Oljebolaget Lundin Petroleum har inlett borrning vid brunnen 16/3-7 på Johan Sverdrup-fältet.

På rekommendationsfronten har det varit stillsamt.

* DNB Markets höjer sin riktkurs för klädjätten Hennes & Mauritz till 240 kronor (200), men behåller säljrekommendationen.

* Bank of America Merrill Lynch har svängt om Nokia och tagit bort aktien från sin "least preferred"-lista över teknologibolag och i stället placerat den på "most preferred"-listan.

Makro:

* Svenskt inköpschefsindex för industrisektorn steg till 56,0 i september, från 52,2 månaden innan. Väntat var enligt SME Direkt en uppgång till 52,5.

* Under dagen följer PMI för Storbritannien (klockan 10.30), samt definitiv industri-PMI för eurozonen (klockan 11.00).

* Från USA väntas inköpschefsindex ISM, samt bygginvesteringar i augusti.

* Japans Tankan-rapport visade en uppgång för index över stora tillverkningsföretag till 12 från 4 föregående månad. Väntat var en uppgång till 7, enligt Bloomberg News undersökning. Statistik över arbetslöshet och hushållens konsumtion kom dock in svagare än väntat.

* Kinas inköpschefsindex, PMI, steg till 51,1 i september, från 51,0. Väntat var en uppgång till 51,6.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?