Annons

USA-börser: <br />Wall Street visar optimism<br />

USA-börserna gick framåt på onsdagen. Alcoas kvartalsrapport, som inkom efter tisdagens stängning, bidrog till att höja sentimentet inför den kommande rapportsäsongen efter att bolaget redovisat en försäljning som var över förväntan.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,5 procent på indexnivån 13.390, medan det bredare S&P 500 höjdes 0,3 procent till 1.461. Även tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,5 procent, till 3.106.

Omsättningen var 670 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder på Nasdaq.

Främsta sektor i det breda indexet var läkemedelsbolagen. Sektorn steg över 1 procent. Kraftbolagen gick svagast och tappade cirka 0,3 procent.

Optimismen inför den stundande rapportsäsongen har ökat sedan Alcoa på tisdagskvällen redovisat en försäljning på 5,9 miljarder dollar för det fjärde kvartalet, vilket var över analytikernas förväntningar. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades en försäljning på 5,6 miljarder.

"Alcoa var över analytikernas förväntningar, vilket inte är så vanligt. Det kan antingen vara en barometer för den globala ekonomin, eller så är det ett bolag som gjorde ett bra jobb med att ordna upp sin balansräkning, eller en kombination av båda delarna såklart" kommenterade Art Hogan, marknadsstrateg på Lazard Capital Markets, till Marketwatch.

Vidare spådde aluminiumproducenten att efterfrågan på råvaran kommer att stiga med 7 procent under året.

Trots rapporten gick Alcoas aktie relativt svagt på börsen och stängde ned 0,6 procent.

Ledde uppgångarna i Dow Jones Industrial Average gjorde flygplanstillverkaren Boeing, vars aktie steg 3,6 procent. Även datortillverkaren Hewlett Packard gick starkt och steg 3,0 procent.

Bank of America var ned klart mest i storbolagsindexet när aktien backade med 4,6 procent, och fortsatte därmed veckans svaga trend. Credit Suisse sänkte rekommendationen för aktien till neutral, från tidigare outperform.

Morgan Stanley uppgavs att planera nedskärning med cirka 1.600 jobb, motsvarande 6 procent, av bolagets investment bank-avdelning. Bolagets aktie sjönk 0,2 procent.

Apple sjönk 1,6 procent. Wall Street Journal skrev, med hänvisning till anonyma källor, att bolaget arbetar på en ny och billigare variant av bolagets Iphone, som kan komma att släppas redan i år.

Facebook nådde högsta nivån på cirka sex månader när aktien steg 5,3 procent. Marknadsaktörer som Bloomberg News pratat med pekade på att optimismen kring företagets intäkter från reklam har ökat. Bolaget meddelade också att en presentation, med ännu okänt innehåll, kommer att hållas 15 januari.

Mastercard steg 2,8 procent efter att Goldman Sachs höjt rekommendationen för aktien till köp, från tidigare neutral. Sektorkollegan Visa klättrade samtidigt 1,5 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var i stort sett oförändrad på 1,86 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?