Annons

Stockholmsbörsen: <br />Tunga bolag sänker index<br />

Stockholmsbörsen backade på onsdagen, trots att de ledande europeiska handelsplatserna steg svagt. Inte minst hämmade indextunga H&M och Volvo utvecklingen. Allmänt har tisdagskvällens rapport från Alcoa tagits emot väl.

"Men Alcoas dämpade lastvagnsprognos för nordamerikansk marknad får Volvo att backa. Gårdagseftermiddagens svaga detaljhandelsstatistik från tyskt håll tynger H&M som rapporterar decemberförsäljning på tisdag", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,2 procent till indexnivån 1.123, klockan 13.30. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då kring 4 miljarder kronor.

"Att många aktörer befinner sig på SEB Enskildas dagar i Köpenhamn märks i en minskad aktivitet", konstaterar mäklarchefen, som verkar på en konkurrerande bank, vidare.

De ledande europeiska handelsplatserna noterades från oförändrat till 0,5 procent upp, strax efter lunchtid.

Indextunga H&M och Volvo var de två mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och noterades 1,9 respektive 1,6 procent nedåt. På torsdagseftermiddagen visade statistik att försäljningen i tyska klädbutiker minskade med 9 procent under december månad, jämfört med motsvarande månad året innan.

Alcoa spår att produktionsnivåerna på lastbilsmarknaden i Europa går ned 6-10 procent i år och att den för Volvo viktiga nordamerikanska marknaden sjunker 15-19 procent. Marknaden i Kina väntas däremot stiga 12-19 procent, vilket ger en sammantagen global tillväxt på 2-7 procent.

Scania noterades 0,7 procent nedåt.

Inom verkstad steg ABB 0,7 procent efter höjd rekommendation från Société Générale till köp, från behåll.

På pluskontot hittades även Swedish Match, där aktien fortsatte återhämtningen efter den svaga utvecklingen under 2012 års sista månader med 1,2 procents uppgång till 232,10 kronor. Cheuvreux har upprepat rekommendationen outperform för Swedish Match med riktkursen 265 kronor. Goldman Sachs har vidare justerat upp riktkursen för snusbolaget med 4 kronor till 279 kronor med bibehållen köprekommendation.

Goldman Sachs har också dragit upp rekommendationen för MTG till Conviction Buy, från neutral, med ny riktkurs på 305 kronor, upp från 275 kronor. Morgan Stanley har däremot sänkt MTG till undervikt, från jämvikt, med 20 kronors nedjusterad riktkurs till 205 kronor. MTG var 0,4 procent ned till 230,50 kronor.

Sony siktar på att etablera sig som en av världens tre största smartphonetillverkare, men det ser inget behov av att förvärva någon annan smartphonetillverkare för att inta positionen bakom de två tungviktarna inom området, Samsung och Apple, enligt Wall Street Journal. Enligt WSJ:s källor arbetar vidare Apple med att ta fram en billigare Iphone. Nokia tappade dryga 2 procent till 25,67 kronor.

Det Aktietorgetlistade hälsovårdsbolaget Biotech-Iggs aktie har fortsatt att rusa på onsdagen efter tisdagens distributionsavtal med amerikanska Biofire. Aktien noterades strax efter lunchtid till 1,60 kronor, från 26 öre vid tisdagens stängning, samt 6 öre vid måndagens stängning.

Industriproduktionen i Tyskland steg enbart med 0,2 procent i november i jämfört med föregående månad. Analytiker räknade med att produktionen skulle ha ökat med 1,0 procent jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News.

Eftermiddagens USA-agenda är tunn. USA-terminerna noterade en svag dragning uppåt, kring klockan 13.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?