1515
Annons

Råvaror: Tungt för oljan<br />

Riktningen på råvarumarknaden var överlag nedåt på onsdagen, men där basmetallerna var på blandade nivåer. Olja tyngdes av en rapport från det amerikanska energidepartementet som visade på en uppgång i lagren under förra veckan.

Vid klockan 18.45 noterades priset på Brent-olja 0,58 dollar lägre på 111,36 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt ned 0,26 dollar till 92,89.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade på en uppgång i lagren av råolja med 1,3 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,0 miljoner fat.

Lagrena av bensin ökade samtidigt med 7,4 miljoner fat under förra veckan, här väntades en uppgång med 2,5 miljoner fat. Även lagrena av destillat steg mer än väntat.

"Det finns ett betydande överutbud på marknaden. Den utländska produktionen fortsätter att stiga och DOE sa nyligen att de förväntar sig att produktionen kommer att stiga med 23 procent på två år, vilket skulle ta oss upp på 80-talets nivåer", sade Adam Wise, på Manulife Asset Management i Boston, till Bloomberg News.

Bland basmetallmarknaden var utvecklingen blandad. 3-månadersterminen för koppar tappade 20 dollar till 8.060 dollar per ton, medan motsvarande termin för zink sjönk 1 dollar till 2.019 dollar per ton. Aluminiumterminen steg 9 dollar till 2.076 dollar per ton.

På tisdagskvällen kvartalsrapporterade den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa och uppvisade en försäljning över förväntan, samtidigt som bolaget spådde att aluminiumefterfrågan för 2013 kommer att stiga med 7 procent. Alcoa skrev även att de väntar sig en ökad efterfrågan i Kina.

I fokus under torsdagen för basmetallerna ligger statistik över den kinesiska bytesbalansen. Den totala importen och exporten av koppar väntas enligt denna ha ökat i december.

På ädelmetallmarknaden tappade spotpriset på guld drygt 6 dollar till cirka 1.653 dollar per uns. Silvret sjönk samtidigt 0,22 dollar till 30,16.

På valutamarknaden har samtidigt dollarn stigit mot ett flertal andra valutor.

"Det är dollarn som pressar ned ädelmetallerna idag. Det senaste Fed-protokollet har även det bidragit till nedgångar sedan det släpptes", kommenterade David Meger, director för metallhandel vid Vision Financial Markets i Chicago, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 18.45:    
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:26 USD 92:89
Brent, första termin -0:58 USD 111:36
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar -20 USD 8.060
Zink -1 USD 2.019
Aluminium +9 USD 2.076
Nickel +175 USD 17.500
Bly -10 USD 2.319
Tenn +250 USD 24.400
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld -5:90 USD 1.653:35
Silver -0:220 USD 30:160
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin):

Bomull +0:0019 USD 0:7531


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?