1515
Annons

Råvaror: Stark dollar pressar guldet<br />

Priset på råvarorna utvecklades i olika riktningar på onsdagen. Oljepriset sjönk något efter en rapport som visade på stigande lager, samtidigt som guldet pressades ned av stigande dollar. Basmetallerna var på blandade nivåer.

Vid golvhandelns stängning i New York vid 20.30 noterades priset på Brent-olja 0,22 dollar lägre på 111,72 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt ned 0,07 dollar till 93,08.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade på en uppgång i lagrena av råolja med 1,3 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,0 miljoner fat.

Lagrena av bensin ökade samtidigt med 7,4 miljoner fat under förra veckan, här väntades en uppgång med 2,5 miljoner fat. Även destillatlagren steg mer än väntat.

"Den stora uppgången i produktlagren kan få en direkt inverkan på oljepriset under de närmsta dagarna. Vi förväntar oss att se en fortsatt lagerökning i hela energisektorn framöver", sade John Macaluso, analytiker vid Tyche Capital Advisors, till Marketwatch.

På basmetallmarknaden var utvecklingen blandad. 3-månadersterminen för koppar var oförändrad på 8.080 dollar per ton, medan motsvarande termin för zink sjönk 4 dollar till 2.017 dollar per ton. Aluminiumterminen steg 8 dollar till 2.075 dollar per ton.

På tisdagskvällen kvartalsrapporterade den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa och uppvisade en försäljning över förväntan, samtidigt som bolaget spådde att aluminiumefterfrågan för 2013 kommer att stiga med 7 procent. Alcoa skrev även att de väntar sig en ökad efterfrågan i Kina.

I fokus under torsdagen för basmetallerna ligger statistik över den kinesiska bytesbalansen. Den totala importen och exporten av koppar väntas enligt denna ha ökat i december.

På ädelmetallmarknaden tappade spotpriset på guld 2,40 dollar till cirka 1.657 dollar per uns. Silvret var ned cirka 0,04 dollar till 30,34 dollar per uns.

På valutamarknaden har samtidigt dollarn stigit mot ett flertal andra valutor.

"Det är dollarn som pressar ned ädelmetallerna idag. Det senaste Fed-protokollet har även det bidragit till nedgångar sedan det släpptes, efter signalerna om att de kvantitativa lättnaderna kan komma att sluta", kommenterade David Meger, Director för metallhandel vid Vision Financial Markets i Chicago, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 20.30
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:07 USD 93:08
Brent, första termin -0:22 USD 111:72
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar oför 8.080
Zink -4 USD 2.017
Aluminium +8 USD 2.075
Nickel +225 USD 17.550
Bly -14 USD 2.315
Tenn +495 USD 24.645
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -2:40 USD 1.656:85
Silver -0:0388 USD 30:341
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0028 USD 0:7484


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?