Annons

Råvaror: Oljepriset backar<br />

Såväl oljan som basmetallerna är överlag lägre under onsdagsmorgonen, medan guldet stigit marginellt och dollarn visar små förändringar.

Vid klockan 7.15 noteras priset på Brent-olja 0:15 dollar lägre på 111:79 dollar per fat. WTI-oljan är samtidigt ned 0:12 dollar till 93:03.

"Vi har lagerdata ikväll med en prognos om en ökning som håller lagren på mycket förhöjda nivåer. Totalt sett så förblir marknaden stabil. Vi ser en del krängningar under dagens lopp men det är rätt klart att vi har en kort- till medelfristig trend på plats och som är förenlig med de globala förväntningarna på industritillväxt", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagen att de amerikanska lagren av råolja steg med 2,4 miljoner fat under föregående vecka. Lagren av bensin steg med 7,9 miljoner fat, medan lagren av destillat steg med 5,9 miljoner fat.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på onsdagen. Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha stigit med 2,0 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha ökat 2,5 miljoner fat, medan lagren av destillat bedöms ha stigit med 1,9 miljoner.

Förenade Arabemiratens oljeminister Mohamed al-Hamli sade på onsdagen att landet ska öka oljeexporten genom ökat utbud och att han förväntar sig att oljemarknaden kommer att förbli stabil.

DOE:s oljerapport för januari visade en marginell ökning i den väntade globala efterfrågan på olja och även ett marginellt högre väntat spotspris på WTI-olja för 2013.

Bland basmetallerna noteras kopparns tremånaderstermin 15 dollar ned till 8.065 dollar per ton, medan zink är 2 dollar lägre på 2.018.

"De stora lagren tynger kopparpriset, och hämmar ett rally trots starka förväntningar om en efterfrågeuppgång. Det finns inga starka positiva nyheter eller data nu som kan driva det högre, och vi behöver troligen vänta till mars för att se huruvida konsumtionen verkligen kan förbättras i Kina", sade Cao Yanghui på Nanhua Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras spotpriset på guld något högre på strax under 1.660 dollar per uns. Silvret har ökat marginellt till 30:40.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?